Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

5.ΟΚΑΝΑ “Θέλουν να τον κλείσουν υπέρ των ιδιωτών”

5.ΟΚΑΝΑ “Θέλουν να τον κλείσουν υπέρ των ιδιωτών”
Εγώ δεν πιστεύω κανένα από αυτούς, τα συμφέροντά τους υποστηρίζουν. Ας μας πούνε επιτέλους, πόσοι ασθενείς του ΟΚΑΝΑ έγιναν καλά.Και όταν λέμε ΚΑΛΑ εννοούμε ΚΑΛΑ !
    Με λουκέτο απειλείται ο ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να μπουν στο χώρο της απεξάρτησης ιδιωτικά συμφέροντα.

    Την άποψη αυτή εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον Οργανισμό Γιάννης Κακλαμάνης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε, ώστε οι εργαζόμενοι να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις για τα ζητήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα στον ΟΚΑΝΑ.
    Επισήμανε ότι, αν υπάρχουν ενδείξεις για κακή διαχείριση, πρέπει να ενεργοποιηθούν όλες οι διαδικασίες άμεσα, ώστε να εντοπιστούν οι ευθύνες και να καταλογιστούν, καθώς αυτή τη στιγμή “διακυβεύεται η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει ο ΟΚΑΝΑ σε 8.500 θεραπευόμενους, τη στιγμή μάλιστα που είναι σε αναμονή 3.500 μόνον στην Αθήνα”.
    Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι “οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, γίνεται υποχρηματοδότηση, γίνεται συνειδητά, με εγκληματικό τρόπο. Είναι πολιτική επιλογή των ηγεσιών του υπουργείου”.
    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος το 2011 ο προϋπολογισμός για τον ΟΚΑΝΑ ήταν 25 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα εκείνη τη χρονιά υπήρξε απότομη ανάπτυξη του Οργανισμού, καθώς οι δομές έγιναν 53 από 30 και οι θεραπευόμενοι από 4.000 άγγιξαν τις 8.500.
    Το 2012 ο προϋπολογισμός μειώθηκε στα 18 εκατομμύρια. Τελικώς δόθηκαν περίπου 17,2 εκατ., ενώ η μισθοδοσία ήταν 21 εκατ., οπότε το έλλειμμα διαμορφώθηκε σχεδόν στα 4 εκατ. ευρώ. Το 2013 ο προϋπολογισμός ήταν πάλι 18 εκατομμύρια. Η μισθοδοσία μειώθηκε στα 17 εκατ., ενώ για φάρμακα διατέθηκαν 3 εκατ., οπότε το έλλειμμα άγγιξε τα 2 εκατ. ευρώ. “Αυτό είναι το έλλειμμα, 6 με 7 εκατομμύρια και όχι ό,τι παρουσιάζουν”, υποστήριξε.
    Για το θέμα που έχει προκύψει με τα φάρμακα ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι πρέπει να γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος και να αποδοθούν ευθύνες. Επίσης τόνισε ότι στον ΟΚΑΝΑ δεν κυκλοφορούν επικίνδυνα φάρμακα και συμπλήρωσε πως χρειάζεται σοβαρότερη αντιμετώπιση του ζητήματος.
ΑΔΙΚΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
    Σχολιάζοντας όσα είπε ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε: “Ξεπέρασε κάθε όριο. Δεν πρόκειται για Ανεξάρτητη Αρχή αλλά για ‘Αρχή Ασύδοτης Συκοφάντησης’”. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον του κ. Ρακιντζή και όσων ΜΜΕ “αδίκησαν τους εργαζόμενους με τρόπο πρωτοφανή”.
    Αναφορικά με όσα επισήμανε ο κ. Ρακιντζής περί αύξησης 182% σε μισθούς την τελευταία τριετία, απάντησε ότι η μείωση κατά μέσο όρο αγγίζει το 50% και σε ορισμένους γιατρούς το 70%. Για τα “υπερβολικά επιδόματα” είπε πως δίνονται, όπως προβλέπονται από τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι, και χαρακτήρισε ψέμα το ότι πολλά χρήματα από αυτά που πήρε ο ΟΚΑΝΑ από το ΚΕΕΛΠΝΟ πήγαν σε μισθοδοσίες.
    Αναφερόμενος στην παραιτηθείσα πρόεδρο Μένη Μαλλιώρη, ο κ. Κακλαμάνης άφησε αιχμές για το χειρισμό της υπόθεσης, λέγοντας ότι “η κ. Μαλλιώρη ήταν αδύναμη, δεν τόλμησε να συγκρουστεί με το υπουργείο”.
    Την ανησυχία των θεραπευομένων εξέφρασε ο πρόεδρος των θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ Γιώργος Ζαρκωτός, τονίζοντας ότι “το διακύβευμα είναι οι ζωές οι δικές μας, γιατί ο ΟΚΑΝΑ έχει φτιαχτεί, για να σώσει τις ζωές μας. Τι θα γίνει με εμάς; Θα γυρίσουμε πάλι στις πλατείες;”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου