Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Όταν το φαγητό γίνεται αιτία καβγάδων στο ζευγάρι.



Όταν το φαγητό γίνεται αιτία καβγάδων στο ζευγάρι.
Η λύση είναι μία, και ο μπακλαβάς γωνία.
’Εμένα θα μου μαγειρεύεις αυτά που μου μαγείρευες, και εσύ τρώγε ό τι θέλεις’’
Ή
Εγώ θα μαγειρεύω αυτά που μαγείρευα, και εσύ τρώγε ό τι θέλεις’’
Για να μην λέμε και πολλά – πολλά !
    Στον γάμο / συμβίωση είναι καλύτερα εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, να συμφωνείτε από πριν παντρευτείτε για τα βασικά θέματα όπως παιδιά, διανομή ρόλων, διατροφή , δουλείες του σπιτιού, σχέσεις με συγγενείς.
    Αυτό εξασφαλίζει ηρεμία και αλληλοσεβασμό και καλό είναι να συμφωνήσετε και πως θα λύνετε τα προβλήματα ή τυχόν αλλαγή του ενός προς μια οποιαδήποτε κατεύθυνση πχ αλλαγή θρησκείας ή άλλη.
    Όταν αυτά έχουν συζητηθεί λογικά έχουν βρεθεί λύσεις και επειδή ο σεβασμός και οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους δεν υπάρχει πρόβλημα στην συμβίωση/γάμο.
    Το πρόβλημα προκύπτει συνήθως όταν ο ένας παρτενέρ ξαφνικά συνειδητοποιεί τι γίνεται με την κατάσταση των ζώων στον πλανήτη και αποφασίζει να γίνει χορτοφάγος vegan μέσα στο γάμο. Η κατάσταση αυτή απαιτεί λεπτό χειρισμό γιατί ο σύντροφος του δεν έχει τον ίδιο βαθμό συνειδητοποίησης ή ακόμη χειρότερα δεν θέλει να ξέρει τίποτα ή δεν τον νοιάζει.
    Ο χορτοφάγος παρτενέρ θα πρέπει να κάνει νέα συμφωνία ( αν τη δεχτεί ο σύντροφος του πάντα) πχ καλύτερα να δει αν μπορεί να πετύχει να τρώει ο σύντροφος του κρέας μόνο έξω όπου εκεί να τρώει ότι θέλει, αλλά να μην έχουν κρεατικά μέσα στο σπίτι ή ενναλακτικά, να μαγειρεύει το δικό του φαγητό ο ίδιος ή να αναλάβει το μαγείρεμα μόνο ο χορτοφάγος. Ο χορτοφάγος παρτενέρ δεν έχει δικαίωμα να του επιβάλλει κάτι ριζικό γιατί όταν παντρεύτηκαν ήταν κι αυτός κρεοφάγος . Θα πρέπει κι αυτός -η να δεχτεί ότι όταν παντρευτήκαν, άλλη-ο παντρεύτηκε ο σύντροφος του, τότε έτρωγε κρέας και τώρα έγινε μια- ένας Βιγκαν. Θα χρειαστεί λοιπόν καλή νέα συμφωνία και χρόνος προσαρμογής αν συμφωνήσει ο σύντροφος.
    Το βασικότερο είναι ο κάλος ευγενικός τρόπος, η συμπόνοια και η ενσυναίσθηση - που λογικά χαρακτηρίζει τους χορτοφάγους ή θα έπρεπε- να εφαρμόζεται και στους ανθρώπους! Δηλαδή, την ίδια συμπάθεια- συμπόνοια που δείχνει κανείς στα ζώα και δεν θέλει να τα φορά ή να τα τρώει, θα έπρεπε να την δείχνει και στους ανθρώπους, κατανοώντας τον χρόνο που θα χρειαστεί κάποιος για να συνειδητοποιήσει κάποια πράγματα. Θα πρέπει λοιπόν να βρούνε μια ήρεμη μέρα να το συζητήσουν και να του το ζητήσει ο χορτοφάγος σύντροφος, σαν πολύ μεγάλη χάρη, με ευγενικό τρόπο και να του εξηγήσει πώς πηρέ την απόφαση, ζητώντας του να δούν άν γίνεται μαζί ένα μικρό βίντεο, όπως το meet your meat.
    Αν το σεβαστεί καλώς, αυτό δείχνει μια καλή πρόθεση και μια διάθεση συνεργασίας και κατανόησης. Αν δεν το δεχτεί καθόλου και θέλει να κάνει ακριβώς ότι και πριν, χωρίς να μπεί στον κόπο να δει ένα βίντεο ή να συζητήσει καν, μαζί με τον χορτοφάγο παρτενέρ, αυτό δεν είναι πολύ καλό σημάδι, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια φάση αντίδρασης, οπότε μπορείτε να ξανακάνετε μια συζήτηση συμφωνίας σε ένα-δύο μήνες . Ο σύντροφος μπορεί να θυμώσει ή να υποτιμήσει τον χορτοφάγο για την αλλαγή του και αυτό δεν είναι καλό σημάδι γενικότερα για την σχέση, γιατί θα μπορούσε να ισχύει για κάθε αλλαγή. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν τι επάγγελμα κάνει ο σύντροφος και η οικογένεια του, γιατί όπως καταλαβαίνετε αλλιώτικα θα το δεχτεί ένας χασάπης που το Πάσχα έσφαζε το δικό του αρνάκι κι αλλιώτικα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος που ήδη του αρέσει η μακροβιοτική διατροφή. Το πάν είναι ο σεβασμός όμως παρ΄αυτά.
    Στην καλή περίπτωση, που ο σύντροφος δείχνει κατανόηση, συμφωνείτε να τρώτε έξω ή βάζετε το κρέας μέσα στο σπίτι, σε ένα μέρος που να μην το βλέπει ο χορτοφάγος και συγχύζεται ( μερικοί χορτοφάγοι δεν θα το αντέξουν αυτό, γιατί ξέρουν ότι υπάρχει και τα συναισθήματα στην αρχή που κάποιος γίνεται χορτοφάγος είναι πολύ βίαια προς κάθε κρεοφάγο, είναι μια φάση κι αυτό). Ισως μαλιστα μέσα απο τις εξαιρετικα νοστιμες και υγειινές συνταγές που θα του μαγειρεύει ο χορτοφάγος παρτενέρ, να το δεί αλλιώς σιγά σιγά κι αυτός. Ούτως η άλλως θα έχετε έναν σύντροφο που θα έχει προσπαθήσει μαζί σας να βρει μια λύση και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί.
    Στην κακή περίπτωση που αντιμετωπίζετε οργή που δεν θα του μαγειρεύετε πια τα αγαπημένα του κρεατικά, περιφρόνηση, έλλειψη κατανόησης ( εφόσον το χειριστήκατε ευγενικά και δεν τον πρήξατε ή δείξατε μίσος εννοείτε) και γενικότερα υποτίμηση και συναισθηματική κακοποίηση, καλό είναι να πάρετε μια απόσταση και να δείτε άν ο σύντροφος σας θα δείξει μια αλλαγή ενώ αποστασιοποιείστε για να σκεφτείτε, όλη τη σχέση. Αν δείξει σημάδια αλλαγής, ήταν μία φάση απλά, και ξαναδοκιμάζετε για μια συμφωνία κρατώντας την αξιοπρέπεια και την ευγενική στάση και κατανοώντας ποσό δύσκολο θα του πέσει και ότι θα το κάνει για σας. Αν όμως η κακή συμπεριφορά συνεχιστεί καλό θα είναι να δείτε γενικότερα όλη τη σχέση κατά πόσο μπορεί να είναι βιώσιμη.
    Το άρθρο επικεντρώνεται στο θέμα της διατροφής, γιατί τα θέματα επιλογής απορρυπαντικών και καλλυντικών ειναι πιο εύκολα, και επίσης η ίδια μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί άν ο σύντροφος σας φορά ακόμα δερματινα ή γούνινο γιακά στο μπουφάν του. Επίσης ίσως να ήρθε η ώρα να του-της κάνετε κάποια ωραία cruelty free δωράκια. Η αργή ευγενική στάση είναι το κλειδί και το να είστε περήφανος-η που είστε χορτοφάγος και να γνωρίζετε πολλές λεπτομέρειες, οπότε σε συναντήσεις να μπορείτε να ενημερώνετε ευγενικά τον κόσμο με αξιοπρέπεια και επιχειρήματα, όλο αυτό ίσως τον κάνει να σας εκτιμήσει περισσότερο ή και να είναι περήφανος στο τέλος για σας, ποτέ δεν ξέρετε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου