Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

3.ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΔΗΜΟΥ Πόρισμα-καταπέλτης για 30 εφοριακούς

3.ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΔΗΜΟΥ Πόρισμα-καταπέλτης για 30 εφοριακούς
http://www.makthes.gr
Του Κώστα Καντούρη

    Πόρισμα-φωτιά καίει περίπου 30 εφοριακούς οι οποίοι υπηρέτησαν στη Θ’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης την περίοδο της υπεξαίρεσης των 18 εκατομμυρίων από τα ταμεία του δήμου.
    Χθες το μεσημέρι η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά παρέδωσε στον εισαγγελέα διαφθοράς όλη την έρευνα για τις ευθύνες των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι επί χρόνια δεν εισέπρατταν τους φόρους, που ωστόσο παρακρατούνταν από τις εισφορές των δημοτικών υπαλλήλων.
    Η έκθεση των περίπου 400 σελίδων συνοδεύεται από ένα καρότσι γεμάτο φακέλους ελέγχων, που άρχισαν να συντάσσονται από την περίοδο της έρευνας της υπεξαίρεσης στο δήμο, η οποία κατέληξε στην καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του τέως δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου, του τέως γενικού γραμματέα Μ. Λεμούσια και του πρώην ταμία Π. Σαξώνη και στην καταδίκη σε κάθειρξη 15 και 10 ετών των δύο πρώην διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στο πόρισμά της η οικονομική επιθεωρήτρια περιλαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων αλλά και ανωμοτί καταθέσεις των εφοριακών, οι οποίοι την επίμαχη περίοδο 1998-2009 υπηρετούσαν στη συγκεκριμένη εφορία και είχαν την υποχρέωση να εισπράττουν τους φόρους. Η έκθεση επικεντρώνεται στους εφοριακούς που είχαν την ευθύνη των εισπράξεων, καθώς και στους προϊσταμένους τους.
    Το αδίκημα που ερευνήθηκε και το οποίο θα αντιμετωπίσουν οι εφοριακοί, εάν ασκηθούν ποινικές διώξεις από τον εισαγγελέα διαφθοράς, αφορά την απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου, που προβλέπει ποινή μέχρι και ισόβιας κάθειρξης.   Το ποσό της απιστίας, που έχει υπολογιστεί με βάση τους φόρους που παρακρατήθηκαν από το δήμο, φτάνει τα 7 εκατομμύρια ευρώ.
    Σύμφωνα με πληροφορίες στις ανωμοτί καταθέσεις που δόθηκαν από τους εφοριακούς βασικός ισχυρισμός για το γεγονός ότι ποτέ δεν έγινε έλεγχος στις εισφορές του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποκαλυφθεί ότι στα δημόσια ταμεία δεν εισέρεαν ποσά από τις κρατήσεις των υπαλλήλων, ήταν ότι δεν υπήρχε σαφής καταγγελία! Πηγές ανέφεραν πως οι εφοριακοί ισχυρίζονται ότι αυτή ήταν η πρακτική, για να προχωρήσουν σε ελέγχους, όπως συμβαίνει με τις επιχειρήσεις. Τονίζουν επιπρόσθετα ότι ειδικά για τους δήμους “την περίοδο εκείνη κανείς δεν προχωρούσε σε ενέργειες ελέγχου για οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης”.
    Από την άλλη έγκυρες πηγές ανέφεραν πως στο πόρισμα αναπτύσσεται το κύριο επιχείρημα για τις ευθύνες των εφοριακών, πως η συγκεκριμένη ΔΟΥ είχε να ελέγξει μόνον έναν μεγάλο πελάτη, που ήταν ο δήμος Θεσσαλονίκης, και δεν ήταν επιφορτισμένη με μεγάλες επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει σε άλλες εφορίες. Ακόμη στο πόρισμα σημειώνεται πως οι εφοριακοί έπρεπε αμέσως να αντιληφθούν το σκάνδαλο της μη είσπραξης, καθώς η πορεία των ροών διέφερε από περίοδο σε περίοδο. Τονίζεται μάλιστα πως με μία απλή ματιά θα μπορούσαν να το εντοπίσουν οι υπάλληλοι της ΔΟΥ, καθώς παρατηρήθηκε το φαινόμενο έναν μήνα να υπάρχουν εισροές από κρατήσεις του δήμου στην εφορία, αλλά τον επόμενο μήνα αυτές ήταν μηδενικές.
Τα ουζάκια και τα πυρά στην επιθεωρήτρια
    Από το καλοκαίρι του 2011, όταν άρχισε η διαδικασία της ουσιαστικής έρευνας καλώντας τους πρώτους εφοριακούς-συναδέλφους της για εξηγήσεις, η κυρία Τσεμπερά δεχόταν πυρά από τους εμπλεκόμενους, ενώ είχε έρθει και σε σύγκρουση με μέλη του συνεργείου ελέγχου. Μάλιστα το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μέχρι και στο συνέδριο της ομοσπονδίας των εφοριακών υπαλλήλων.
    Άλλωστε ακόμη και στη δίκη της υπεξαίρεσης η κ. Τσεμπερά κατηγορήθηκε από συνηγόρους υπεράσπισης ότι και η ίδια μαζί με τους άλλους εφοριακούς της Θ’ ΔΟΥ είχε ευθύνη για το οικονομικό σκάνδαλο του δήμου, επειδή διετέλεσε επιθεωρήτρια στη συγκεκριμένη εφορία. “Τη δουλειά μου την έκανα και εκτέλεσα στο ακέραιο τα καθήκοντά μου. Δεν μπορούσα να ξέρω ως επιθεωρήτρια τις καταθέσεις του κάθε φορολογούμενου”, είχε απαντήσει κατά τη διάρκεια της δίκης στις έντονες επικρίσεις που δέχτηκε.  Όταν μάλιστα επιχειρήθηκε παραλληλισμός της εποπτικής θέσης της με αυτή του τέως δημάρχου, είχε πει πως “εγώ δεν υπέγραφα να φεύγουν ποσά από τα ταμεία”.
    Οι ευθύνες των εφοριακών της Θ’ ΔΟΥ αποτέλεσαν και έναν από τους βασικούς ισχυρισμούς του τέως δημάρχου, ο οποίος στη δίκη είχε τονίσει πως σε σχέση με τις οικονομικές αρχές ο δήμος την περίοδο της υπεξαίρεσης έπαιρνε όλα τα πιστοποιητικά από την εφορία, επομένως ο ίδιος δεν είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει ότι υπεξαιρούνταν χρήματα.
    Αυτό που είχε προκαλέσει εντύπωση κατά τη διάρκεια της δίκης, σε σχέση πάντα με την εμπλοκή των εφοριακών, ήταν όσα είπε η επιθεωρήτρια Αν. Τσεμπερά στην κατάθεσή της για τις σχέσεις των συναδέλφων της με υπαλλήλους του δήμου. “Οι ελεγχόμενοι και οι ελεγκτές έπιναν ουζάκια. Τρωγόπιναν οι κατηγορούμενοι με υπαλλήλους της ΔΟΥ”, είχε αναφέρει, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των εφοριακών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου