Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Λόγω καθυστέρησης βίζας, δεν θα έρθουν Ρώσοι το Πάσχα.



Λόγω καθυστέρησης βίζας, δεν θα έρθουν Ρώσοι το Πάσχα.
Όταν σαμποτάρουμε τον εαυτό μας….
    Λόγω της αδυναμίας του ελληνικού Προξενείου  να ανταποκριθεί στην επεξεργασία των αυξημένων αιτήσεων για έκδοση βίζας, πολλοί Ρώσοι που ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές το Πάσχα και τις πρώτες ημέρες του Μαΐου δεν θα τα καταφέρουν  αφου τελικά δεν θα λάβουν έγκαιρα βίζα.
    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ένωση Ρώσων τουρ οπερέιτορ, ATOR, «αυτό που όλοι φοβόντουσαν» συνέβη, καθώς το προξενείο δεν έχει ακόμη στελεχωθεί με το επιπλέον προσωπικό για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις, κάτι που εν μέρει επιβεβαιώνεται από την ανακοίνωση του ελληνικού προξενείου στη Μόσχα, σύμφωνα με την οποία θα γίνει επιλογή επιπλέον προσωπικού με υποβολή βιογραφικών έως και τις 28 Απριλίου.
    Την Παρασκευή υπήρχαν ουρές Ρώσων, που περίμεναν πάνω από 8 ώρες για να καταθέσουν τα έγγραφα έκδοσης βίζας στο ελληνικό visa center. Η Γενική Πρόξενος Ελένη Μιχαλοπούλου ζήτησε συγνώμη από τα ταξιδιωτικά γραφεία γι αυτήν την κατάσταση, δηλώνοντας ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να εξετασθούν όλες οι αιτήσεις. Όμως, ενώ το visa center λειτούργησε το Σάββατο, το προξενείο ήταν κλειστό και, ως εκ τούτου, με δεδομένες τις αργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί Ρώσοι δεν θα λάβουν βίζα μέχρι τη Μ. Πέμπτη. Μόνο την Παρασκευή ελήφθησαν 2.600 αιτήσεις, 1.800 από ταξιδιωτικά γραφεία και 900 μεμονωμένους Ρώσους χωρίς ραντεβού. Υπολογίζεται ότι έχουν συσσωρευθεί περίπου 10.000 αιτήσεις για βίζα για διακοπές το Μάιο, σύμφωνα το Tornos News.
    Το Προξενείο εκτιμάται ότι μπορεί να διεκπεραιώσει 800 αιτήσεις την ημέρα, επομένως πολλές αιτήσεις θα εξετασθούν μετά τις αργίες του Πάσχα. Η ζήτηση για Ελλάδα κορυφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, με αρκετούς τουρ οπερέιτορ να αναφέρουν αύξηση 40% στη ζήτηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
    Αλλά μόλις κυκλοφόρησαν οι πληροφορίες για αδυναμία έκδοσης βίζας οι κρατήσεις έπεσαν κατακόρυφα. Ο διευθύνων σύμβουλος της  «Tez Tour Greece» Δημήτρης Χαριτίδης είπε στο RIA News ότι την Κυριακή επικοινώνησε με το γραφείο της αν. υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι από σήμερα Δευτέρα η κατάσταση θα διορθωθεί.
    Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες για τα νέα κέντρα έκδοσης βίζα έχουν ξεκινήσει από τις 28 Μαρτίου του 2016 για τις περιοχές Arkhangelsk, Novgorod, Vologda, Voronezh, Petrozavodsk, Pskov και Smolensk. Επιπλέον, άνοιξε και ένα νέο κέντρο έκδοσης βίζα στη Μόσχα που θα επεξεργάζεται αιτήσεις από ανεξάρτητους ταξιδιώτες. Έτσι, από τα τέλη Μαρτίου, στη Ρωσία υπάρχουν 28 κέντρα έκδοσης ελληνικών βίζα. Οι Έλληνες διπλωμάτες υποσχέθηκαν 3ετείς βίζα στους Ρώσους, και, για παράδειγμα, στην Αγία Πετρούπολη, η έκδοση τριετών βίζα έχει ήδη ξεκινήσει.
    Το Computer Centre της Ελλάδας της Μόσχας, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από τουριστικούς οργανισμούς, εξέδωσε ανακοίνωση στις 23 Απριλίου, αναφέροντας ότι «η διάρκεια εξέτασης των εγγράφων στο Προξενείο αυξάνεται», χωρίς να ξεκαθαρίζει όμως το χρονικό πλαίσιο.
    Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Η διάρκεια εξέτασης των εγγράφων στο Προξενείο ανέρχεται σε 2 εργάσιμες ημέρες κατ ελάχιστο, χωρίς να συνυπολογίζονται η ημέρα κατάθεσης και η ημέρα ανάληψης. Όσον αφορά τη μετάβαση στο νέο σύστημα έκδοσης βίζα προς τις χώρες Σένγκεν, η περίοδος εξέτασης των εγγράφων είναι αυξημένη. Παρακαλώ κάνετε αίτηση για έκδοση βίζα αρκετά πριν την ημερομηνία αναχώρησης».
     Να σημειωθεί ότι στις 29 Απριλίου του 2016, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας θα παραμείνει κλειστό. Το κέντρο έκδοσης βίζα στη Μόσχα και στις περιοχές που υπάγονται στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μόσχα θα λειτουργήσουν κανονικά.
    Τα κέντρα βίζα στην Αγία Πετρούπολη και τις περιοχές Arkhangelsk, Murmansk, Petrozavodsk, Pskov, Novgorod θα παραμείνουν κλειστά.
    Στις 2 Μαΐου, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας και τα κέντρα βίζα θα παραμείνουν κλειστά.
    Στις 3 Μαΐου, το Γενικό Προξενείο, καθώς και τα τοπικά κέντρα εξυπηρέτησης και έκδοσης βίζα θα είναι κλειστά.
    Τα κέντρα βίζα της Ελλάδας στη Μόσχα θα είναι ανοικτά μόνο για την έκδοσης διαβατηρίων.
    Στις 9 Μαΐου, το Γενικό Προξενείο της  Ελλάδας και τα κέντρα βίζα θα παραμείνουν κλειστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου