Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ( 30-12-1979 )

ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 6 - 0
Το SPORT 24 θυμίζει όμως και την πιο εντυπωσιακή προπαραμονή πρωτοχρονιάς στην ιστορία του συλλόγου, πριν από 34 χρόνια. Ηταν 30 Δεκεμβρίου του 1979 όταν ο μεγάλος – τότε- Ηρακλής φιλοξένησε στο Καυτατζόγλειο τον διεκδικητή του τίτλου, στο πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα, Παναθηναϊκό.
Σε μια ανεπανάληπτη παράσταση κυρίως του Βασίλη Χατζηπαναγή και του Δημήτρη Γκέσιου, ο «Γηραιός» υποχρέωσε τον Παναθηναϊκό στην πιο βαριά εκτός έδρας ήττα της ιστορίας του στο πρωτάθλημα, επικρατώντας με 6-0 !
Ηταν μια πανδαισία ποδοσφαίρου στο βαρύ αγωνιστικό χώρο του Καυτατζογλείου από τον «Βάσια» και την παρέα του και παράλληλα ένα εφιαλτικό απόγευμα για τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού Βασίλη Κωνσταντίνου (σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της καριέρας του) αλλά και της χάρτινης άμυνάς του που θύμιζε...τσιγαρόχαρτο όπως αναφέρει πολύ εύστοχα ο τίτλος των αθλητικών «ΝΕΩΝ» της εποχής ενώ στο κείμενο που υπογράφει ο αείμνηστος Σταύρος Ρεπανάς γίνεται λόγος για καταστάσεις πανικού που δημιουργήθηκαν στην πράσινη άμυνα. Μάλιστα ο τεχνικός του Τριφυλίού Μπρούνο Πεζάολα, ήταν τόσο απογοητευμένος που δεν προχώρησε καν σε αλλαγή κάποιου παίκτη σε όλο το ματς !
Η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί λέει μια σοφή παροιμία και ο Ηρακλής άνοιξε το σκορ στο 20ο δευτερόλεπτο με τον Βασίλη Χατζηπαναγή, που εκμεταλλεύτηκε τη σέντρα του Χατζηελευθερίου και τον κακό υπολογισμό του Ελευθεριάδη και με σούτ νίκησε τον Κωνσταντίνου.  Ο δημιουργός (Χατζηελευθερίου) έγινε σκόρερ αυτή τη φορά στο 22’ όταν με κεφαλιά νίκησε τον αντίπαλο τερματοφύλακα μετά από σέντρα του Καλαμπάκα. Στο 37’ ήταν η σειρά του Γκέσιου (μαζί με τον Χατζηπαναγή με διαφορά οι κορυφαίοι του γηπέδου) να χριστεί σκόρερ όταν παίρνοντας τη μπάλα από μεγάλη πάσα του Ορφανίδη, είδε τον Κωνσταντίνου εκτός εστίας και τον πλάσαρε (3-0).
Από σέντρα του Γκέσιου στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου (47’) χρίστηκε σκόρερ ο Καλαμπάκας με βολέ, ενώ στο 67’ (αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο συγκεκριμένο γκολ, στο σπάνιο βίντεο με τα στιγμιότυπα) οι γηπεδούχοι «έκρυψαν» τη μπάλα με τον Παπαϊωάννου – τελευταίο αποδέκτη της μπάλας από τον Ξανθόπουλο – να κάνει αρχικά κοντρόλ με το κεφάλι και στη συνέχεια να κεραυνοβολεί τον Κωνσταντίνου με το αριστερό (5-0).
Με απ’ ευθείας φάουλ του Βούλγαρη (82’) γράφτηκε το τελικό 6-0, με τον Ηρακλή να κάνει αξιοσημείωτη πορεία στο πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα και να καταλαμβάνει με άνεση την 8η θέση (μεταξύ 18 ομάδων). Η σύνθεση τότε των δύο ομάδων:
Ηρακλής (Μιχάλης Μπέλλης): Τ. Παπαδόπουλος, Μαυροδουλάκης, Βούλγαρης, Καραΐσκος, Ορφανίδης, Ξανθόπουλος, Χατζηπαναγής, Καλαμπάκας, Καφκενάρης, Χατζηελευθερίου (65’ Παπαϊωάννου), Γκέσιος (73’ Χρυσαφίδης).
Παναθηναϊκός (Μπρούνο Πεζάολα): Κωνσταντίνου, Μπανάσας, Καψής, Ελευθεριάδης, Κίζας, Λιβαθηνός, Ρότσα, Τερζανίδης, Κατσιάκος, Υφαντίδης, Κουρόπουλος.

     Παρά την εξαιρετική του πορεία όμως ο Ηρακλής δεν έμελλε να αγωνιστεί και στο δεύτερο επαγγελματικό, καθώς υποβιβάστηκε για δωροδοκία την οποία κατήγγειλε ο ΠΑΟΚ για τον παίκτη του Φιλώτα Πέλλιο τον οποίο είχαν πλησιάσει άνθρωποι του «Γηραιού» με 100.000 δραχμές εν’ όψει του επικείμενου ημιτελικού κυπέλλου των δύο ομάδων.
Σαφώς και ο Ηρακλής «πλήρωσε» το μάρμαρο, όπως το έχει πληρώσει και για οικονομικά προβλήματα. Δεν θα υπήρχε πρόβλημα, αν γινόταν και σε άλλες ομάδες, ιδιαίτερα τις αποκαλούμενες «μεγάλες». Απλά ο Ηρακλής (όπως και τα Γιάννενα) αποτελούν τα πιο εύκολα...θύματα στην ιστορία της Α’ εθνικής που δεν είναι δα και πλασμένη από...αγγέλους.

Οπως και να εχει ο Ηρακλής επανήλθε άμεσα και μάλιστα στο πρωτάθλημα του 1981-82 κατέλαβε την 6η θέση, ακόμα ψηλότερα δηλαδή. Ηταν μια φουρνιά εξαιρετικών παικτών (Χατζηπαναγής, Γκέσιος, Φανάρας, Παπαδόπουλος, Καραϊσκος, Κουσουλάκης, Καλαμπάκας, Παπαϊωάννου, Ξανθόπουλος μεταξύ άλλων) που ίσως άξιζαν και κάτι παραπάνω από το μοναδικό τίτλο της ομάδας, το κύπελλο Ελλάδος το 1976 στον επικό τελικό με τον Ολυμπιακό (2-2 στην κανονική διάρκεια, 4-4 στην παράταση, 6-5 στα πέναλτι !). Θυμίζουμε ότι την περίοδο 1983-84, ο Ηρακλής τερμάτισε 3ος πίσω από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου