Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Όταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις... μολότωφ και μπουγέλα



ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Όταν σπέρνεις ανέμους, θερίζεις... μολότωφ και μπουγέλα
Mπουγέλωσαν τον Μουζάλα οι πρόσφυγες στη Μόρια της Λέσβου
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Εκτόξευσαν εναντίον του μπουκάλια με νερό κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στον καταυλισμό της Μόριας
    Πέταξαν πέτρες και αντικείμενα εναντίον των ΜΑΤ που προσπαθούν να επιβάλλουν την τάξη
    Με άγριες διαθέσεις υποδέχθηκαν οι λαθρομετανάστες που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας στη Μυτιλήνη των υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ο οποίος συνόδευε τον Ολλανδό ομόλογό του.
    Η επίσκεψή του στον καταυλισμό κατέληξε πολύ γρήγορα σε φραστικές αντεγκλήσεις από την πλευρά των λαθρομεταναστών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό και τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.
    Παρά τις προσπάθειες των παρευρισκομένων να ηρεμήσουν τα πνεύματα, οι λαθρομετανάστες δεν πείστηκαν και ανέβασαν τους τόνους εκτοξεύοντας μπουκάλια με νερό εναντίον του υπουργού. Ο αναπληρωτής υπουργός απομακρύνθηκε εσπευσμένα από το σημείο ώστε να προστατευθεί η σωματική του ακεραιότητα.
    Σύμφωνα με πληροφορίες η ένταση είχε ξεκινήσει από το πρωί, με επεισόδια μεταξύ ομάδων λαθρομεταναστών (Πακιστανών και Αφγανών) μετά από την γνωστοποίηση ότι δεν έγιναν δεκτές πάνω από 400 αιτήσεις για άσυλο στην χώρα μας.
    Μετά την επίθεση προς τον κύριο Μουζάλα παρενέβησαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ που σταθμεύουν στην περιοχή, καθώς τα επεισόδια μέσα στον καταυλισμό πήραν μεγάλη έκταση με τους λαθρομετανάστες να εκτοξεύουν βροχή από πέτρες και διάφορα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.
    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τον πετροπόλεμο τραυματίστηκε ένας αστυνομικός ενώ από την πλευρά των λαθρομεταναστών δεν υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία για τραυματισμένους.
    Τα επεισόδια επεκτάθηκαν σύντομα σε όλο τον χώρο του καταυλισμού, με τους λαθρομετανάστες να ανάβουν φωτιές και να βάζουν οδοφράγματα ενώ από την πλευρά τους οι αστυνομικές δυνάμεις κατέβαλαν προσπάθειες να σταματήσουν τα επεισόδια και να μην ξεφύγουν από τα όρια του καταυλισμού.
    Αργά το απόγευμα το Κέντρο Κράτησης της Μόριας εκκενώθηκε από ανθρώπους των ΜΚΟ και των διαφόρων οργανώσεων, ενώ μονάδα των ΜΑΤ προχωρά σε επιχείρηση για την επιβολή της τάξης εντός του χώρου του καταυλισμού.
Μουζάλας για τα επεισόδια: «Τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν»
    «Τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο hot spot στη Μόρια.
    «Υπήρξαν μικρές εξεγέρσεις, οι οποίες αργότερα το βράδυ μεγάλωσαν και σε κάποια φάση χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία. Τώρα η κατάσταση δείχνει ήρεμη. Υπήρξαν 15 τραυματίες από αυτούς που λέμε ανήλικα και λέω 'που λέμε' γιατί είναι και μεγάλα παιδιά 16, 17 χρονών. Ευτυχώς δεν είναι σοβαρά τα τραύματα. Μέσα από τους ανεξάρτητους μεταφραστές διαπιστώσαμε ότι οι ίδιοι λένε ότι προκλήθηκαν από φασαρίες που είχαν μεταξύ τους οι εθνότητες, Πακιστανοί και Αφγανοί, και ότι δεν ήταν από αστυνομική βία ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε αυτές τις καταστάσεις και τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν. Και θα κρίνεται κάθε φορά η ικανότητά μας να τα αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο» είπε, ενώ ερωτηθεί για τη στάση της αστυνομίας ανέφερε:
    «Σήμερα χρησιμοποιήθηκε και βία, διότι έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Το αν υπήρξε λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω θα φανεί. Αυτά που εγώ είδα μπροστά μου, δείχνανε μια αυστηρότητα, η οποία ήταν αναγκαία. Σας μιλάω γι’ αυτό που είδα. Περιμένουμε τέτοιες εκρήξεις, το παιχνίδι θα κριθεί από την ικανότητά μας να τις αντιμετωπίζουμε και επίσης θα κριθεί από τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγγυηθεί την εφαρμογή της συμφωνίας».
    Γενικότερα για τις συχνές εξεγέρσεις προσφύγων ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι «θα έχουμε τέτοια πράγματα» και πρόσθεσε:
    «Οι άνθρωποι αυτοί είδαν ξαφνικά κλειστούς τους δρόμους, ξέρουνε ότι θα γυρίσουν ξανά πίσω και ότι δεν θα μπορέσουν να πάνε στη Γερμανία ή στην Αυστρία ή στην Ολλανδία που θέλανε. Εμείς θα τους φερθούμε, με βάση τους νόμους του κράτους και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξετάσουμε τις αιτήσεις για άσυλα. Αυτό για αυτούς είναι μια επώδυνη διαδικασία, η οποία γίνεται πιο επώδυνη γιατί για 20, 25 μέρες μένουμε κλεισμένοι μέσα στο hot spot, όχι κλειδωμένοι σε κελιά ή οτιδήποτε άλλο, αλλά σε ελεύθερη κίνηση μέσα στο hot spot με ανθρώπους που τους παρέχουν τις στοιχειώδεις φροντίδες. Μάλιστα στο hot spot της Μυτιλήνης η κατάσταση είναι καλή, δεν είναι κακή, αλλά αυτό όλο δημιουργεί ένταση. Και η ένταση αυξάνει, ο θυμός αυξάνει».
    Παράλληλα, υποστήριξε την ανάγκη αντιμετώπισης της κατάστασης με αυστηρότητα, αλλά και με επιείκεια. «Να διακρίνουμε τον Γιάννη Αγιάννη από τον εγκληματία γιατί αλλιώς θα γίνουμε Ιαβέρης» λέει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως δηλώνει «ανήσυχος», όχι «περήφανος», και πως η κυβέρνηση προσπαθεί να υπερασπιστεί «τα δικαιώματα των προσφύγων και τα δικαιώματα του λαού μας, με βάση τους νόμους του κράτους και με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση».
    Αναφερόμενη στα χθεσινά επεισόδια, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου σημείωσε ότι τα γεγονότα αυτά «φέρνουν στην πρώτη γραμμή την ανάγκη της άμεσης αποσυμφόρησης του νησιού, μαζί με την υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνήσει, ενισχύοντας τις αστυνομικές δυνάμεις, για την ηρεμία, την τήρηση του νόμου και την τάξη».
    Πηγές του νοσοκομείου Μυτιλήνης ανέφεραν πάντως στο ΑΠΕ ότι από το hot spot μεταφέρθηκαν συνολικά 22 τραυματίες, όλοι ανήλικοι, οι οποίοι επέστρεψαν στο hot spot μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.
    Στο χώρο φιλοξενίας καταγράφηκαν καταστροφές ξενοδοχειακού εξοπλισμού, σπασμένα τζάμια και κάμερες και καμμένοι κάδοι απορριμάτων.
    Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης η Περιφερειάρχης επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, και του ζήτησε την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στη Λέσβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου