Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

7.Στη SOCAR η ΔΕΣΦΑ

7.Στη SOCAR η ΔΕΣΦΑ

    Υπεγράφη πριν λίγο συμφωνία πώλησης του 66% των μετοχών της εταιρείας «Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε.» (ΔΕΣΦΑ) έναντι 400 εκατ. ευρώ, μεταξύ, αφενός, του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ και αφετέρου, της εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR.
    Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο υπεγράφη συμφωνία πώλησης μετοχών του ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ και την Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) στην αζέρικη «State Oil Company of the Republic of Azerbaijan" (SOCAR), παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, του υφυπουργού Ασ. Παπαγεωργίου και του προέδρου της SOCAR Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ.
    Με την υπογραφή της συμφωνίας μεταβιβάζεται στη SOCAR έναντι 400 εκατ. Ευρώ το 66% του ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ και 35% που κατείχαν τα ΕΛΠΕ.
    Παράλληλα, υπεγράφη και συμφωνία μετόχων, μεταξύ του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της SOCAR, η οποία αφορά τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ μετά τη μεταβίβαση των μετοχών στη SOCAR.
    Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, η συμφωνία αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εισροή επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων, για την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά ενέργειας. Επισημαίνεται ότι για την ολοκλήρωση της συναλλαγής απαιτείται η λήψη των σχετικών εγκρίσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου