Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

1.Πέντε σαββατοκύριακα στη βορειοελλαδίτικη φύση



1.Πέντε σαββατοκύριακα στη βορειοελλαδίτικη φύση
www.in2life.gr
του Γιώργου Κόκουβα
    Ρομαντικές βόλτες στις όχθες της λίμνης της Καστοριάς. Περίπατοι στις παλιές γειτονιές της Νάουσας και ιστορικές ανακαλύψεις στις Αιγές. Διαδρομές μυσταγωγικές, με θέα τους μαιανδρισμούς του Νέστου, χειμερινές βουτιές στα ζεστά νερά της Αριδαίας και… κουβεντούλα με τις καφέ αρκούδες του Αρκτούρου στο Νυμφαίο. Η Βόρεια Ελλάδα κρύβει υπέροχους προορισμούς από την δυτική Μακεδονιά ως την άκρη της Θράκης, και εμείς τους ανακαλύπτουμε και ετοιμάζουμε βαλίτσες για ονειρεμένα σαββατοκύριακα.

Καστοριά
    Η γοητεία μιας βυζαντινής πόλης παντρεύεται με την μυσταγωγία της λίμνης, των σπηλαίων, των λόφων και των νοσταλγικών γειτονιών στην «αρχόντισσα της δυτικής Μακεδονίας».
Τι να δείτε:
    Θα κάνετε την περίφημη «γυρολιμνιά», τον γύρο δηλαδή της λίμνης με αυτοκίνητο ή με τα πόδια, για να θαυμάσετε τα επιβλητικά πλατάνια, τους κύκνους και την σπηλιά του Δράκου, ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα σταλαγμιτών δεκάδων χιλιάδων ετών.
    Θα ανηφορίσετε στον λόφο του προφήτη Ηλία για υπέροχη θέα, θα σεργιανίσετε στο Ντολτσό, την αρχοντική παλιά πόλη με τα μουσεία και τα καφενεία και θα «αράξετε» στην βόρεια όχθη της λίμνης για φαγητό ή στην «νότια παραλία» για τα απαραίτητα ξενύχτια.
Πού να μείνετε:
Στα ρομαντικά δωμάτια του Αρχοντικού της Βενετούλας στο Ντολτσό (από 50€).
Στα μοντέρνα δωμάτια του Chloe με θέα στη λίμνη και το βουνό (από 55€).
Στα προσεγμένα δωμάτια του Anastassiou Hotel στην είσοδο της πόλης (από 35€).
Στα παραδοσιακά δωμάτια του ξενώνα Filoxenia με υπέροχη θέα από ψηλά (από 40€).
Λουτρά Ποζάρ
    Κι όμως, στη Βόρεια Ελλάδα, στην καρδιά του χειμώνα, μπορείτε να… βουτήξετε. Στην Αριδαία της Πέλλας, η φύση φροντίζει να σας χαλαρώσει με τους ιαματικούς καταρράκτες και τις υπέροχες φυσιολατρικές διαδρομές της.
Τι να δείτε:
    Θα περάσετε πολλές ώρες στη λουτρόπολη των Ποζάρ, χτισμένη μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος και προικισμένη με θερμά υδροφόρα ρεύματα, ιαματικούς καταρράκτες, και πολλούς οργανωμένους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου μπορείτε να αφεθείτε στις απολαύσεις του πιο… φυσικού Jacuzzi.
    Όσο για την γύρω περιοχή, θα επισκεφθείτε το Άνω Λουτράκι με τα μυστηριώδη σπήλαια και τους θρύλους που θα σας αφηγηθούν οι ντόπιοι, ενώ αν προτιμάτε τις ορειβατικές διαδρομές, θα ξεκινήσετε από τα Λουτρά ή τα Γαλανά Νερά και θα περάσετε μέσα από το φαράγγι του Θερμοπόταμου.
Πού να μείνετε:
Στο Eliton Hotel & Spa με τα πολυτελή ατμοσφαιρικά δωμάτια και την μίνι εσωτερική λουτρόπολη στο Κάτω Λουτράκι (από 69€).
Στα όμορφα studio του πετρόχτιστου Morfeas Guesthouse με θέα στο Καϊμακτσαλάν (από 40€).
Σταυρούπολη
    Με βάση το γραφικό χωριό της Σταυρούπολης, ανοίγεται μπροστά σας όλο το μεγαλείο της θρακιώτικης φύσης. Το “clue” της περιοχής, που δεν είναι άλλο από το οικοσύστημα του Νέστου, χάρη στο φράγμα διαθέτει σταθερή ροή όλο τον χρόνο, δημιουργώντας ένα σκηνικό μαγευτικό που αξίζει να ανακαλύψετε.
Τι να δείτε:
    Το επιβλητικό Δέλτα του Νέστου, τους μαιανδρισμούς του και τις καταπράσινες διαδρομές γύρω του, που μπορείτε να ακολουθήσετε ξεκινώντας από τα χωριά Δασοχώρι, Παλιό και Νέο Εράσμιο και περνώντας πλάι από λιμνοθάλασσες, δάση και υγρά λιβάδια.
    Στο ορεινό χωριό Λειβαδίτης θα ανακαλύψετε τον ομώνυμο καταρράκτη, ύψους 35 μέτρων, που αυτή την εποχή του χρόνου είναι παγωμένος – θέαμα σπάνιο και εντυπωσιακότατο – ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και το δάσος της Χαϊντούς, ένα «διατηρητέο μνημείο της φύσης».
    Θα ξεκουραστείτε πίσω στην Σταυρούπολη, περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια και πίνοντας αχνιστό καφεδάκι στην μεγάλη πλατεία, ενώ αν σας λείψουν οι αστικές τσάρκες, η Ξάνθη απέχει λιγότερο από μία ώρα.
    Εκεί, θα εξερευνήσετε την νοσταλγική παλιά πόλη και –σε λίγο καιρό από τώρα – θα συμμετάσχετε στην μεγάλη γιορτή του παραδοσιακού ξανθιώτικου καρναβαλιού.
Πού να μείνετε:
Στα δίχωρα ξύλινα σπιτάκια του Δασικού Χωριού Ερύμανθος κοντά στον δρυμό της Σταυρούπολης (από 40€).
Στα παραδοσιακά δωμάτια του Αρχοντικού της Σταυρούπολης με τα σφυρήλατα κρεβάτια και τους πέτρινους τοίχους (από 53€).
Στα μεγάλα διαμερίσματα Τζιβαέρι στο Λυκοδρόμιο (μεταξύ Ξάνθης και Σταυρούπολης – από 67€).
Στο Nestos Hotel, στην είσοδο της πόλης της Ξάνθης (από 40€).
Νυμφαίο
    Ανήκει, σύμφωνα με την UNESCO, στα δέκα ωραιότερα χωριά της Ευρώπης, και έκανε τα πάντα για να διατηρήσει και να αναδείξει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του και την γραφική του ομορφιά, φωλιασμένο στις πλαγιές του βουνού Βίτσι.
Τι να δείτε:
    Θα χορτάσετε περιπάτους στα πετρόχτιστα καλντερίμια του Νυμφαίου και θα περάσετε δίπλα από αρχοντόσπιτα, αναπαλαιωμένα χωριάτικα σπιτάκια και δρομάκια που βρίσκονται σχεδόν μέσα στο δάσος.
    Θα εξερευνήσετε το Πάρκο Άγριας Φύσης με αφετηρία την είσοδο του χωριού, θα ανακαλύψετε τα ανεξερεύνητα ψαροχώρια στις λίμνες της Ζάζαρης και της Χιμαδίτιδας και θα φτάσετε ως το Καταφύγιο του Αρκτούρου, όπου φιλοξενούνται καφέ αρκούδες και λύκοι.
Πού να μείνετε:
Στα όμορφα δωμάτια του ξενώνα Αργυρώ, στο ψηλότερο σημείο του χωριού (από 50€).
Στα όμορφα δωμάτια του ξενώνα La Moara (από 50€).
Στα προσεγμένα, στιλάτα δωμάτια του ξενώνα Enterne (από 75€).
Και, αν αποφασίσετε να προσφέρετε διήμερη (τουλάχιστον) εθελεοντική εργασία στο Κέντρο Ενημέρωσης του Αρκτούρου, θα έχετε εξασφαλισμένη την διαμονή σας δωρεάν σε συνεργαζόμενο με την οργάνωση κατάλυμα.
Βεργίνα
    Τι θα λέγατε να συνδυάσετε τις βόλτες στην βορειοελλαδίτικη φύση με λίγη Ιστορία; Να επισκεφθείτε την «καρδιά» της αρχαίας Μακεδονίας αλλά και να δοκιμάσετε γουλιές από το εκλεκτότερο κρασί της Ελλάδας;   Να μπείτε στο παλάτι στις Αιγές, αλλά να σκαρφαλώσετε και στις πλαγιές του Βερμίου;
Τι να δείτε:
    Θα ξεκινήσετε από το Παλάτι της Βεργίνας, στις αρχαίες Αιγές, όπου βρέθηκαν τα μωσαϊκά, οι τοιχογραφίες και τα ταφικά μνημεία των μακεδόνων βασιλιάδων.
    Στον Αρχαιολογικό Χώρο και στο Μουσείο Βασιλικών Ταφών βρίσκονται εκατοντάδες ιστορικοί θησαυροί.
    Στην γειτονική Βέροια, θα περπατήσετε στις παραδοσιακής αρχιτεκτονικής γειτονιές στη σκιά του Βερμίου, στη Νάουσα θα δείτε τους εντυπωσιακούς καταρράκτες του ποταμού Αραπίτσα, και θα δοκιμάσετε το περίφημο κρασί της περιοχή, από τους επισκέψιμους αμπελώνες.
Πού να μείνετε:
Στην φάρμα του Αγροκτήματος Καψάλη έξω από τη Βέροια, όπου θα βρείτε και εγκαταστάσεις ιππασίας (από 45€ για το δίκλινο).
Στα ρομαντικά δωμάτια του Λοζίτσι, κοντά στο κέντρο της Βέροιας (από 50€).
Στα δωμάτια του ξενοδοχείου Βέρμιον μέσα στο πλατανόδασος της Νάουσας (από 45€) ή
Στον ξενώνα Μηλίτσα κοντά στην κοιλάδα του Αγίου Νικολάου (από 50€).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου