Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

2.Τα παλιά ψυγεία και τα πιστολάκια μαλλιών μας "καίνε"



2.Τα παλιά ψυγεία και τα πιστολάκια μαλλιών μας "καίνε"
    Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου με τίτλο «Αντίστροφη μέτρηση για κατοικίες χαμηλού Άνθρακα», το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατέγραψε την κατανάλωση ρεύματος σε 20 κατοικίες που έχουν προβεί σε ενεργειακή αναβάθμιση και άλλες 20 που δεν έχουν, αλλά επιθυμούν να το κάνουν.
    Πέρα από το γεγονός ότι τα ενεργειακά αναβαθμισμένα σπίτια, με εξωτερική θερμομόνωση είχαν εξοικονόμηση στα έξοδα θέρμανσης μέχρι και 65%, η έρευνα φανέρωσε και αρκετά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις οικιακές συσκευές που «καίνε» την τσέπη μας.
    Ιδιαίτερα ενεργοβόρα αποδείχτηκαν τα παλιά ψυγεία, χαμηλής ενεργειακής κλάσης. Όπως ανέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γρηγόρης Παπαγιάννης, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, «ίσως κάποιος δεν το συνειδητοποιεί, αλλά τα παλιά ψυγεία, μπορεί να μη χαλάνε εύκολα, αλλά λειτουργούν ολόκληρο το 24ωρο και είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα».
    Ο κ. Παπαγιάννης εξήγησε επίσης ότι η επιλογή ηλεκτρικών συσκευών ανώτερης ενεργειακής κλάσης περιορίζει αισθητά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Ποια συσκευή είναι όμως η πιο ενεργοβόρα στο σπίτι μας;
    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το πιστολάκι μαλλιών… ρουφάει περισσότερο ρεύμα ακόμα και από το ηλεκτρικό σίδερο, ενώ αρκετά μεγάλη σπατάλη ρεύματος προκαλείται από συσκευές οι οποίες βρίσκονται σε standby όπως οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές και τα tablets.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου