Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Συνωμοσίες συνωμοσιολόγων



Συνωμοσίες συνωμοσιολόγων
    Συνάντησα έναν φίλο στο δρόμο, γνωστό συνωμοσιολόγο, που συνήθως αναπτύσσει τη θεωρία ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι κι ότι δεν έχουν άλλη δουλειά και γκαϊλέ, παρά να συνεδριάζουν όλη μέρα και σε διάφορες πρωτεύουσες για το πώς θα κάνουν κακό στην Ελλάδα. Μου είπε λοιπόν πως το χτύπημα στις Βρυξέλλες είναι προβοκάτσια των Αμερικανών και το έκαναν για να σταματήσουν οι Ευρωπαίοι να παίρνουν στα εδάφη τους έστω και ελάχιστους πρόσφυγες και έτσι να πλήξουν την κυβέρνηση Τσίπρα.
    Θυμήθηκα εκείνη την ιστορία με τους αμερικανούς συνωμοσιολόγους, οι οποίοι είχαν φτιάξει και έναν πολυάριθμο σύλλογο.
    Κάποτε λοιπόν, που συνεδρίαζαν σε ένα κτίσμα, ξέσπασε πυρκαγιά και καμιά εικοσαριά απ’ αυτούς σκοτώθηκαν. Πήγαν επάνω στον ουρανό και βρήκαν τον Θεό, λέγοντας μεταξύ τους πως τώρα είναι μια μοναδική ευκαιρία να λύσουν το άλυτο πρόβλημα που κυρίως τους βασανίζει τα τελευταία πενήντα χρόνια, δηλαδή η δολοφονία του   Κένεντι, που συνέβη τον Νοέμβριο του 1963 στο Ντάλας.
    Ρωτούν λοιπόν τον Θεό: “Ποιοι συνωμότησαν τότε για να δολοφονήσουν τον αμερικανό πρόεδρο;”.
    Ο Θεός τους απαντάει “μην σκοτίζεστε, δεν υπήρχε συνωμοσία, ο δολοφόνος ήταν ένας, έδρασε από μόνος του, και ήταν βέβαια, ο Όσβαλντ”.
    Τότε οι συνωμοσιολόγοι αποσύρονται απογοητευμένοι και λένε μεταξύ τους: “Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι η συγκάλυψη θα έφτανε τόσο ψηλά”.
    Το έλεγε αλλιώς ο Στάλιν, ο Πατερούλης, όταν συνεδρίαζε με τους συντρόφους, αρκετούς εκ των οποίων αργότερα εκτελούσε: “Μέσα σε αυτόν το χώρο υπάρχει μία μαύρη γάτα. Αν δεν υπάρχει, πρέπει να την εφεύρουμε”.
    Η συνωμοσιολογία είναι ένας τρόπος, μια δομή σκέψης εμμονικών, ή ιδεοληπτικών εγκεφάλων, αλλά και ένας τρόπος φοβικής διακυβέρνησης. Αντίθετη στη γνωστή θεωρία της απλότητας, που λέει ότι αν κάτι έχει τη μορφή γαϊδάρου γκαρίζει γαϊδουρινά και περπατάει σαν γάιδαρος, ε, τότε είναι γάιδαρος, η συνωμοσιολογία αρνείται την κοινή λογική, την προφάνεια, τα αποδεικτικά στοιχεία και τη λογική των πραγμάτων και επινοεί διαρκώς σκοτεινούς, μοχθηρούς και περίπλοκους εχθρούς που συρράπτουν δόλο και βυσσοδομούν διαρκώς, επινοώντας καλυμμένα και σοφιστικέ χτυπήματα -κατά το γνωστό στιλ του μπασκετμπολίστα: αλλού κοιτάει, κι αλλού βαράει.
    Ελλείψει πολιτικού λόγου κι επειδή η πραγματικότητα δεν τους βολεύει εάν δεν συμφωνεί με το ιδεολόγημα, ή επειδή αδυνατούν να την αναλύσουν και να πείσουν τους οπαδούς με επιχειρήματα, επιδίδονται στη συστηματική καλλιέργεια της ρητορικής περί έξωθεν απειλής: φταίει ο ιμπεριαλισμός, ο φιλελευθερισμός, ο Σόιμπλε, οι ξένες πολυεθνικές εταιρείες, οι εχθροί του λαού, οι τράπεζες, ο Φούφουτος, οι Εβραίοι, κατεξοχήν και συνήθως οι Αμερικανοί, οι μασόνοι ακόμα και ο δυσοίωνος ωροσκόπος, που έβαλε πάλι στόχο τα λαϊκά στρώματα, τα λαϊκά παιδιά.
    Απ’ την πολλή πλύση εγκεφάλου, η συνωμοσιολογία γίνεται ρεφλέξ του μυαλού: οτιδήποτε συμβεί, αυτό το μυαλό διακρίνει αμέσως προβοκάτσια, καλυμμένη επιχείρηση, βρόμικη παγίδα, απάτη και επιβουλή  κι όλα αυτά βέβαια, προκαλούνται πάντα απ’ τον ίδιο, προαποφασισμένο εχθρό, το σταθερό εχθρό, τον ανάλλαχτο, κι έτσι επαληθεύεται η προτηγανισμένη εμμονή και δικαιώνεται αενάως η θεωρία. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να ζεις και να σκέφτεσαι μη-σκεπτόμενος.
    Συχνά η συνωμοσιολογία επιβάλλεται και ως ορθός λόγος. Ως κορέκτ. Που κορέκτ, βέβαια, σημαίνει πάντα κάποιου είδους τρομοκρατία από εκείνους που κατέχουν την απόλυτη αλήθεια. Αποχρώσεις δεν υπάρχουν στο κορέκτ. Ούτε ενδιάμεσα στάδια, μεταβάσεις, διέσεις, γκρίζες ζώνες. Απλώς πατάς το κουμπί και βγαίνει η χοντρή.
    Στη Αλβανία, επί Χότζα, είχαν σκάψει εκατομμύρια ατομικά ορύγματα, ώστε κάθε πολίτης να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να αμυνθεί στον ιμπεριαλισμό, που συνωμοτούσε διαρκώς και, από λεπτό σε λεπτό και από μέρα σε μέρα θα επιτιθόταν.
    Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, σε πολιτικοϊδεολογικό επίπεδο. Τα σχετικά ρεφλέξ καλλιεργούνται κανονικά.
    Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι βυσσοδομούν διαρκώς εναντίον μας, εξυφαίνουν νυχθημερόν προβοκάτσιες.
    Για το ότι σφάζουν οι τζιχαντιστές οφείλεται στο φιλελευθερισμό.
    Απλή εξίσωση. Συν το ότι οι Δυτικοί έχουν και τη συγκάλυψη του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου