Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

8."Κλίνατε επ' αριστερά" η διαταγή των πολιτών



8."Κλίνατε επ' αριστερά" η διαταγή των πολιτών
Λες και είδανε χα’ί’ρι οι Ενοπλες Δυνάμεις απο το δουλοπρεπες μνημονιακο καθεστως που ειχαμε.
Ιδωμεν…..                                
Του Πάρι Καρβουνόπουλου
    Οι πολίτες ψήφισαν και αποφάσισαν. Για πρώτη φορά ένα κόμμα της Αριστεράς κατακτά την πλειοψηφία της εμπιστοσύνης των πολιτών και μάλιστα με τρόπο εκκωφαντικό.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα “πύραυλος” μέσα σε χρόνο ρεκόρ, έχοντας ως αφετηρία ένα ποσοστό γύρω στο 4%. Με όσα έχουν γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια στην χώρα δεν πρέπει κανείς να θεωρεί έκπληξη την “κούρσα” του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο όσοι επιμένουν να θεωρούν ταμπού την ανάληψη της εξουσίας από κόμματα της Αριστεράς πιθανόν να μην μπορούν να ερμηνευσουν με την λογική το εκλογικό αποτέλεσμα.
    Και βέβαια δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι αυτό που ονομάζουμε Αριστερά σ΄ ότι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με όσα γνωρίζαμε και πιστεύαμε γι΄ αυτόν τον πολιτικό χώρο. Η “μετατόπισή” του προς το κέντρο ήταν και εμφανής και αναγκαία, για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του μέσου Έλληνα ψηφοφόρου. Ο οποίος αναζητά διέξοδο και δεν τον ενδιαφέρει αν το τραίνο που θα τον οδηγήσει σ΄ ένα ασφαλή σταθμό θα είναι βαμμένο κόκκινο, μπλε ή πράσινο.
    Η οικονομία θα είναι το πρώτο μεγάλο και δύσκολο μέτωπο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Θα μας απασχολεί κάθε μέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσα είπε ή απέφυγε να πει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα θα πρέπει να τα εφαρμόσει. Για να μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας εύκολος δρόμος για έξοδο από την κρίση δεν υπάρχει. Ψάχνουμε όμως αυτόν που κάπου οδηγεί. Οι πολίτες αποφάσισαν ότι το “δρομολόγιο Σαμαρά-Βενιζέλου” οδηγούσε μόνο σε αδιέξοδο . Μένει να δούμε αν η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να βρει άλλο αξιόπιστο μονοπάτι.
    Όμως εκτός από την οικονομία υπάρχει κι ένα δεύτερο μεγάλο πεδίο θεμάτων τα οποία δεν συζητήθηκαν στην προεκλογική περίοδο. Δεν μπορούμε πραγματικά να πούμε “ευτυχώς” ή “δυστυχώς” γι΄ αυτή την παράλειψη. Το ευτυχώς έχει να κάνει με την πόλωση που επικράτησε προεκλογικά. Σε τέτοιες συνθήκες είναι μάλλον επικίνδυνο να συζτάς τα εθνικά σου θέματα. Το δυστυχώς έχει να κάνει με τ΄ ότι δεν ακούσαμε προτάσεις και λύσεις για τους γρίφους που έχουμε να αντιμετωπίσουμε γύρω μας.
    Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς από τις αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις για έλλειψη πατριωτισμού. Κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να κατηγορήσει το κόμμα που κέρδισε την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών για έλλειμμα πατριωτισμού. Η ιστορία μας εξάλλου έχει αποδείξει σε πάρα πολλές περιπτώσεις τον πατριωτισμό της ελληνικής αριστεράς, η οποία δεν χρειάζεται να δώσει… εξετάσεις .
    Πρέπει όμως να αντιμετωπίσει άμεσα τα μεγάλα και καυτά προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα της Εθνικής Άμυνας και ασφάλειας. Για να έχει την άνεση να χειριστεί τα σοβαρά εθνικά θέματα και τις όποιες δυσμενείς εξελίξεις προκύψουν. Δυστυχώς δεν μπορούν να αποκλειστούν και μάλλον αναμένονται.
    Δεν χρειάζεται “αριστερή” ή “δεξιά” πολιτική στην Εθνική Άμυνα. Σοβαρότητα , λογική και σχέδιο χρειάζεται. Και αναζήτηση συνεργασίας με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Αυτά αν εξασφαλιστούν τότε το “κλίνατε επ΄ αριστερά” που “διέταξαν” οι Έλληνες ψηφοφόροι μπορεί να αποδειχτεί ευεργετικό για τον χώρο της Εθνικής Άμυνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου