Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΛΟΙΠΟΝ !



ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΛΟΙΠΟΝ !
Περισσότερα, από Δευτέρα…..
Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου ανακοίνωσε ο Α. Τσίπρας
Με το ερώτημα "ΝΑΙ" ή "ΟΧΙ" στη συμφωνία
    "Η ευθύνη μας υποχρεώνει να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο με βάση τη βούληση του ελληνικού λαού".
    "Η κυβέρνηση δίνει μάχη εδώ και έξι μήνες, για να τερματιστεί η λιτότητα, για μία βιώσιμη συμφωνία" ανέφερε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε :" Οι εταίροι μας κατέληξαν σε μια πρόταση - τελεσίγραφο.  Πρόκειται για μία πρόταση που διογκώνει τις κοινωνικές ανισότητες. Οι προτάσεις τους παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αποδεικνύουν ότι στόχος των θεσμών είναι ίσως η ταπείνωση ενός λαού".
    Όπως είπε σήμερα θα συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής και το δημοψήφισμα με το ερώτημα ναι ή όχι στη συμφωνία ( που θα προκύψει από το σημερινό Eurogroup) θα διεξαχθεί στις 5 Ιουλίου
    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαρας ενημερώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση για την απόφαση περί δημοψηφίσματος. Το ίδιο έγινε και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς
Αναρτήθηκε το κείμενο για το δημοψήφισμα -Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου
    Το κείμενο για τη συζήτηση και την ονομαστική ψηφοφορία για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της βουλής.
    «Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους)», σημειώνεται στην ανάρτηση.
    «Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ. Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ», αναφέρεται ακόμη για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
    Παράλληλα, αναρτήθηκε και η χθεσινοβραδινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για το δημοψήφισμα, στην οποία αναφέρεται ότι αυτό προκρίνεται «προκειμένου ο ελληνικός λαός, αφού ενημερωθεί αναλυτικά για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων που διαρκούν από την 20/02/2015 έως σήμερα εντατικά σε όλα τα θεσμικά επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης, να πάρει θέση για το περιεχόμενη της πρότασης των ως άνω τριών θεσμών και να εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση του στους περαιτέρω χειρισμούς της κρίσιμης εθνικής υπόθεσης. Κατά συνέπεια, το Δημοψήφισμα εντάσσεται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για τη σύναψη της συμφωνίας και ο λαός καλείται από την κυβέρνηση να έχει τον πρώτο λόγο για τη συμφωνία αυτή».
Bild: Η Ελλάδα εκβιάζει την Ευρώπη με δημοψήφισμα!
http://www.iefimerida.gr
    «Φωτιά» στα γερμανικά μέσα έβαλε η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για δημοψηφίσμα στις 5 Ιουλίου.
    Με τίτλο η «Η Ελλάδα Εκβιάζει την Ευρώπη! Με ένα δημοψήφισμα!» η Bild αναφέρεται στην ανακοίνωση «βόμβα» του πρωθυπουργού.
    «Εκρηκτικό: το δημοψήφισμα θα γίνει μόλις το επόμενο Σαββατοκύριακο, στις 5 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει, μόνο μετά την εκπνοή του β' πακέτου βοήθειας για την διάσωση της Ελλάδας! Με αυτό ο Τσίπρας κάνει άνω-κάτω όλο το έως τώρα χρονοδιάγραμμα. Διότι ήδη στην 1η Ιουλίου απειλείται η χώρα πολύ συγκεκριμένα με χρεοκοπία», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
    Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για εκβιασμό του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας πως «αν οι δανειστές δεν δώσουν ως την Τρίτη νέα χρήματα, θα προκύψει αδυναμία πληρωμής. Τότε οι δανειστές θα χάσουν τουλάχιστον ένα μέρος των δανείων τους. Σε όρους για νέα χρηματοδότηση ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα συμφωνήσει - αφού θα μπορεί να παραπέμπει στο δημοψήφισμα. Στις χώρες του ευρώ, στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ απομένει άρα μόνο να δώσουν ως την Τρίτη νέα χρήματα ή να ρισκάρουν μια χρεοκοπία....».
    Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, γνώριζε ότι οι δανειστές δεν επρόκειτο να συμφωνήσουν σε κούρεμα χρέους, άρα δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την στήριξη του κόμματός του.
    Από την πλευρά της, η Sueddeutsche Zeitung, σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της σελίδα με τον τίτλο «Ο Τσίπρας θέλει να αφήσει τους Έλληνες να ψηφίσουν για τις μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει ότι, σύμφωνα με δικές της πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στην Καγκελάριο Μέρκελ «και την ενημέρωσε για τα περαιτέρω».
    Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών» και αναφέρει: «Κινητικότητα στην διαμάχη για το ελληνικό χρέος; Μπα... η ελληνική πλευρά απέρριψε πλήρως μια καινούργια πρόταση των δανειστών. Ο πρωθυπουργός επέλεξε για αυτό σκληρά λόγια - και ανακοίνωσε ότι θα αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει».
    Το περιοδικό «Der Spiegel» έχει τίτλο : «Ελληνική κρίση: ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις» και επισημαίνει: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να επικυρώσει ένα πιθανό πακέτο μεταρρυθμίσεων από τους Έλληνες ψηφοφόρους. Στις 5 Ιουλίου θα αποφασίσουν σε ένα δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας. Πολλοί υπουργοί θέλουν να ζητήσουν από τους Έλληνες να απορρίψουν το πακέτο. Για αυτό θα ζητήσει από τους δανειστές προθεσμία λίγων ημερών». Το περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι πολλοί Έλληνες υπουργοί δήλωσαν στο Spiegel ότι θα ζητήσουν από τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά του πακέτου μεταρρυθμίσεων. «''Θα ζητήσουμε από τους Έλληνες να πουν όχι στον εκβιασμό', είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και κατέστησε υπεύθυνους ‘ακραίους γερμανικούς κύκλους''. Ακόμη πιο δραστικά εκφράστηκε ο αρχηγός του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Καμμένος: ''Οι Έλληνες θα πουν όχι στην παράδοση της χώρας τους, όπως το έκαναν το 1940 εναντίον των Γερμανών''».
Η διαδικασία του δημοψηφίσματος - Τι προβλέπεται
    Τα ξημερώματα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έριξε τη «βόμβα» για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου.
    Ποιο είναι το ερώτημα;
    Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του γνωστοποίησε το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι Ελληνες πολίτες: Αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των θεσμών.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τα δημοψηφίσματα
    Το δημοψήφισμα αφορά «κρίσιμα εθνικά θέματα»: προκηρύσσεται για ένα θέμα που η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμο και εθνικής σημασίας, με τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών.
    Νομοθετικό δημοψήφισμα: προκηρύσσεται για ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο, που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών.
    Ειδικότερα, στο άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπονται τα εξής:
    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του υπουργικού Συμβουλίου.
    Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου (σ.σ.: 180 βουλευτές) και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.
    Ως ημέρα διεξαγωγής ορίζεται η Κυριακή με την ψηφοφορία να ξεκινά στις 7.00 και ολοκληρώνεται στις 19.00 της ίδιας ημέρας. Για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας θα πρέπει η συμμετοχή των ψηφοφόρων να είναι στο 40%.
Τι ισχύει
      οροθετούνται οι βασικές έννοιες, δηλαδή το κρίσιμο εθνικό θέμα, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται μόνο ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνα, αλλά και ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος σχετικά με την πολιτική, την κοινωνική και την οικονομική ζωή της χώρας, το ψηφισμένο νομοσχέδιο, το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και το δημοσιονομικό ζήτημα.
      ψηφίζουν όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός των ορίων της χώρας,
      η ψηφοφορία διεξάγεται σε εκλογικές περιφέρειες και ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια,
      οι ψηφοφόροι καλούνται να εκφράσουν την προτίμησή τους σε έντυπο ψηφοδέλτιο, το οποίο περιέχει το ερώτημα και τις δυνατές απαντήσεις, όπως καθορίζονται από τη Βουλή,
επικρατεί η απάντηση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψηφοδελτίων, στα οποία δεν προσμετρώνται τα λευκά,
      η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος είναι συμβουλευτική για την κυβέρνηση, με εξαίρεση την περίπτωση δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο, οπότε έχει δεσμευτικό περιεχόμενο, αρκεί να πάρει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) όσων είναι γραμμένοι στους εκλογικούς,
      η οικονομική διαχείριση και η δημόσια προβολή υπόκεινται στις ρυθμίσεις, που διέπουν τις γενικές βουλευτικές εκλογές, και
      το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και, εν γένει, το κύρος του δημοψηφίσματος ελέγχεται από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο
Μέρκελ : “παραμονή στο ευρώ ή όχι”
    Η Άνγκελα Μέρκελ ενημερώθηκε για το δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής. Διαβάστε ποια ήταν η αντίδραση της.
    Η Ελλάδα θα πάει την επόμενη Κυριακή σε δημοψήφισμα, με την Άνγκελα Μέρκελ να ενημερώνεται και εκείνη με τη σειρά της για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Η ερώτηση του δημοψηφίσματος θα είναι για το "αν θέλετε αυτή τη συμφωνία ή όχι", με την Καγκελάριο της Γερμανίας να απαντά πώς αυτό ισοδυναμεί με "παραμονή στο ευρώ ή όχι".
Το ΠΑΣΟΚ ζητάει εκλογές
    Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι το δημοψήφισμα είναι μια ανεύθυνη και επικίνδυνη για τη χώρα εξέλιξη με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες της στο λαό. Μάλιστα η Χαριλάου Τρικούπη ζητάει εκλογές.
    Στις 9.30 θα συνεδριάσει εκτάκτως στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά, για να συζητήσει τα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα. .
Λοβέρδος: Ναι στο ευρώ -Όχι στους διχαστές και τους τυχοδιώκτες                                                     
    «Ναι στην ΕΕ, ναι στο ΕΥΡΩ. Όχι στους διχαστές και τους τυχοδιώκτες. Άλλο ερώτημα δεν υπάρχει» έγραψε ο Ανδρέας Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ στο διαδίκτυο.
Η ανακοίνωση της Φώφης Γεννηματά
    Η κυβέρνηση απέτυχε και οδηγεί την χώρα σε μεγάλη εθνική περιπέτεια.
    Μετακυλύει τις δικές της ευθύνες για το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης στον Ελληνικό Λαό. Επιχειρεί να εγκλωβίσει τους πολίτες σε ένα πλαστό και διχαστικό δίλλημα με τυχοδιωκτισμό και ανυπολόγιστο κόστος για την χώρα.
    Το πραγματικό ερώτημα όμως του δημοψηφίσματος που εισηγείται εκβιαστικά ο κ. Τσίπρας είναι «ναι ή όχι» στην Ευρώπη και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
    Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα.
    Εφόσον ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να λάβει υπεύθυνες αποφάσεις, οφείλει να παραιτηθεί και να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν με εκλογές για το μέλλον το δικό τους και της χώρας.
    Πιστεύουμε στην δημοκρατία. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού την κρίση του κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, θέλει και απαιτεί η Ελλάδα να έχει ισότιμη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και στην ζώνη του ευρώ.
Σαμαράς: Μοιραίος, αδύναμος και ανεύθυνος ο Τσίπρας
    Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά για την ανακοίνωση του δημοψηφισματος.
    Ο κ. Τσίπρας έφερε τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο. Ανάμεσα σε μια απαράδεκτη συμφωνία και στην έξοδο από την Ευρώπη! Η απαράδεκτη συμφωνία των «θεσμών», ελάχιστα διαφέρει από εκείνη που ο ίδιος πρότεινε πριν λίγες μέρες. Ενώ σήμερα ο κ. Τσίπρας οδηγεί σε δημοψήφισμα με ερώτημα ουσιαστικά Ναι ή Όχι στην Ευρώπη. Και προτείνει ρήξη με όλους τους εταίρους και έξοδο από το ευρώ!
    Μοιραίος, αδύναμος και ανεύθυνος, απομονώνει τη χώρα από την Ευρώπη, διχάζει τον Ελληνικό λαό και ρίχνει στις πλάτες του τις ευθύνες που δεν μπορεί να αναλάβει ο ίδιος.
    Η ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι κατάκτηση της Ελλάδας. Και η Νέα Δημοκρατία προφανώς τάσσεται με το μέτωπο της Δημοκρατίας και της Ευρώπης. Όχι υπέρ εκείνης ή της άλλης συμφωνίας. Αλλά υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Γιατί κάθε άλλη θέση θα ήταν ολέθρια, κοινωνικά και εθνικά για την Πατρίδα μας.
O Καμμένος ενθουσιάστηκε: Η Ιστορία του Εθνους γράφτηκε με το ΟΧΙ
    Με ένα αντιευρωπαϊκό ξέσπασμα αντέδρασε ο Πάνος Καμμένος στην ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Πρόεδρε θερμά  συγχαρητήρια. Μας κάνεις περήφανους, είπε στον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Panos Kammenos ‏@PanosKammenos
    Η ιστορία του Έθνους γράφτηκε με ΟΧΙ, το ΟΧΙ του 1940 το ΟΧΙ του Τάσσου Παπαδόπουλου στο σχέδιο ΑΝΑΝ το ΟΧΙ της 5 Ιουλίου στη ταπείνωση  μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου