Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Tα πέντε μυστικά του ασφαλιστικού που κρύβει η κυβέρνηση



Tα πέντε μυστικά του ασφαλιστικού που κρύβει η κυβέρνηση
http://www.seleo.gr 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 
    Σε μια ακόμη επίδειξη της «ταξικής» πολιτικής που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παρέθεσε μια σειρά από… ποσοστά χωρίς όμως να ανοίξει τα χαρτιά του για το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί:
Ποιες επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν και πόσο. Ποια ήταν τα ποσοστά του;
    Οι 9 στους 10 συνταξιούχους δεν θα δουν καμία μείωση στη σύνταξή τους ενώ οι οκτώ στους 10 αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν όφελος. Φρόντισε μάλιστα να αναφέρει ότι με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων θα υπάρξουν ακόμη και εργαζόμενοι που θα δουν… αύξηση στη σύνταξη που θα πάρουν, συγκριτικά πάντοτε με το σημερινό καθεστώς.
    Ποια από αυτά τα συνθήματα επιβεβαιώνονται από τους αριθμούς και ποια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;
    Από την ανάλυση των μέτρων που έρχονται σε ασφαλιστικό και φορολογικό -το να αντιμετωπίσει κάποιος το κάθε νομοσχέδιο ξεχωριστά μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα δεδομένου ότι όλα τα μέτρα τελικώς καταλήγουν να αφαιρούν χρήματα από τις τσέπες των πολιτών- προκύπτουν τα εξής:
      1. Ο κ. Κατρούγκαλος παρέθεσε παραδείγματα που δείχνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρξουν και αυξήσεις των νέων συντάξεων. Τόνισε για παράδειγμα ότι ο υποψήφιος συνταξιούχος με τις συντάξιμες αποδοχές των 1000 ευρώ, θα βγάζει σύνταξη στα 852 ευρώ με 42 χρόνια ασφάλισης αντί για 831 ευρώ που έβγαζε με το σημερινό καθεστώς. Αντίστοιχα, με 36 χρόνια ασφάλισης, η σύνταξη βγαίνει στα 738 ευρώ αντί για 725 ευρώ που είναι σήμερα. Να που οι αριθμοί δείχνουν αύξηση. Πρόκειται όμως για ψευδή εικόνα. Αυτό που δεν ανέφερε ο υπουργός Εργασίας είναι ότι με το ισχύον καθεστώς, οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με βάση την καλύτερη 3ετία ή 5ετία του εργαζόμενου. Δηλαδή, ο ίδιος διαλέγει ποιων ετών οι αποδοχές θα ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό της σύνταξης του. Το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, προβλέπει ότι από εδώ και στο εξής θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των αποδοχών όλου του εργασιακού βίου. Υπάρχει έστω και μια περίπτωση στο εκατομμύριο οι συντάξιμες αποδοχές όλου του εργασιακού βίου (που περιλαμβάνουν περιόδους ημιαπασχόλησης, τα πρώτα χρόνια της ασφάλισης που κατά κανόνα οι αποδοχές είναι χαμηλές κλπ) να είναι έστω και ίδιες με αυτές της καλύτερης 3ετίας ή 5ετίας; Αυτή τη… λεπτομέρεια την απέκρυψε ο κ. Κατρούγκαλος ο οποίος γνωρίζει ότι όλες οι νέες συντάξεις θα είναι σίγουρα μειωμένες σε σχέση με τις υφιστάμενες καθώς και η «βάση» υπολογισμού θα είναι χαμηλότερη και οι συντελεστές υπολογισμού μικρότεροι.
      2. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα προστατευτούν όλες οι κύριες συντάξεις (σ.σ.: οι οποίες έχουν ήδη μειωθεί προ μηνών από την επιβολή της αυξημένης εισφοράς υπέρ υγείας). Εννοεί ότι δεν υπάρχει διάταξη που να επιβάλλει μείωση στο ονομαστικό ύψος των κύριων συντάξεων και αυτό είναι αληθές. Όμως οι συνταξιούχοι θα δουν μείωση στην καθαρή τους σύνταξη εφόσον αυτή υπερβαίνει τα 830 ευρώ τον μήνα. Η μείωση αυτή, θα προέλθει από την αύξηση της παρακράτησης φόρου λόγω του νέου φορολογικού. Οι συνταξιούχοι θα χάσουν από 30 έως 176 ευρώ ετησίως πέραν της μείωσης που έχουν ήδη υποστεί λόγω της εισφοράς υγείας και φυσικά πέραν των όποιων έμμεσων μειώσεων επιφέρουν οι αυξήσεις στην έμμεση φορολογία.
      3. Για τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος περιορίστηκε να αναφέρει ότι τελικώς θα θιγεί μόλις το 10% των συνταξιούχων. Εννοούσε ότι από το περίπου ένα εκατομμύριο που εισπράττει επικουρική, οι περίπου 260.000 θα υποστούν μειώσεις. Το ύψος των μειώσεων δεν το ανακοίνωσε. Είναι όμως βέβαιο, ότι αυτοί οι 260.000 άνθρωποι θα δουν την επικουρική τους να μειώνεται πάνω από 20%
      4. Το ΕΚΑΣ, θα καταργηθεί. Η διάψευση στην οποία θέλησε να προχωρήσει ο κ. Κατρούγκαλος αφορούσε στο αν η κατάργηση θα γίνει νωρίτερα από ότι προβλέπει το μνημόνιο (σ.σ.: προβλέπει εξάλειψη μέχρι το 2019). Από τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής (δηλαδή από τώρα), θα υπάρξουν τουλάχιστον 100-150.000 άνθρωποι που θα χάσουν ακόμη και πάνω από 100 ευρώ τον μήνα λόγω της αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων.
Οι εισφορές των επαγγελματιών
      Το πέμπτο και τελευταίο είναι ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών πράγματι επιφέρει μειώσεις στο ποσό που καλείται να πληρώσει ένας επαγγελματίας. Οι μειώσεις αυτές μπορεί να φτάνουν και στα 1100 ευρώ ή στα 1550 ευρώ τον χρόνο για έναν επιτηδευματία που σήμερα ασφαλίζεται στην 3η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ. Ποια είναι η προϋπόθεση για να εμφανιστούν αυτές οι μειώσεις; Το φορολογητέο εισόδημα να μην ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Για αυτούς που δηλώνουν 20.000 ευρώ, είναι πιθανό να υπάρξουν επιβαρύνσεις της τάξεως των 3000 ευρώ.
      Γι’ αυτούς που δηλώνουν 40.000 ευρώ, το ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο θα ζητήσει… 10.000 ευρώ επιπλέον χωρίς να συνυπολογίζεται η αύξηση του φόρου που θα ισχύσει γι’ αυτά τα εισοδήματα. Πράγματι οι 9 στους 10 επιτηδευματίες δηλώνουν ποσά έως 10.000 ευρώ και το πιθανότερο είναι ότι θα ωφεληθούν και ασφαλιστικά και φορολογικά. Για τους λίγους όμως που δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, ο συνδυασμός της νέας φορολογικής πολιτικής και του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών, θα επιφέρει μείωση του εισοδήματος ακόμη και κατά 20-30%. Συνιστά ή όχι οικονομική εξόντωση μια τόσο ραγδαία αύξηση των κρατήσεων από τη μια χρονιά στην άλλη; Ενδεικτικά, ο ασφαλισμένος των 25.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 4.926 ευρώ περισσότερα σε ασφαλιστικές εισφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου