Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

1.ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ Η Θεσσαλονίκη εκπληρώνει την ιστορική της ευθύνη

1.ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ Η Θεσσαλονίκη εκπληρώνει την ιστορική της ευθύνη
Της Βαρβάρας Ζούκα
http://www.makthes.gr/

     Στη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος σε έναν χώρο με βαρύ ιστορικό φορτίο, στην περιοχή του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε χθες με τη ΓΑΙΑΟΣΕ και την Ισραηλιτική Κοινότητα, παρουσία του υπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Για ένα έργο “που θα ενώνει και θα εξανθρωπίζει” έκανε λόγο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε ότι η δημιουργία του μουσείου κι ενός εκπαιδευτικού κέντρου για το Ολοκαύτωμα “αποτελεί μια ιστορική ευθύνη της πόλης -κι όχι μια υποχρέωση- για την ανάδειξη της ιστορίας της και απόδοση τιμής απέναντι στους συμπολίτες που χάθηκαν με αυτόν τον τρόπο”.
    “Η δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος φυσικά, δίνει το στίγμα του φρονήματος της πόλης”, ανέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος με την ευκαιρία της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα απέναντι στη “Χρυσή Αυγή”, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η μισαλλοδοξία και το μίσος που κηρύσσει η ‘Χρυσή Αυγή’ δεν έχουν θέση σε αυτήν την πόλη. Προσωπικά, για τη ‘Χρυσή Αυγή’ δεν μου καίγεται καρφί”.
    Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος επισήμανε ότι το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα αποτελέσει ένα έργο με τεράστιο συμβολισμό, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην αποκατάσταση και στην ανάδειξη της ιστορίας της πόλης.
    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, με τη δημιουργία του συγκεκριμένου μουσείου θα ενισχυθεί η μνήμη της πόλης, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου η Ελλάδα θα μπορεί πραγματικά να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που συνειδητά συντηρούν τη μνήμη του Ολοκαυτώματος. Εξάλλου, η Ισραηλιτική Κοινότητα ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ώστε τα αρχεία της που υφαρπάχθηκαν από τους Ναζί και σήμερα βρίσκονται στη Μόσχα να επιστραφούν στη Θεσσαλονίκη.
Τα χαρακτηριστικά του έργου
    Το Μουσείο Ολοκαυτώματος μαζί και με ένα συνεδριακό κέντρο προβλέπεται να δημιουργηθούν στην περιοχή του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, που έχει ένα βαρύ ιστορικό φορτίο, καθώς αποτέλεσε το σημείο από όπου οι Ναζί συγκέντρωναν και έστελναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.
    Το κτιριακό σύμπλεγμα θα αναπτυχθεί κλιμακωτά σε επιφάνεια 7.000 έως 10.000 τ.μ., εντός της έκτασης των δώδεκα στρεμμάτων στην περιοχή του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού που θα παραχωρηθεί για αυτόν τον σκοπό. Τα νέα κτίρια θα κατασκευαστούν από γυαλί και μέταλλο, ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ, Θανάση Σχίζα, η εταιρεία θα διαθέσει τον χώρο του Παλιού Σταθμού έναντι ενοικίου, καθώς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δεν έχει τη δυνατότητα της δωρεάν παραχώρησης. Το μνημόνιο συνεργασίας δίνει χρονικό περιθώριο δύο ετών για τη δημιουργία του σχεδίου και έξι μηνών για την έναρξη της μίσθωσης.
    Το Μουσείο Ολοκαυτώματος, εκτός από τον εκθεσιακό χώρο, θα διαθέτει αίθουσες που θα εξυπηρετούν ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, καθώς και αμφιθέατρο εκδηλώσεων περίπου τριακοσίων θέσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου