Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

6.Γιατί τα κουμπιά στα γυναικεία πουκάμισα είναι αριστερά;

6.Γιατί τα κουμπιά στα γυναικεία πουκάμισα είναι αριστερά;
Το έστειλε ο Παναγιώτης Ψυχογιός
http://www.plektani.gr/

     Τα κουμπιά και οι κουμπότρυπες είναι… ανάποδα.
     Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα αντρικά πουκάμισα έχουν τα κουμπιά στα δεξιά και τις κουμπότρυπες στα αριστερά, ενώ στα γυναικεία ισχύει το αντίθετο, δηλαδή τα κουμπιά στα αριστερά και οι κουμπότρυπες στα δεξιά.
     Η εξήγηση γι’ αυτή την περίεργη διαφορά ξεκινά με την… εφεύρεση των κουμπιών. Και μάλιστα πρόκειται για μία απολύτως λογική εξήγηση. Όταν εφευρέθηκαν τα κουμπιά αποτελούσαν πολυτέλεια των πλουσίων και δεδομένου ότι το μεγαλύτερος μέρος του πληθυσμού ήταν δεξιόχειρο, ήταν πιο εύκολο κάποιος να κουμπωθεί από τα δεξιά προς τα αριστερά. Γι’ αυτό και τα ανδρικά πουκάμισα, έχουν τα κουμπιά δεξιά και τις κουμπότρυπες αριστερά.
     Αντίθετα στην περίπτωση των γυναικών, οι πλούσιες κυρίες δε συνήθιζαν να ντύνονται μόνες τους. Αυτή η δουλειά άνηκε στις υπηρέτριες, οι οποίες για να ντύνουν τις κυρίες τους πιο εύκολα και γρήγορα (πάλι λόγω της πλειονότητας των δεξιόχειρων) έπρεπε τα κουμπιά να βρίσκονται από τη δική τους αντικριστή δεξιά πλευρά, άρα από την αριστερή της γυναίκας που το φορούσε.
 Και από τότε παρέμειναν έτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου