Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

10.Παραμεθόριος "βαφτίστηκε" η... Εκάλη με νέα τροπολογία-σκάνδαλο

10.Παραμεθόριος "βαφτίστηκε" η... Εκάλη με νέα τροπολογία-σκάνδαλο
    Όλα τα οφέλη και τις φοροαπαλλαγές της παραμεθορίου απολαμβάνουν από σήμερα οι κάτοικοι της ακριτικής Εκάλης και της Κηφισιάς, μετά από βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
    Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Καραμανλή, Αργύρης Ντινόπουλος, Μάκης Βορίδης, Σοφία Βούλτεψη και Κατερίνα Παπακώστα, που νωρίτερα την Παρασκευή με άλλη τροπολογία ζήτησαν και πέτυχαν τη μείωση των αντικειμενικών αξιών σε Ψυχικό και Φιλοθέη.
    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εκτός από την ένταξη της Εκάλης και της Κηφισιάς στις παραμεθόριες περιοχές, έκανε δεκτό και το να πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση φόρων ακινήτων και εισοδήματος για τα έτη 2012 και 2013, ήτοι να επιστρέψει πίσω το Δημόσιο τους φόρους που πλήρωσαν κάτοικοι της Εκάλης και της Κηφισιάς για Φόρους Ακίνητης Περιουσίας, ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ, φόρο μεταβίβασης, γονικών παροχών κ.α.
    Επίσης με το νέο καθεστώς, οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών, θα μπορούν να λάβουν κρατική επιδότηση έως και το 100% της δαπάνης, για την ανέγερση κατοικίας (άνω το 300 τμ), περιμετρικού φράχτη (άνω του 1 χιλιομέτρου), κατασκευή πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων, για γήπεδα τένις ή/και γκολφ αλλά και την κατασκευή ιδιωτικού ελικοδρόμιου, κάτι που θα ενισχύσει με τη σειρά του τις υποδομές αλλά και την διασύνδεση των εν λόγω ακριτικών περιοχών με την υπόλοιπη Ελλάδα.
    Ακόμη, με σημερινή απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, όσοι φαντάροι υπηρετούν στην Εκάλη ή στην Κηφισιά θα λαμβάνουν τέσσερις μέρες επιπλέον τιμητική άδεια το μήνα.
    Σημειώνεται ότι η μετατροπή μιας περιοχής σε παραμεθόριο είναι κάτι το συνηθισμένο. Είχε γίνει και στο σύντομο παρελθόν όταν οι επαρχίες της Καλαμάτας και της Μεσσήνης (γενέτειρα του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά) εξισώθηκαν από τον ΟΑΕΔ με τα Δωδεκάνησα και την Καστοριά.
    Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας:
"Με τη διάταξη αυτή επιτυγχάνεται η ομοιόμορφη αντιμετώπιση των ακινήτων των φορολογουμένων για τις περιοχές όπου κατοικούμε εμείς, ο πρωθυπουργός της χώρας, οι φίλοι, οι ψηφοφόροι και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές μας. Ορίζεται ότι για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 32 του ν. 3842/2010 λαμβάνονται υπόψη οι μέσες τιμές θερμοκρασίας και οι συντελεστές αυξομείωσης του επιπέδου του χιονιού όπως ορίστηκαν με την τελευταία αναπροσαρμογή που ίσχυσε γα τη συντριπτική πλειονότητα των ως τότε ενταγμένων στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας περιοχών του 2007.

    Στις περιπτώσεις όπου για την εφαρμογή του ν.3842/ 2010 ελήφθησαν υπόψη διαφορετικές τιμές θερμοκρασίας και συντελεστές αυξομείωση του επιπέδου του χιονιού από αυτές που ορίζονται στην παρούσα διάταξη, η φορολογική διοίκηση μεριμνά για τη διενέργεια της εκ νέου εκκαθάρισης του οφειλόμενου φόρου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου