Κυριακή 3 Απριλίου 2016

«ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ – Από το χθες στο αύριο»



«ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ – Από το χθες στο αύριο»
    Στο βιβλίο του Γεωργίου Δουδούμη «ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ – Από το χθες στο αύριο», έκδοση 2016, παρουσιάζεται η σημερινή οικονομική πραγματικότητα κάθε μιας βαλκανικής χώρας ξεχωριστά.
    Στα επί μέρους κεφάλαια ενσωματώνονται 35 στατιστικοί πίνακες που καλύπτουν τα πρόσφατα χρόνια αναφορικά με τις μακροοικονομικές εξελίξεις, το εξωτερικό εμπόριο, τις ξένες επενδύσεις, τον τουρισμό κ.ά.  
    Στα ίδια κεφάλαια παρουσιάζονται οι πολιτικές εξελίξεις σε κάθε μια βαλκανική χώρα και η εξέλιξη των διεθνών σχέσεων τους στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.
    Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε ειδικό κεφάλαιο στις ενεργειακές εξελίξεις, στις οποίες πρωταγωνιστεί η προσπάθεια ενεργειακής επάρκειας και γεωπολιτικής αναβάθμισης των Βαλκανίων με δεδομένους τους ανοικτούς λογαριασμούς μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, η οποία δείχνει να επιδιώκει σταθεροποίηση σε μακροχρόνια βάση, με όρους αμοιβαιότητας, των σχέσεών της με την ΕΕ.
    Εξαιρετικά σημαντικό είναι το κεφάλαιο, στο οποίο αναπτύσσεται μια ολοκληρωμένη πρόταση ελληνικής στρατηγικής για τα Βαλκάνια με μακροχρόνιο ορίζοντα. Βαρύτητα δίνεται στην ανάγκη εξασφάλισης συμμαχιών στον άμεσο εθνικό μας περίγυρο.
    Το τελευταίο κεφάλαιο εξετάζει τις βαλκανικές προοπτικές λαμβανομένων υπόψη των δημογραφικών προοπτικών της περιοχής, αλλά και της ποιοτικής σύνθεσης των πληθυσμών των βαλκανικών χωρών δεδομένου ότι οι εθνικές μειονότητες εξακολουθούν και σήμερα να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία εξωβαλκανικών παραγόντων.
    Το βιβλίο απευθύνεται σε μελετητές, αναλυτές, επιχειρηματίες, φοιτητές, οικονομολόγους, πολιτικούς, καθώς και στο ευρύτερο κοινό, που επιθυμεί να γνωρίζει τι συμβαίνει στη βαλκανική γειτονιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου