Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

9.Πόσοι και πότε πληρώνονται το επίδομα θέρμανσης

9.Πόσοι και πότε πληρώνονται το επίδομα θέρμανσης
http://www.real.gr/
    Έσπασαν τα κοντέρ της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, ξεπερνώντας τις 710.000, όταν αρχικά το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσε τους δικαιούχους σε 580.000.
    Την ίδια ώρα, τα νοικοκυριά συνεχίζουν να ξεπαγιάζουν, ο κατάλογος των θυμάτων από μαγκάλια και πρόχειρα μέσα θέρμανσης διευρύνεται, η αιθαλομίχλη πνίγει τη χώρα και τα έσοδα του προϋπολογισμού πιστοποιούν την παταγώδη εισπρακτική αποτυχία της... έμπνευσης για την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης προς τα πάνω.
    Σε αυτό το σκηνικό, η ερώτηση 41 βουλευτών της Ν.Δ., στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, αναφορικά με την πολιτική της κυβέρνησης για τον συγκεκριμένο φόρο μόνο στο ντούκου δεν πρόκειται να περάσει, καθώς φαίνεται να ανοίγει νέο ενδοκυβερνητικό μέτωπο.
    Τα έσοδα του προϋπολογισμού από ειδικούς φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ πετρελαιοειδών είναι χαμηλότερα κατά 584 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εντεκάμηνο. Κι αυτό, παρά την αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης τη φετινή σεζόν, μετά την κατακόρυφη πτώση κατά 70% πέρυσι.
    Συγκεκριμένα, πέρυσι στο εντεκάμηνο ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών είχε αποδώσει 2.350 εκατ. ευρώ. Φέτος 2.004 εκατ.
    Πέρυσι ο ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή είχε αποδώσει 4.059 εκατ. ευρώ. Φέτος 3.821 εκατ. ευρώ. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και αν κάποιος υποστηρίξει ότι «ναι υπάρχει πτώση σε σχέση με πέρυσι, αλλά στο εντεκάμηνο είμαστε ακριβώς στους στόχους», ο αντίλογος είναι απλός. Ο στόχος έχει χαμηλώσει (έχει αναπροσαρμοστεί κατά το επίσημο) κατά 263 εκατ. ευρώ στον ΦΠΑ και κατά 273 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚ πετρελαιοειδών, οπότε δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία για την... επιτυχία του μέτρου.
    Τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι αυτά που διαψεύδουν με τον πλέον επίσημο τρόπο τις αρχικές προσδοκίες που αφορούσαν αύξηση των εσόδων κατά 1,1 δισ. ευρώ.
    Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν φέρεται -προς το παρόν τουλάχιστον -διατεθειμένη να επαναφέρει το αίτημα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο τέθηκε στην τρόικα στις αρχές Νοεμβρίου, με τους τροϊκανούς να απορρίπτουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
    Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να «ζεστάνει» τους φορολογούμενους με το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, για το οποίο καταγράφεται διαδικτυακός συνωστισμός αιτήσεων.
    Από τα τέλη Οκτωβρίου έως σήμερα, περισσότεροι από 710.000 φορολογούμενοι υπέβαλαν αίτηση διεκδικώντας το επίδομα που κυμαίνεται φέτος από 210 έως και 1.050 ευρώ ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη και την επιφάνεια της κατοικίας.
    Από αυτές τις αιτήσεις έχουν προκύψει 630.000 δικαιούχοι που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία έχουν καθιερωθεί και έχουν λάβει ή λαμβάνουν αυτές τις ημέρες προκαταβολή 525.000 φορολογούμενοι.
    Αρχικά, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσε ότι οι δικαιούχοι δεν θα ξεπεράσουν τις 580.000. Και σε αυτήν την εκτίμηση έπεσε έξω, με ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο να προκύψει ανάγκη αύξησης των πιστώσεων για επίδομα θέρμανσης που έχουν προϋπολογιστεί σε 180 εκατ. ευρώ.
    Επιπλέον, καθυστερήσεις σημειώνονται στην εξόφληση του επιδόματος. Το υπουργείο είχε δεσμευθεί ότι σε 20 ημέρες από την υποβολή της αίτησης θα υπήρχε εξόφληση των δικαιούχων. Με δεδομένο ότι η ειδική εφαρμογή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων άνοιξε στα τέλη Οκτώβρη, έως τα μέσα Νοέμβρη θα έπρεπε να έχουν εξοφληθεί οι πρώτοι.
    Μέχρι χθες, λεφτά στους λογαριασμούς τους είχαν δει μόλις 185.000 φορολογούμενοι, που εισέπραξαν προκαταβολές -και όχι εξόφληση- ύψους 22 εκατ. ευρώ.
    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποδέσμευσε πιστώσεις 37,5 εκατ. ευρώ για πληρωμή επιδομάτων πετρελαίου, ενώ παράλληλα χορήγησε 10 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Υγείας για δαπάνες θέρμανσης των νοσοκομείων και επιπλέον 4 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών για δαπάνες θέρμανσης σχολικών μονάδων.
     Οι δικαιούχοι επιδόματος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, αναμένεται να βρουν ίσως και σήμερα τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, καθώς υπάρχει καθυστέρηση από την ώρα που πληρώνει το υπουργείο, έως την ώρα που πιστώνουν οι τράπεζες τους λογαριασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου