Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

5..Αυτόματοι πωλητές που έγραψαν ιστορία.



5..Αυτόματοι πωλητές που έγραψαν ιστορία.
Πρωτοτύπησαν διαθέτοντας αυγά, δολώματα, πάγο ακόμα και ξεφλουδισμένες πατάτες με το πάτημα ενός κουμπιού
    Ο 21ος αιώνας μπορεί να θεωρείται ο αιώνας της τεχνολογίας και της επιστήμης, ωστόσο, γυρνώντας πίσω στον χρόνο θα συναντήσει κανείς καινοτόμες εφευρέσεις που άλλαξαν την καθημερινότητα των ανθρώπων. Ο αυτόματος πωλητής θεωρείται μια από αυτές.

    Και αν σήμερα το ασύρματο internet και το 3G, θεωρείται τεχνολογική επανάσταση με τα smart phones και τα tablets να δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράσουν τα πάντα όπου και αν βρίσκονται, τις δεκαετίες ’30 ‘40 και ‘50, απαραίτητοι ήταν οι αυτόματοι πωλητές!
    Οι αυτόματοι πωλητές υπήρχαν στα πιο περίεργα μέρη και πωλούσαν ακόμα και «φρέσκα» αυγά. Όπως   ο αυτόματος πωλητής που βρίσκεται στην εξοχή μέσα στο χωράφι!
    Μπορεί σήμερα να θεωρούνται «ξεπερασμένοι», αλλά πριν από 80 χρόνια περίπου, βρίσκονταν παντού (ακόμα και σε χωράφια στη μέση του πουθενά) και είχαν κυριολεκτικά τα πάντα! Από αναψυκτικά και τσιγάρα μέχρι και αυγά της «εξοχής», «φρεσκοψημένες» πίτες, βιβλία ακόμα και ασφάλειες ζωής και αυτοκινήτου!
    Για να αγοράζουν οι νοικοκυρές, φρέσκιες, ξεφλουδισμένες και συσκευασμένες πατάτες, έτοιμες για μαγείρεμα
    Αν το 1950, πήγαινες για ψάρεμα το βράδυ και ξεχνούσες τα δολώματα, θα μπορούσες να αγοράσεις από τον αυτόματη πωλητή στη γωνία! Ό,τι πιο παράξενο θα μπορούσε να πουλάει ένας αυτόματος πωλητής.
    Τα δολώματα για το ψάρεμα ωστόσο, δεν είναι ότι πιο ασυνήθιστο θα μπορούσε να προσφέρει ένας αυτόματος πωλητής με το πάτημα ενός κουμπιού. Οι αυτόματοι πωλητές πωλούσαν ακόμα και υπηρεσίες αισθητικής όπως μανικιούρ ή υπηρεσίες ασφάλειας ζωής ή ταξιδιού!
    Οι πρώτοι αυτόματες πωλητές εμφανίστηκαν «δειλά» τα τέλη του 19 αιώνα με αρχές 20ου στο Λονδίνο.  Γρήγορα «εξαπλώθηκαν» και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, με τη Γαλλία να εισάγει τ0 1916 αυτόματους πωλητές αξίας 12 εκατομμύριων και άνω.
    Αυτός ο αυτόματος πωλητής τσιγάρων του 1940, πήγε την πώληση ένα «βήμα» παραπέρα. Πωλούσε τσιγάρο αναμμένο! Προσέξτε και το «marketing» της εποχής με την επιγραφή «Το έχετε ξαναδεί αυτό;», απεικονίζοντας ένα αναμμένο τσιγάρο.

    Η εταιρεία «Vendo«, ιδρύθηκε το 1937 στο Ντάλας του Τέξας. Χάρη στην ανακάλυψη μίας πατέντας ψύξης, ανάμεσα σε πολλές άλλες καινοτομίες, ήταν η πιο δημοφιλή εταιρεία για την κατασκευή αυτόματων πωλητών παγωμένων αναψυκτικών. Συνεργάστηκε κατευθείαν με την Coca Cola και γέμισε όλες τις πόλεις της Αμερικής, με κόκκινους αυτόματους πωλητές.
    Σήμερα οι κατασκευές της θεωρούνται vintage και χρησιμοποιούνται για διακόσμηση σε bars και ακόμα και σε σπίτια. Μάλιστα, οι συλλέκτες του είδους δαπανούν αστρονομικά ποσά για αποκτήσουν κάποιο από τα μοντέλα της Vendo.
    Εκτός από φαγώσιμα είδη, υπήρχαν αυτόματοι πωλητές για ρολόγια, βιβλία, αλλά και για όλα τα γυναικεία είδη όπως καλσόν, κραγιόν, ακόμα και για μπικίνι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου