Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

6.Άνοιξε ξανά το θρυλικό καφενείο Νέον στην πλατεία Ομονοίας

6.Άνοιξε ξανά το θρυλικό καφενείο Νέον στην πλατεία Ομονοίας
    Άνοιξε ξανά το θρυλικό καφενείο Νέον στην πλατεία Ομονοίας: Το ιστορικό καφενείο Νέον, που πρωταγωνίστησε ακόμη και σε πίνακα του Τσαρούχη, ανοίγει ξανά τις πόρτες του στην πλατεία Ομονοίας, για να στεγάσει κατάστημα γνωστής αλυσίδας αρτοποιείων.
    Το καφενείο Νέον ξεκίνησε να λειτουργεί το 1920 και από τότε έγινε ένα από τα πιο εμβληματικά στοιχεία της περιοχής. Ιδρύθηκε από τον Περικλή Γκόσιο και τον Γιάννη Δούκα και η αρχική του ονομασία ήταν «Νέον Βυζάντιον», αλλά τελικά επικράτησε το όνομα «Νέον».
    Για πολλές δεκαετίες, ιδίως μέχρι τη δεκαετία του '60, το Νέον υπήρξε σημείο συνάντησης καλλιτεχνών και ανθρώπων του πνεύματος. Εδώ εμπνεύστηκε ο Γιάννης Τσαρούχης και έκανε το πρώτο του σχέδιο το 1953
    Την περίοδο του Μεσοπολέμου, το Νέον αποτέλεσε σημείο αναφοράς διανοούμενων, ανθρώπων του θεάτρου και κοσμικών Αθηναίων. Ήταν «χώρος ζυμώσεων, αναζητήσεων και διαμόρφωσης πνευματικών συζητήσεων» όπως αναφέρει ο ερευνητής και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Παπακώστας στο βιβλίο του «Φιλολογικά Σαλόνια και Καφενεία της Αθήνας».
    Στη δεκαετία του ’60 καθιερώθηκε ως ένα από τα «καφενεία της μαστοριάς», μαζί με το κλειστό πλέον Παρθενών.
    Ο Τσαρούχης, μάλιστα, έχει απαθανατίσει το Νέον σε δύο ελαιογραφίες του που βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, «Το καφενείο Νέον-ημέρα» (1956-1966) και «Το καφενείο Νέον-βράδυ» (1965-1966).
    Όλα όμως άρχισαν να παρακμάζουν τη δεκαετία του '90, με τη σταδιακή και σημαντική υποβάθμιση της πλατείας Ομονοίας και της γύρω περιοχής. ( με όλα τα κοπρόσκυλα που ‘’σκύλεψαν ‘’ την περιοχή)Μέχρι που το ιστορικό καφενείο έκλεισε.
    Μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες αρτοποιείων αποφάσισε να δώσει το φιλί της ζωής στην Ομόνοια, ανακαινίζοντας και θέτοντας εκ νέου σε λειτουργία ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια του κέντρου.
    H εσωτερική διακόσμηση του κτιρίου έγινε με σεβασμό στην αρχιτεκτονική και την ιστορία του, ενώ δεν υπήρξε καμία τροποποίηση στην όψη και στα εσωτερικά χαρακτηριστικά του (οροφή, τεχνοτροπία κεντρικών υποστυλωμάτων, κιγκλιδώματα). 

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ.Καμίνης, ανέφερε: «Η Ομόνοια είναι πλατεία-σύμβολο για την Αθήνα. Το να πλημμυρίσει και πάλι ζωή, ήταν από την πρώτη στιγμή κύριο μέλημά μας. Όχι μόνο η Ομόνοια αλλά και κάθε ιστορική μεγάλη πλατεία, που είχε υποφέρει από την εγκατάλειψη.  Δώσαμε κίνητρα στις επιχειρήσεις να επιστρέψουν και αυτές με τη σειρά τους να γίνουν πόλος έλξης για τους πολίτες. Όπως είναι σε εξέλιξη και η προσπάθειά μας, η Ομόνοια να εξελιχθεί σε κέντρο καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας. Το επιχειρηματικό εγχείρημα της εταιρίας Βενέτης θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή και εύχομαι ειλικρινά κάθε επιτυχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου