Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Παγκόσμιο τοπόσημο το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου



Παγκόσμιο τοπόσημο το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου
    Το Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου ανακηρύχτηκε πρόσφατα "Παγκόσμιο Σηραγγολογικό Τοπόσημο / International Tunnelling Landmark" από την Διεθνή Ένωση Σηράγγων (ITA-AITES).
    Πρόκειται διεθνώς για την πρώτη φορά που θεσμοθετείται ο συγκεκριμένος τίτλος στην ITA-AITES, γεγονός που αποτελεί μια ακόμη επιτυχία "διαπραγμάτευσης" της Ελληνικής Επιτροπής Σηράγγων & Υπογείων Έργων Ε.Ε.Σ.Υ.Ε.
    Η ανακήρυξη πραγματοποιήθηκε στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Παγκοσμίου Συνεδρίου “World Tunnel Congress 2015” στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

    Η απονομή του σχετικού Πιστοποιητικού καθώς και αναμνηστικής Πλακέτας πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της ITA-AITES, Søren Degn Eskesen, στον εκπρόσωπο και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Σ.Υ.Ε, Γιάννη Φίκιρη.
    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου η Ε.Ε.Σ.Υ.Ε. πρόβαλε το Ευπαλίνειο Όρυγμα μέσω ειδικού poster, ενώ έχει κατασκευάσει και συντηρεί ειδική ιστοσελίδα.    
    Επισημαίνεται ότι η προσπάθεια ανάδειξης του Ευπαλινείου Ορύγματος ως "Παγκόσμιο Σηραγγολογικό Τοπόσημο" ξεκίνησε κατόπιν πρότασης στην Ε.Ε.Σ.Υ.Ε του καθηγητή Θεοδόσιου Τάσιου, ο οποίος κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Παγκοσμίου Συνεδρίου "World Tunnel Congress 2015" πραγματοποίησε διάλεξη στα πλαίσια της τιμητικής ομιλίας "ΙΤΑ Heritage Lecture" με τίτλο "The Trend Towards Large Scale Public-Works in Ancient Greece".
    H Ε.Ε.Σ.Υ.Ε. θεωρεί ότι η καταλληλότερη, ίσως, θέση προβολής των ανωτέρω τιμητικών πιστοποιητικών, που βρίσκονται σήμερα στα γραφεία της, είναι η είσοδος του Ευπαλινείου Ορύγματος.
 Λίγα λόγια για το Ευπαλίνειο Όρυγμα
    Το Ευπαλίνειο Όρυγμα, χαρακτηρισμένο και ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, αποτελεί το μεσαίο τμήμα του υδραγωγείου της αρχαίας πόλης της Σάμου
    Κατασκευάσθηκε στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα Τεχνικά Έργα της αρχαιότητας. Περιγράφεται με θαυμασμό ως το "αμφίστομον όρυγμα" λόγω των δύο στομίων του από τον Ηρόδοτο, στον οποίο οφείλεται και η αναζήτηση του ορύγματος κατά τους νεότερους χρόνους και ο εντοπισμός του το 19ο αιώνα
    Η σήραγγα είναι  έργο του Μηχανικού Ευπαλίνου, υιού του  Ναυστρόφου από τα Μέγαρα και  αποτελεί το κεντρικό τμήμα του υδραγωγείου. Έχει μήκος 1036 m και εσωτερικές διαστάσεις 1,80 x 1,80m, ενώ το ένα τοίχωμά της διατρέχεται από τάφρο πλάτους 0,60 m και κυμαινόμενου βάθους από 4 έως 8,90 m, εντός της οποία εξασφαλιζόταν η φυσική ροή του νερού εντός πήλινων σωλήνων από την πηγή των Αγιάδων.

    Το εκπληκτικό στην κατασκευή της σήραγγας είναι ότι η διάνοιξή της, εντός κυρίως ασβεστολίθων, έγινε ταυτόχρονα και από τα δύο στόμια, με δύο συνεργεία λιθοξόων – που δούλευαν με σφυρί και καλέμι – ενώ τα δύο μέτωπα συναντήθηκαν με ελάχιστη απόκλιση από την ευθεία
    Υπολογίζεται ότι χρειάστηκαν περί τα 8 – 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο, στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν μαθηματικοί υπολογισμοί που εφαρμόσθηκαν στην πράξη με απλά όργανα μέτρησης (σταδίες επάνω από την κορυφογραμμή και οριζόντιες οριοθετήσεις στην περιφέρεια του λόφου).  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου