Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

11.Ο Καντα(δόρο)ς της μίζας: Με λάδωναν για να μη φέρνω αντιρρήσεις

11.Ο Καντα(δόρο)ς της μίζας: Με λάδωναν για να μη φέρνω αντιρρήσεις
    Ηχηρά ονόματα εμπλέκει στην απολογία του ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμύνης Α. Κάντας. Ανοίγει νέος κύκλος διώξεων
    "Με λάδωναν για να εξασφαλίσουν τη σιωπή μου, για να μη φέρνω αντιρρήσεις για να υπογράφω χωρίς ερωτήσεις. Εχω μετανιώσει· έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, θέλω να επανορθώσω και να επιστρέψω όλα τα χρήματα που είναι προϊόντα δωροδοκίας", ομολογεί ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμύνης Α. Κάντας, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.
Όπως αναφέρει το Βήμα, στην απολογία του αναφέρει πως "δεν τα έπαιρνα μόνο μέσω λογαριασμών, με δωροδοκούσαν και με μετρητά. Μια φορά ένας αντιπρόσωπος όπλων μου έφερε ένα σακβουαγιάζ μέσα στο υπουργείο και τα πήρα. Δυστυχώς τώρα ξέρω ότι έκανα λάθος".
    Κύριος διαχειριστής των ποσών ήταν ο Σπύρος Μ. από την Κέρκυρα γιος διπλωμάτη, κάτοικος Ελβετίας και με ελβετική υπηκοότητα που αρνείται σήμερα να συναινέσει στην επιστροφή των χρημάτων.
    Ο κάποτε Νο 3 στις προμήθειες εξοπλισμών ξεδίπλωσε όλο το σύστημα πληρωμής εκατ. ευρώ για μίζες σε 10 εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας την περίοδο 1997-2002. Από αυτά τα 9 ήταν άγνωστα στους εισαγγελείς και ανακριτές, με αποτέλεσμα να αρχίζουν σύντομα νέες δικαστικές έρευνες για προμήθειες, ενώ αναμένονται εντάλματα σύλληψης εις βάρος των επιχειρηματιών για τους οποίους θα εντοπιστεί ο λογαριασμός με τον οποίον διακινούσαν τη μίζα. Τη Δευτέρα ο κ. Κάντας ξεδίπλωσε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των δυο ανακριτών και τριών εισαγγελέων όλη τη πορεία των μιζών αποκαλύπτοντας με λεπτομέρειες, με λογαριασμούς και ονόματα όσο θυμόταν βέβαια αφού όπως είπε έχουν περάσει πολλά χρόνια.
    "Δωροδοκήθηκα για 10 συνολικά εξοπλιστικά προγράμματα και από περίπου επτά επιχειρηματίες ή διευθυντές των εταιρειών τους, όπως οι Ευ, Μπ, Κ, Τσο, Απ, και Τσ. Τους περισσότερους τους γνώριζα από τη θητεία μου στην Αεροπορία, αφού ήταν απόστρατοι, που δραστηριοποιούνται πλέον στον ιδιωτικό τομέα.  Για παράδειγμα, ο Ευ, που τον γνώριζα από παλιά και στη φάση που με προσέγγιζε ήταν αντιπρόσωπος μεγάλης γερμανικής εταιρείας, η οποία προμήθευε συστήματα για τα υποβρύχια", αποκάλυψε.
Ερωτηθείς πως μπορεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς του είπε: "Σας υποδεικνύει τον λογαριασμό μου στην Dresdner Bank στην Ελβετία, όπου ανοίχτηκε ο βασικός λογαριασμός για τα χρήματα που έμπαιναν από άλλες υπεράκτιες στις οποίες ήμουν εγώ ο βασικός beneficial owner".
    Στην ερώτηση πόσες ήταν οι offshore από τις οποίες έπαιρνε χρήματα και συγκεκριμένα ποιες ήταν δικές του και ποιοι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες απάντησε: "Αλήθεια σας λέω, δεν θυμάμαι, βοηθήστε με. Πάντως θα σας επιβεβαιώσω οσα ονόματα μπορέσω να θυμηθώ".
    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Κάντας δωροδοκήθηκε για την προμήθεια των υποβρυχίων από την Atlas, τα μιράζ αλλά και τα Εξοσέτ (πύραυλοι) και τα άρματα στρατού καθώς και τα αντιπυραυλικά συστήματα. Οι πηγές των προμηθειών εμφανίζονται να είναι από τη Σουηδία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, και τη Γερμανία. Στο σημείο αυτό κατονόμασε και στέλεχος μεγάλης εξοπλιστικής εταιρείας που έχει ήδη απασχολήσει τη Δικαιοσύνη αλλά όχι τον ίδιο τον γνωστό επιχειρηματία. Παράλληλα, κατονόμασε και τρία στελέχη μεγάλης εταιρείας που άλλαξε αντιπροσώπους στα μέσα της δεκαετίας του 2000.
    Όπως ανέφερε ο κ. Κάντας, είναι λογικό συμπέρασμα να δωροδοκήθηκαν και οι ανώτεροί του ενώ άφησε αιχμές και για τον τρόπο που απομακρύνθηκε από τον Γιάννο Παπαντωνίου "διότι επανέλαβε διαγωνισμό που έγινε επί των ημερών μου", είπε χαρακτηριστικά.
    Οι ανακριτές και οι εισαγγελείς καλούνται τώρα να αξιολογήσουν τα λεγόμενά του. Για όσους επιχειρηματίες θα εντοπιστεί ξέπλυμα βρώμικου χρήματος θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.
Και τραπεζίτες "στο κόλπο" ( ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ‘’ΕΚΤΟΣ’’ ???)
    Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά ήταν σύμφωνα με το Έθνος, όσα είπε και για τρεις τραπεζίτες ελβετικής τράπεζας ο ένας εκ των οποίων είναι Έλληνας.

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα τραπεζικά στελέχη που υπέδειξε εμπλέκονται και στη γερμανική δικογραφία για τις δωροδοκίες της Siemens ενώ φέρονται να έρχονταν στην Ελλάδα 3 με 4 φορές τον χρόνο και έκαναν τη διακίνηση του μαύρου χρήματος. Μάλιστα ο ένας από τους δύο είχε καταθέσει ως μάρτυρας και στην προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση της Siemens.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου