Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

7.ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ F-16:



7.ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ F-16:
protothema.gr
    Ενα συγκλονιστικό αεροπορικό ατύχημα με δέκα νεκρούς και τουλάχιστον 19 τραυματίες, σύμφωνα με επικοινωνία του protothema.gr με το ισπανικό υπουργείο Αμύνης, σημειώθηκε στις 16:40 στην Ισπανία, κατά τη διάρκεια άσκησης, στην οποία συμμετείχε ένα ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος F-16.Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, νεκροί είναι δύο Έλληνες και οκτώ Γάλλοι πολίτες.
    Το ελληνικό μαχητικό κατέπεσε κατά τη διάρκεια της απογείωσης και συνετρίβη πάνω σε άλλα σταθμευμένα μαχητικά αεροσκάφη μέσα στην πίστα της αεροπορικής βάσης στο Αλμπαθέτε.
    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι τραυματίες ήταν τέσσερις, εκτίμηση που δυστυχώς επιδεινώθηκε, ανεβάζοντας τον αριθμό των τραυματιών σε 13, ενώ το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE και οι ηλεκτρονικές σελίδες ισπανικών εφημερίδων κάνουν λόγο για επιβεβαιωμένη ύπαρξη δύο νεκρών. Τοπική ιστοσελίδα του Αλμπαθέτε και η μεγάλη ισπανική εφημερίδα El Pais επικαλούνται πηγές από το ισπανικό υπουργείο Υγείας, που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη δύο νεκρών και κάνουν λόγο για οκτώ σοβαρά τραυματίες.
    Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης της Ισπανίας στο protothema.gr από τους 13 τραυματίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Αλμπαθέτε, οι επτά φέρουν σοβαρά τραύματα, ενώ η κατάσταση των πέντε κρίνεται σταθερή. Παρ΄όλα αυτά, δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από ισπανικής πλευράς για την εθνικότητα των νεκρών και των τραυματιών.
    Νωρίτερα, πληροφορίες ήθελαν τρεις από τους τραυματίες να βρίσκονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ ένας ακόμα να έχει υποστεί ακρωτηριασμό.
    Όπως αναφέρει η ισπανική El Mundo, το F-16 συνετρίβη σε hangar, γύρω στις 15.18 (τοπική ώρα), κατά τη διάρκεια της απογείωσης.
    Πηγή από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετέφερε στο protothema.gr ότι υπάρχουν μαρτυρίες ότι πρόλαβαν να δουν ένα αλεξίπτωτο, γεγονός το οποίο σημαίνει πως ενδέχεται ένας από τους δύο Έλληνες χειριστές να πρόλαβε να εγκαταλείψει το F-16, προτού αυτό συντριβεί.
    Από τις πρώτες εικόνες και τις συγκεχυμένες πληροφορίες φαίνεται ότι στο Αλμπαθέτε συνέβη ένα τρομακτικό δυστύχημα: Το ελληνικό μαχητικό ενώ βρισκόταν στη φάση της απογείωσης κατέπεσε και συνετρίβη ενώ πετούσε πάνω από την πίστα με αποτέλεσμα να συντριβεί πάνω σε άλλα σταθμευμένα μαχητικά αεροσκάφη και προσωπικό εδάφους που δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν. Κατά μια άλλη πληροφορία, το ελληνικό F-16 έπεσε και συνετρίβη πάνω σε υπόστεγο Hangar, όπου βρίσκεται προσωπικό εδάφους.
    To γράφημα της El Pais αναπαριστά τι συνέβη:
1. To ελληνικό F-16 συμμετέχει σε ετήσια άσκηση με δύο πιλότους
2. Στις 15:30 ξεκινά τους ελειγμούς για την απογείωση
3. Για άγνωστους λόγους ο κινητήρας κάνει «κράτει»
4. Το αεροσκάφος στρίβει δεξιά, χάνει ύψος και συγκρούεται με άλλα αεροσκάφη που ετοιμάζονται να μπουν στο διάδρομο απογείωσης.
    Η άσκηση διεξαγόταν στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας και το αεροσκάφος κατέπεσε κατά τη διαδικασία της απογείωσης, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.
    Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το αεροσκάφος, όπως φαίνεται από φωτογραφίες που δημοσιεύουν η El Pais και η El Mundo, συνετρίβη μέσα στην πίστα του αεροδρομίου.
    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Εστεμπάν Βιγιαρέχο του ισπανικού δικτύου ABC που καλύπτει ρεπορτάζ του υπουργείου Εθνικής Αμύνης από τους νεκρούς «δύο είναι οι Έλληνες χειριστές του F-16».
    Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση τη στιγμή του ατυχήματος συμμετείχαν αεροσκάφη από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.
    Σε σχετική ενημέρωση από την Πολεμική Αεροπορία αναφέρεται: «ΔIΘEΣIO AΦOΣ F-16 THΣ ΠA ΠOY ΣYMMETEIXE ΣTHN AΣKHΣH TLP KATEΠEΣE ENTOΣ ΠIΣTAΣ TOY AEPOΔPOMIOY TOY ALBACETE, ΩPA EΛΛAΔAΣ 16:40 KATA TH ΦAΣH THΣ AΠOΓEIΩΣHΣ. ΠEPIΣΣOTEPA ME NEOTEPH ANAKOINΩΣH».
    Στην Ισπανία θα μεταβεί μέσα στις επόμενες ώρες ο αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας επικεφαλής κλιμακίου εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας για να έχουν άμεση αντίληψη των πραγμάτων και των συνθηκών κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα.

Ενημερώνεται συνεχώς ο Πρωθυπουργός
    Για το τραγικό δυστύχημα στην Ισπανία με το ελληνικό F 16 ενημερώθηκε από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
    Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΑ να τον κρατάει συνεχώς ενήμερο για το συμβάν. Ακολούθως επικοινώνησε με τον κύριο Δένδια από τον οποίο επίσης ζήτησε συνεχή ενημέρωση.
    Σε δήλωσή του ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε τα εξής: «Εκφράζουμε την θλίψη μας και την οδύνη μας για τις τραγικές συνέπειες που είχε η συντριβή μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια άσκησης στη φίλη και σύμμαχο  Ισπανία. Αυτές τις ώρες η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των Ελλήνων Αξιωματικών, όπως και με τις οικογένειες των θυμάτων, ανεξαρτήτως εθνικότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου