Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

3.Goldman Sachs: Οι εκπλήξεις της κάλπης και ο κίνδυνος «ατυχήματος»



3.Goldman Sachs: Οι εκπλήξεις της κάλπης και ο κίνδυνος «ατυχήματος»
Μπά ? Πόνεσε ? Χάνουν την κότα που έκανε τα χρυσά αυγά ?
Ας μην προτρέχουμε, λίγη υπομονή χρειάζεται.
http://www.euro2day.gr/
    Σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη περιμένει η Goldman Sachs, στο πρώτο της σχόλιο για την κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα δεδομένα με τις πληρωμές και ο κίνδυνος στάσης. Οι προθεσμίες. Κρίσιμος ο διορισμός του ΥΠΟΙΚ.
    Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα οδήγησαν σε μια εξαιρετικά ευρωσκεπτικιστική σύνθεση του Κοινοβουλίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες για πιο επιθετικές διαπραγματεύσεις με τους επίσημους πιστωτές, εκτιμά η Goldman Sachs στο πρώτο σχόλιο για το εκλογικό αποτέλεσμα.
    Η παράταση του προγράμματος μετά το Φεβρουάριο εξαρτάται από το αρχικό ύφος των διαπραγματεύσεων, ενώ στα μέσα Μαρτίου είναι η πρώτη λήξη αλλά και η πρώτη προθεσμία, ακολουθούμενη από την ανάγκη κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού στη διάρκεια του καλοκαιριού.
    Λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις, συνεχίζει η Goldman Sachs, τα αποτελέσματα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης κρύβουν τρεις εκπλήξεις:
          α) Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε τις προσδοκίες, κερδίζοντας περισσότερο από 36% των ψήφων και εξασφάλισε 149 έδρες, μόλις 2 μακριά από την αυτοδυναμία.
          β) Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ένα κόμμα που οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι δεν θα εισέλθει στη Βουλή, κέρδισε 13 έδρες και τελικά θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση.
          γ) Παρά το γεγονός ότι η πραγματική διάσπαση μεταξύ των βουλευτών υπέρ και κατά του ευρώ δεν είναι γνωστή, τα κόμματα που ολοκληρωτικά υποστηρίζουν την παραμονή στη ζώνη του ευρώ -Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι - καταλαμβάνουν μόνο 106 έδρες (λίγο περισσότερο από το 1/3 των ψήφων στο κοινοβούλιο).
    Οι πολιτικές ατζέντες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχουν τρία κύρια στοιχεία κοινά:
Τη διακοπή στις πολιτικές λιτότητας,
Τη μεταβολή στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, χωρίς τη διαμεσολάβηση της τρόικας και
Την ελάφρυνση του χρέους.
    Θα είναι δύσκολο για έναν τέτοιο συνασπισμό να υποχωρήσει από αυτές τις τρεις γενικές επιδιώξεις, υπογραμμίζει η G.S. Οι προσδοκίες σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία έχουν τεθεί ψηλά και μια γρήγορη απογοήτευση θα οδηγήσει σε κατάρρευση της δημοτικότητας των δύο κομμάτων. Επιπλέον, η σύνθεση του ελληνικού κοινοβουλίου στηρίζει τουλάχιστον μία από αυτές τις τρεις γραμμές πολιτικής.
    Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, είναι πιθανό το Eurogroup να μπορέσει να συμφωνήσει τελικά σε ορισμένες τροποποιήσεις του ελληνικού προγράμματος, και, εν τέλει, να προσφέρει μια μείωση του χρέους σε όρους παρούσας αξίας. Η Goldman Sachs εξηγεί ότι θεωρεί πολύ απίθανο να μην υπάρξει κάποιο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή.
    Ως εκ τούτου, και παρότι οι αρχικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα είναι διαλλακτικές, οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες, και αν υπάρξει τελικά συμφωνία, θα πρέπει να αναμένονται αντιδράσεις στους κόλπους του ελληνικού κυβερνητικού συνασπισμού στο Κοινοβούλιο.
Το χρονοδιάγραμμα
    Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα αναβάλει πιθανότατα τις συζητήσεις και τις αποφάσεις έως ότου εκπροσωπηθεί επισήμως η νέα ελληνική κυβέρνηση - πιθανόν από την επόμενη συνεδρίαση στις 16 Φεβρουαρίου.
    Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου μια νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος. Εάν μείνουν εκτός προγράμματος, οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τα εχέγγυα που δίνουν στην ΕΚΤ (κυρίως ΟΕΔ και ομολόγων με εγγύηση του Ε.Δ.- Πυλώνας 2).
    Επιπλέον, εκτός προγράμματος, μια χρεοκοπία στις πληρωμές προς το ΔΝΤ είναι πιθανή, οδηγώντας τελικά σε περιορισμό της παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες.
    Κατ ' αρχάς, η παράταση αυτή δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βάση στην οποία η κυβέρνηση ξεκινά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, αλλά και από το ποιος είναι επικεφαλής. Μια συμβιβαστική έναρξη των συζητήσεων μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση της πορείας τους. Οι αγορές θα περιμένουν με αγωνία τον διορισμό του νέου υπουργού Οικονομικών.
    Η G.S. συνεχίζοντας το σχόλιό της, επιμένει ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια της ΕΚΤ, για να αυξήσει το όριο έκδοσης των εντόκων, ώστε να καλύψει τις πληρωμές του Μαρτίου. Σε περίπτωση που περάσει ο πρώτος «κάβος» με τις προθεσμίες Φεβρουάριου - Μάρτιου, θα πρέπει να υπάρξει μια απόφαση για ένα πρόγραμμα έως τον Ιούνιο - Ιούλιο, όταν και ξεκινά ο επόμενος γύρος πληρωμών σε ΕΚΤ και ΔΝΤ.
    Είναι βασικό, ολοκληρώνει η G.S. το σχόλιό της, να κατανοήσουμε ότι η οικονομία είναι δυναμική και, πιθανή παρατεταμένη αβεβαιότητα μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, των δημοσίων εσόδων και των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
    Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο δύσκολη διαπραγμάτευση για ένα τρίτο πρόγραμμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου