Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Reuters: Πιθανή κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα.



Reuters: Πιθανή κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα.
Να μην τα μεγαλοποιούμε. Απλώς, δεν θα εκδίδονται καινούρια.
Τα υπάρχοντα, θα εξακολουθούν να ισχύουν, μέχρι να τα μαζέψουν οι Τράπεζες στις οποίες θα δοθεί σχετική εντολή.
HuffPost Greece  
ΑΠΕ-ΜΠΕ,
Reuters
    Την κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ ενδέχεται να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 4 Μαΐου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πηγή η οποία έχει γνώση των συζητήσεων γύρω από το θέμα.
    Μια τέτοια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ θα ενέτεινε περαιτέρω την ένταση στις σχέσεις της με το Βερολίνο. Η Γερμανία ήταν ανέκαθεν υπέρμαχη του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ επειδή είναι ίσης αξίας με το παλιό 1.000μαρκο και γιατί οι Γερμανοί κατά παράδοση προτιμούν να κάνουν τις συναλλαγές τους με μετρητά και όχι με πλαστικό χρήμα.
    Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει τελικά υπέρ της κατάργησης, είναι πολύ πιθανόν ότι θα επιλέξει μια μακρά μεταβατική περίοδο. Τα παλιά χαρτονομίσματα δεν θα αχρηστευθούν, ούτε θα αναγκαστούν όσοι τα έχουν στην κατοχή τους να τα ανταλλάξουν, είπε μια δεύτερη, καλά πληροφορημένη πηγή.
    Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει να τυπώνει χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, παρά τις αντιρρήσεις της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, με το σκεπτικό ότι χρησιμοποιούνται από εγκληματίες για να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους. Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι η ενέργεια αυτή δεν πρόκειται να περιορίσει την εγκληματική δραστηριότητα αλλά αντιθέτως θα παραβιάσει ατομικές ελευθερίες και θα μειώσει το ποσό των μετρητών σε κυκλοφορία.
    Αναζητώντας μια συμβιβαστική λύση, η ΕΚΤ είναι πιθανόν να σταματήσει από το 2018 να τυπώνει και να δίνει στην κυκλοφορία το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, το οποίο όμως θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται επ' άπειρον για συναλλαγές. Μια παρόμοια πρακτική είχε υιοθετήσει η Μπούντεσμπανκ, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας το 2002, όταν το μάρκο αντικαταστάθηκε από το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου