Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

10.Υπ. Υγείας: Απέσυρε την απόφαση για συνταγογράφηση από νοσηλευτές



10.Υπ. Υγείας: Απέσυρε την απόφαση για συνταγογράφηση από νοσηλευτές
ΕΙΠΑ,   ΞΕΙΠΑ !
Η απόφαση γιο-γιο…
Παληά δουλειά…
protothema.gr
    Δύο μόλις ημέρες μετά την έκδοση της απόφασης σύμφωνα με την οποία δινόταν δικαίωμα στους νοσηλευτές να συνταγογραφούν φάρμακα που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία
(μη συνταγογραφούμενα), τελικά το υπουργείο Υγείας την απέσυρε.
    «Αποσύρεται η υπ' αριθμ. πρωτοκόλλου 3567/19-1-2015 (ΦΕΚ: Β 79) απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, με τίτλο 'Καθήκοντα και αρμοδιότητες νοσηλευτών-τριών', προκειμένου να υπάρξει χρόνος για ευρύτερη διαβούλευση σχετικά με το θέμα με όλους τους υγειονομικούς φορείς», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
    «Μετά την αντίδραση που εκφράστηκε εντόνως από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και άλλους υγειονομικούς φορείς, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης απέσυρε την Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ B 68/2015 με την οποία καθορίζονται οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του νοσηλευτικού προσωπικού», τονίζει από την άλλη ο ΠΙΣ σε δελτίο τύπου.
    «Η θέση του ΠΙΣ ήταν εξαρχής αμετακίνητη ως προς την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης, καθώς με αυτή διδόταν, μεταξύ άλλων, στους νοσηλευτές η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων, αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και εκτέλεσης ιατρικών πράξεων. Ο ΠΙΣ τρέφει απεριόριστη εκτίμηση προς τον κλάδο των νοσηλευτών. Οι νοσηλευτές ήταν και είναι στενοί συνεργάτες των ιατρών τόσο στα Νοσοκομεία όσο και στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας. Ωστόσο, υπάρχει σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων των δύο επιστημονικών κλάδων. Επιμένουμε ότι δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να υποκαθίσταται η ιατρική λειτουργία καθ' οιονδήποτε τρόπο», συμπληρώνει ο Σύλλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου