Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

8.Τα ΕΛΤΑ τιμούν τα 100 χρόνια «ζωής» της ΕΣΗΕΑ



8.Τα ΕΛΤΑ τιμούν τα 100 χρόνια «ζωής» της ΕΣΗΕΑ
    Τα 100 χρόνια «ζωής» της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, γιορτάζουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
    Η πορεία της ΕΣΗΕΑ, αλλά και πρωτοπόρων δημοσιογράφων-μελών της αποτυπώνονται σε πέντε συλλεκτικά γραμματόσημα που κυκλοφορούν.
    Μέσα από τα γραμματόσημα τιμώνται η ΕΣΗΕΑ και οκτώ σπουδαίες φυσιογνωμίες του δημοσιογραφικού κόσμου: ο πρωτεργάτης της ελληνικής δημοσιογραφίας, Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ, ο «γενάρχης του ελληνικού Τύπου», Βλάσης Γαβριηλίδης, ο χρονογράφος , θεατρικός συγγραφέας και ευθυμογράφος, Δημήτρης Ψαθάς, ο χρονογράφος, Παύλος Παλαιολόγος, ο επιφυλλιδογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, Μάριος Πλωρίτης, ο δημοσιογράφος και πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Αιμίλιος Χουρμούζιος, η πρώτη γυναίκα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Ρεζάν και ο παλαίμαχος δημοσιογράφος της Εθνικής Αντίστασης, Νίκος Καραντηνός.
    Η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΗΕΑ», η πρώτη αναμνηστική σειρά που εκδίδουν τα ΕΛΤΑ για το 2015, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση   στο αμφιθέατρο της Ένωσης, στην Αθήνα. Εκεί, εν ενεργεία δημοσιογράφοι μίλησαν για το έργο των τιμώμενων, ενώ οι συγγενείς τους παρέλαβαν ειδικές εκδόσεις των γραμματοσήμων.
    «Ο εορτασμός των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΕΣΗΕΑ είναι μια αφορμή για απολογισμό, καθώς γίνεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, σαν να κλείνει ένας κύκλος, καθώς οι οικονομικές δυσκολίες αποτέλεσαν την αφορμή για την ίδρυσή της», παρατήρησε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, και πρόσθεσε: «Σήμερα αποδίδουμε φόρο τιμής σε μεγάλες μορφές της δημοσιογραφίας που μας δίνουν ώθηση και κουράγιο να ανεβούμε λίγο ψηλότερα και να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές τους».
    «Τα πρόσωπα που απεικονίζονται στα γραμματόσημα τίμησαν τη δημοσιογραφία στην πλειοψηφία τους. Επίσης, οι εικονιζόμενοι όντας απέναντι στην εξουσία είχαν την αίσθηση της μη κάθετης τομής και ρήξης στην ιστορική συγκυρία που επέδρασαν, γιατί οι κάθετες ρήξεις είναι η εγγύηση για το πάγωμα της ιστορικής αλλαγής», τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Κώστας Μελαχροινός. Ο σύμβουλος φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ, Μωυσής Κωνσταντίνης εξήγησε, ότι «τα ΕΛΤΑ θέλησαν να προβάλουν αυτή την επέτειο στο εσωτερικό και εξωτερικό με την έκδοση της σειράς που θα κυκλοφορεί για ένα χρόνο, φυλλαδίων με πληροφορίες που θα κυκλοφορούν στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά, καθώς και άλλων φιλοτελικών προϊόντων».

    Για την προσωπικότητα του Ελβετού φιλέλληνα που πολιτογραφήθηκε δημότης Μεσολογγίου, Ιώαννη Ιάκωβου Μάγερ (1798-1826), μίλησε στην εκδήλωση ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Ιστορικού Μουσείου «Διέξοδος» Μεσολογγίου, Νίκος Κορδόσης. «Ο Μάγερ ήταν θεμελιωτής της ιδέας της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα και την άσκησε αγωνιζόμενος σαν στρατιώτης, την υπηρέτησε στην τελειότερη και αρτιότερη έννοιά της», επισήμανε ο κ. Κορδόσης. Το γραμματόσημο παρέλαβε ο πρέσβης της Ελβετίας, Λορέντζο Άμπερ.
    Για τον Βλάση Γαβριηλίδη (1848-1920) μίλησε ο δημοσιογράφος Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος τόνισε ότι «ο Γαβριηλίδης διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη του ελληνικού Τύπου, καθώς η ελληνική εφημερίδα, όπως την ξέρουμε σήμερα, άρχισε από την εφημερίδα "Ακρόπολις" και τον Βλάση Γαβριηλίδη». Το γραμματόσημο παρέλαβε εκ μέρους του Συνδέσμου Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων ΣΥΡΚΙ ο δημοσιογράφος, Νίκος Μαγγίνας.
    Ο συγγραφέας, Λευτέρης Παπαδόπουλος γνώρισε όσο λίγοι τον χρονογράφο και θεατρικό συγγραφέα, Δημήτρη Ψαθά (1907-1979). Ήταν το 1959 όταν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος ξεκίνησε να εργάζεται στην εφημερίδα «Νέα», δίπλα στον Ψαθά. Η συνεργασία τους διήρκεσε 15 χρόνια. «Δεν ήταν ένας τυχαίος δημοσιογράφος. Για μένα ήταν ο μεγαλύτερος δημοσιογράφος της Ελλάδας», παρατήρησε ο κ. Παπαδόπουλος. Το γραμματόσημο παρέλαβε η κόρη του συγγραφέα, Μαρία Ψαθά.
    Πολυετής ήταν και η γνωριμία του δημοσιογράφου και πρώην υπουργού Γιώργου Ρωμαίου με τον χρονογράφο Παύλο Παλαιολόγο (1895-1984) κατά την περίοδο που και οι δύο εργάζονταν στην εφημερίδα «Το Βήμα». «Ο Παλαιολόγος δεν ήταν απλά ένας χρονογράφος, ήταν κορυφαίος πατριάρχης χρονογράφος», επισήμανε. Το γραμματόσημο παρέλαβε η εγγονή του απεικονιζόμενου, Μαρία Παλαιολόγου.
    Σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του Μάριου Πλωρίτη (1919-2006), ο δημοσιογράφος, Γιάννης Πρετεντέρης, παρατήρησε: «Ήταν ένα μοναδικό είδος ανθρώπου που τείνει να εκλείψει: ήταν λόγιος. Είχε μια σφαιρικότητα στη γνώση, μια αφομοιωμένη γνώση. Ήταν άνθρωπος του διαφωτισμού, κοσμοπολίτης, Ευρωπαίος. Ήταν ένας άνθρωπος ολικός, αναγεννησιακός».
    Το γραμματόσημο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκο Πρακτορείο, παρέλαβε η σύζυγος του απεικονιζόμενου, Κάτια Δανδουλάκη.
    Για τον Αιμίλιο Χουρμούζιο (1904-1973) μίλησε ο δημοσιογράφος, Μίμης Παπαπαναγιώτου λέγοντας ότι «συνδύαζε τέσσερα στοιχεία: του μεγαλοφυούς δημοσιογράφου, του πνευματικού ανθρώπου με αγάπη για το θέατρο, του αυστηρού θεατρικού κριτικού και του λογοτέχνη». Το γραμματόσημο παρέλαβε εκ μέρους της δημοσιογραφικής οικογένειας της «Καθημερινής» (όπου ο Χουρμούζιος διετέλεσε από το 1945 ως το 1967 διευθυντής σύνταξης και επιφυλλιδογράφος) ο δημοσιογράφος, Μιχάλης Κατσίγερας.
    Για την πρώτη γυναίκα που θήτευσε στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Ρεζάν (1921-2004) μίλησε η πρώτη γυναίκα γενική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Νανά Νταουντάκη. «Η Ρεζάν αγάπησε με πάθος τη δημοσιογραφία, υπερασπίστηκε με πάθος την ελευθεροτυπία και αυτό το σωματείο. Όλα τα έκανε με πάθος», είπε η κ. Νταουντάκη. Το γραμματόσημο παρέλαβε ο γιος της απεικονιζόμενης, Μίλτος Ιωσήφ.
    Για την προσωπικότητα του Νίκου Καραντηνού (1920-2008) μίλησε η δημοσιογράφος Αριστούλα Ελληνούδη. «Σκέψη ελεύθερη και ψυχή φλογερή ως το τέλος, ήταν μαχητής των δίκαιων και απελευθερωτικών αγώνων του λαού. Υπεράσπισε το δίκαιο και την αλήθεια», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Ελληνούδη. Το γραμματόσημο παρέλαβε ο γιος του απεικονιζόμενου, Χάρης Καραντηνός.
    Η αναμνηστική σειρά περιλαμβάνει γραμματόσημα του 0,01 ευρώ με τις φυσιογνωμίες των χρονογράφων Παύλου Παλαιολόγου και Δημήτρη Ψαθά, των 0,20 ευρώ με τις φυσιογνωμίες των πρωτοπόρων δημοσιογράφων Ιωάννη Ιάκωβου Μάγερ και Βλάση Γαβριηλίδη, των 0,50 ευρώ με τους συνδικαλιστές δημοσιογράφους Μαρία Ρεζάν και Νίκο Καραντηνό και των 0,72 ευρώ με τους επιφυλλιδογράφους Αιμίλιο Χουρμούζιο και Μάριο Πλωρίτη.
    Επίσης, γραμματόσημο των 2,62 ευρώ με το λογότυπο της ΕΣΗΕΑ και τη ρήση «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης», μια ρήση «οδηγός πορείας των δημοσιογράφων- μελών της ΕΣΗΕΑ», όπως παρατήρησε ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Κιάος.
    Επίσης, διατίθενται από το κεντρικό φιλοτελικό κατάστημα και τα κατά τόπους ταχυδρομικά καταστήματα εικονογραφημένοι φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, τυποποιημένες σειρές γραμματοσήμων, απλά λευκώματα γραμματοσήμων σειράς και κάρτες μάξιμουμ prepaid.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου