Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

4.Εσπασαν το μούσι του Τουταγχαμών: Απίστευτη γκάφα στο Μουσείο του Καΐρου



4.Εσπασαν το μούσι του Τουταγχαμών: Απίστευτη γκάφα στο Μουσείο του Καΐρου
http://www.iefimerida.gr
    Ούτε μετά θάνατον δε μπορεί να βρει ησυχία ο φαραώ Τουταγχαμών, αφού όπως ανακοίνωσε το Μουσείο του Καΐρου, εξαιτίας μίας εξωφρενικής γκάφας έσπασε το μούσι από τη μάσκα του και το ξανακόλλησαν πρόχειρα με κόλλα.
    Η μάσκα του μεγάλου Φαραώ που κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1332 μέχρι το 1323 πΧ είναι τουλάχιστον 3.300 ετών και βρίσκεται σε μία έκθεση χωρίς προστασία στο μουσείο του Καΐρου.
    Ωστόσο οι συντηρητές πέφτουν σε αντιφάσεις αφού διαφωνούν για το αν το μούσι της μάσκας έσπασε από ατύχημα ή αφαιρέθηκε επειδή ήταν υπερβολικά χαλαρή και ήθελε επισκευή.
    Δυστυχώς για το κόλλημα της μάσκας χρησιμοποιήθηκε ένα πολύ λάθος υλικό το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για μέταλλα και πέτρες και είναι πολύ ισχυρό για να ξεκολλήσει ξανά.
   Ετσι τώρα η μάσκα έχει ένα κενό ανάμεσα στο μούσι και το πρόσωπο το οποίο είναι έντονα κίτρινο.  Μάλιστα η μάσκα υπέστη γρατσουνιές, όταν προσπάθησαν να αφαιρέσουν ξανά το μούσι με μία σπάτουλα.

    Η τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου, εξακολουθεί να αναρρώνει από την πολιτική αναταραχή του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του αυταρχικού ηγέτη Χόσνι Μουμπάρακ. Δεν έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στο Αιγυπτιακό Μουσείο από τότε που χτίστηκε το 1902, και οι αρχές δεν έχουν αποκαλύψει ακόμα τα σχέδια τους για να μετακινήσουν την έκθεση του Βασιλιά Τουταγχαμών στο νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2018, όπως αναφέρει το Associated Press.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου