Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Χίλσμπορο: 27 χρόνια μετά οι 96 της Λίβερπουλ δικαιώνονται.



Χίλσμπορο: 27 χρόνια μετά οι 96 της Λίβερπουλ δικαιώνονται.
    Έχουν περάσει 27 χρόνια από τότε που ο David Duckenfield ήταν αστυνομικός και βρισκόταν στο στάδιο Χίλσμπορο για τον αγώνα της Λίβερπουλ με τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Έχουν περάσει 27χρόνια για να ομολογήσει τις αποτυχίες στην οργάνωση των Αρχών, που οδήγησαν στον θάνατο 96 ανθρώπων.
    Μέχρι τώρα δήλωνε αθώος και το ισχυρότερο επιχείρημά του ήταν, ότι έφταιγαν οι ίδιοι οι φίλαθλοι που ήταν μεθυσμένοι και πως ο ίδιος είχε ανεπαρκή πείρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια 54.000 ανθρώπων.
    Σήμερα, λοιπόν, βρήκε το θάρρος να παραδεχτεί ότι είχε πει ψέμματα στον τότε γραμματέα της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Graham Kelly. Τότε, είχε υποστηρίξει πως έφταιγαν οι ίδιοι οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ που κατάφεραν να εισβάλλουν στο γήπεδο χωρίς να έχουν άδεια εισόδου.
    Στην πραγματικότητα, όμως, ήταν ο ίδιος ο Duckenfield, που είχε διατάξει να ανοίξουν οι θύρες για την είσοδο των φιλάθλων στο γήπεδο.
Τα γεγονότα
    Ας πάρουμε, όμως, τα γεγονότα από την αρχή.
    Ήταν 15 Απριλίου του 1989, μια τραγική μέρα για τους Βρετανούς. Ενενήντα έξι οπαδοί της Λίβερπουλ έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα της Λίβερπουλ με τη Νότιγχαμ Φόρεστ στο στάδιο Χίλσμπορο στην πόλη Σέφιλντ.
    Το παιχνίδι ήταν καθοριστικό και για τις δύο ομάδες και οι φίλαθλοι, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γήπεδο, ανυπομονούσαν να ξεκινήσει ο αγώνας.
    Πολλοί από τους φιλάθλους της Νότιγχαμ Φόρεστ είχαν φτάσει από το μεσημέρι και είχαν ήδη πιάσει θέση στις κερκίδες. Οι φίλαθλοι που ήθελαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα ήταν τόσο πολλοί, που λίγη ώρα πριν από τη σέντρα αρκετές χιλιάδες ήταν ακόμα έξω από το γήπεδο.

    Από την άλλη, πολλοί φίλαθλοι της Λίβερπουλ βρισκόταν έξω από τη βόρεια θύρα του γηπέδου και τους επιτράπηκε η είσοδος στην εξέδρα "Leppings Lane", που ήταν ήδη κατάμεστη από κόσμο, την τελευταία στιγμή. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Όσοι ήταν στο πίσω μέρος της κερκίδας δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι δεν χωρούσαν και ασκούσαν πιέσεις στο πλήθος.
    Σε ελάχιστα λεπτά η γιορτινή ατμόσφαιρα μετατράπηκε σε τραγωδία. Οι ομάδες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο και το παιχνίδι ξεκίνησε. Στο 6ο λεπτό της αναμέτρησης ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ Μπρους Γκρόμπελαρ υπέδειξε το πρόβλημα στον διαιτητή και ένας αστυνομικός έτρεξε να του ζητήσει να διακόψει τον αγώνα.
    Η κερκίδα που βρισκόταν πίσω από το τέρμα της Λίβερπουλ, έμοιαζε σαν να είχε γίνει μάχη. Οι πιέσεις του κόσμου, που μπήκε στο γήπεδο την τελευταία στιγμή, είχαν ποδοπατήσει όσους βρίσκονταν μπροστά, στριμώχνοντάς τους στα κάγκελα.

Τα λάθη και η ευθύνη
    Τις πρώτες ημέρες τα μέσα και η αστυνομία προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν τους ίδιους τους φιλάθλους, αναφέροντας πως μπήκαν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο και πως ήταν μεθυσμένοι. Μάλιστα, η εφημερίδα Sun έριξε όλο το φταίξιμο στους χούλιγκαν και στα ίδια τα θύματα. Πολλοί αστυνομικοί είπαν ψέματα στις καταθέσεις τους για να αποποιηθούν την ευθύνη.
    Η αλήθεια άρχισε να αποκαλύπτεται το 2012, όταν η Ανεξάρτητη Αρχή των οικογενειών έφερε στο φως μια σειρά από παραλείψεις που οδήγησαν στον θάνατο 96 ανθρώπους.
    Η αστυνομία είχε επιτρέψει την είσοδο πολλών φιλάθλων σε μια κερκίδα που ήταν ήδη γεμάτη. Μάλιστα, επειδή δεν θα προλάβαιναν το ξεκίνημα του αγώνα άνοιξαν περισσότερες πύλες, με αποτέλεσμα να εισέλθουν ταυτόχρονα δυόμιση χιλιάδες άνθρωποι παραπάνω από τη χωρητικότητα της εξέδρας.  Το μεγαλύτερο λάθος, όμως, ήταν πως οι φίλαθλοι σκαρφάλωναν στα κάγκελα για να μην ποδοπατηθούν και η αστυνομία τους έσπρωχνε στο χάος, πιστεύοντας πως ήθελαν να εισέλθουν στον αγώνα.

Η αλήθεια
    Σήμερα και μετά από 2ετή έρευνα το δικαστήριο απεφάνθη. Οι 96 φίλαθλοι της Λίβερπουλ χάθηκαν άδικα και με ευθύνες άλλων.
    Η συγκεκριμένη απόφαση έβαλε τέλος στην ιστορική αδικία και προκάλεσε δάκρυα στα μάτια των συγγενών τους, που έδιναν αγώνα για δικαίωση 23 χρόνια, μετά την αρχική απόφαση που δεν επέρριψε ευθύνες σε κανέναν.
    Σήμερα αποκαλύφθηκε ότι εξ αρχής υπήρχε ένα σχέδιο για να "ταφεί" όσο πιο βαθιά γινόταν η αλήθεια. Τα στοιχεία και οι καταθέσεις που είχε παρουσιάσει η αστυνομία στον Λόρδο Τέιλορ, που ανέλαβε και την διερεύνηση της υπόθεσης ήταν ψεύτικα.
    Αποκαλύφθηκε πως 164 καταθέσεις που περιέγραφαν την τραγωδία αλλοιώθηκαν από την αστυνομία, που ήξερε το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογούσε, για την τραγωδία.

    Η συνωμοσία δεν σταμάτησε στην αλλοίωση των καταθέσεων και την αφαίρεση, όλων εκείνων των μαρτυριών, που περιέγραφαν τι είχε συμβεί, αλλά συμπεριελάμβανε και την ιατροδικαστική έκθεση.
    Ο ιατροδικαστής απεφάνθη, πως όλοι οι θάνατοι σημειώθηκαν στις 3:15, ένα τέταρτο μετά την εκκίνηση του αγώνα. Ενώ, στις εκθέσεις του αναφερόταν έλαβε δείγμα από το αίμα, όλων των θυμάτων, ακόμη και από παιδιά και το πόρισμα τους ήθελε όλους μεθυσμένους. Πολλοί, από αυτούς θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, αν δεν αργούσαν τα ασθενοφόρα και αν η αστυνομία είχε δράσει άμεσα.
    Έτσι, μετά από 27 χρόνια οι οικογένειες των θυμάτων άκουσαν από τη δικαιοσύνη αυτά που ισχυρίζονταν όλα αυτά τα χρόνια και που αποδεικνύονταν από 400.000 έγραφα, πολλά από τα οποία ανασύρθηκαν από αυτά που είχαν φροντίσει να "κάψουν" οι αρχές και άλλα ήταν αποτέλεσμα της έρευνας των συγγενών.
    Το σημερινό πόρισμα, που προέκυψε μετά από 1000 καταθέσεις και εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα, ανακοινώθηκε αρχικά στις οικογένειες, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από δικαστήριο και στη συνέχεια εστάλη στον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου