Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

3.Δεν εκτελέστηκαν μόνο κομμουνιστές στην Καισαριανή κ. Τσίπρα.



3.Δεν εκτελέστηκαν μόνο κομμουνιστές στην Καισαριανή κ. Τσίπρα.
Φιλαράκι, σε πιάνω ‘’αδιάβαστο’’.
Ο ΙΒΑΝΩΦ ήταν κολυμβητής και όχι ποδοσφαιριστής. Σίγουρα θα κλώτσησε και μπάλα, αλλά…δεν ήταν και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.
Αντώνης Κρούστης Fileleftheros1966.blogspot.com
    Ο κ. Τσίπρας σε μια συμβολική πράξη κατά την ημέρα πρωθυπουργοποιησής του, κατέθεσε στεφάνι στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Τα αριστερά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας ανασύρουν μνήμες από τους ένδοξους μαχητές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που αντιστάθηκαν στους Γερμανούς. Ευκαιρία λοιπόν να γνωρίσω στους αδιάβαστους Δεξιούς ότι στην Καισαριανή δεν εκτελέστηκαν μόνο αριστεροί, αλλά και πατριώτες Δεξιοί. Ας διαβάσουν λοιπόν λίγες μικρές ιστοριούλες Δεξιάς Αντίστασης, για να αισθάνονται υπερήφανοι και να μην αναρωτιούνται γιατί έχασαν από την αριστερά .
Ιστορία 1.    
     Αν ρωτήσεις τους φιλάθλους του Ηρακλή γιατί το γήπεδο τους ονομάζεται «ΙΒΑΝΟΦΕΙΟ», αμφιβάλω αν γνωρίζει κανείς ότι προέρχεται από πρώην ποδοσφαιριστή της ομάδας τους και τον μεγαλύτερο αντιστασιακό σαμποτέρ στα χρόνια της κατοχής, Ελληνοπολωνό Γιώργο Γιέρζυ Ιβάνωφ   και  μέλος της οργάνωσης « Ο.Α.Γ»  (Οργάνωση Αντίστασης Γένους) που  ιδρύθηκε το 1941.
 Απολαύστε τη δράση του.
    Εκπαιδευμένος στα εκρηκτικά και στον ανορθόδοξο πόλεμο , από τις Πολωνικές και Βρετανικές υπηρεσίες επιδίδεται σε μια σειρά από αντιστασιακές ενέργειες που χρήζουν την προσοχή μας και τον θαυμασμό μας.
    Πείθει τους εργαζόμενους της ΠΥΡΚΑΛ που δούλευε για λογαριασμό των Γερμανών να κατασκευάζουν ελαττωματικά εκρηκτικά με σκοπό την ώρα της μάχης να μην εκρήγνωντε.
    Στις 14ης Μαρτίου 1942 βύθισε με εκρηκτικά το γερμανικό υποβρύχιο U-133 λίγο έξω από τη Σαλαμίνα κι ενώ έπλεε στην επιφάνεια της θάλασσας  με τα 45 μέλη του πληρώματός του!
    Τον Μάιο του 1942 βύθισε πάλι με τον ίδιο τρόπο μέσα στο λιμάνι του Πειραιά το ισπανικό ατμόπλοιο «San Isidore» που έκανε λαθρεμπόριο για λογαριασμό των Γερμανών και στις 4 Απριλίου 1943 βύθισε το ελληνικό υποβρύχιο «Κατσώνης» που είχαν επιτάξει οι Γερμανοί. Επόμενος στόχος στη Πάτρα ο Γιέρζυ  βύθισε δύο ακόμη πλοία που μετέφεραν πολεμοφόδια στη Βόρεια Αφρική, το ένα εκ των οποίων έφερε ψευδώς τα διακριτικά του νοσοκομειακού.
    Ντυμένος με γερμανική στολή εισέρχεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ρίχνοντας σε αεροπλάνα και βαρέλια καυσίμων εκρηκτική σκόνη. «Η νύκτα έγινε μέρα» περιγράφει η στενή του συνεργάτης Γαβριέλα Μυλωνοπούλου – Τζαβάρα. Το ίδιο έκανε και στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, καταστρέφοντας πολυάριθμα αεροπλάνα.
    Το πάθος του για την ελευθερία δεν έχει κορεσμό, με τη βοήθεια του Γιάννη Μπομποτίνου, πάει στη Πάρο και ανατινάζει μερικά πλοία στο λιμάνι της.
    Αλλά το μικρόβιο της φυλής έδρασε και πάλι , κάποιος ρουφιάνος με το όνομα Παντελής Λαμπρινόπουλος, καταδίδει την ομάδα Ιβάνωφ. Συλλαμβάνονται και εκτελούνται στην Καισαριανή. Στις 4ης Ιανουαρίου 1943 ένα γερμανικό καμιόνι μεταφέρει τους  μελλοθάνατους από τις φυλακές Αβέρωφ στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, εκεί ο Ιβάνωφ πηδάει από το καμιόνι με τις χειροπέδες στα χέρια αιφνιδιάζοντας τους φρουρούς , οι οποίοι τον πυροβολούν. Τραυματισμένος μεταφέρετε στο τοίχο της Καισαριανής όπου εκτελείται φωνάζοντας «Ζήτω η Πολωνία, ζήτω η Ελλάδα».
Ιστορία 2.
    Ποιος ξέρει άραγε την οργάνωση «ΑΓΚΟΝ» που ίδρυσε ο νεαρός δικηγόρος Σπυρίδων Γραμμένος, τα μέλη της οποίας εντάχτηκαν αργότερα στον ΕΔΕΣ; Για να μην θεωρούν οι φίλοι μας οι Αριστεροί ότι μόνο αυτοί εκτελέστηκαν για τη δράση τους από τους Γερμανούς, τους πληροφορώ ότι μέλη της οργάνωσης, όπως ο Κώστας Μπούρας εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στη Καισαριανή , ο Σπύρος Γραμμένος στην Ζάκυνθο και ο Γιώργος Γραμμένος στο Χαϊδάρι. 
Ιστορία 3.
    Ποιος ξέρει τον κοινωνιολόγο Ρήγα Ρηγόπουλο; Παιδί βενιζελικής οικογένειας, ανθυπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού  ίδρυσε την «ΕΠΕ» Ελληνική Πατριωτική Εταιρεία.
    Ο Ρηγόπουλος, στα απομνημονεύματά του παραθέτει έναν κατάλογο με τα ονόματα 55 σκαφών του Άξονα που επλήγησαν από το Βρετανικό Ναυτικό και την Αεροπορία χάρη  στις πληροφορίες που συνέλεγε και μετέδιδε η οργάνωσή του.
    Έξι μέλη της οργάνωσης συνελήφθηκαν από τους Γερμανούς και εκτελέστηκαν στην Καισαριανή στις 29-5-1943. Κι άλλοι μη αριστεροί εκτελεσμένοι; Έτσι για να ανατρέπονται οι βεβαιότητες.
Ιστορία 4.
    Γιατί να γνωρίζουμε τον Αλέξανδρο Καϊρη συνεργάτη της «ΕΠΕ» (Ελληνική Πατριωτική Εταιρεία) που γνώριζε άπταιστα γερμανικά και βρισκόταν μέσα στη φωλιά του λύκου, όπου αποσπούσε πολύτιμες πληροφορίες από τα αρχεία της γερμανικής διοίκησης;
    Συνελήφθη από τους Γερμανούς αξιωματικούς της GFP στις 27 Απριλίου 1943. Οδηγήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ και μετά στον Πειραιά για ανάκριση. Βασανίστηκε σκληρά από τους Γερμανούς για τέσσερα ημερόνυχτα. Όμως δεν λύγισε και δεν αποκάλυψε τίποτα για την αντιστασιακή οργάνωση που υπηρετούσε.  Εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 2/11/1943
    Ένιωσε ευτυχής που πολλά εχθρικά πλοία βυθίστηκαν εξαιτίας των απόρρητων πληροφοριών που είχε συλλέξει. Δύο από τους Γερμανούς εκτελεστές του, τον έδεσαν σε ένα πάσσαλο, τον χτύπησαν και του έσπασαν τα γυαλιά που φορούσε, όταν ενοχλήθηκαν από αυτά που τους είπε. Μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα παρέμεινε θαρραλέος και αλύγιστος. Φώναξε (και στη γερμανική και στην ελληνική γλώσσα) στους εκτελεστές του τα εξής : «Είσαστε άτιμοι και άνανδροι διαφθορείς της ελευθερίας των λαών. Σύντομα οι Έλληνες θα εκδικηθούν τον θάνατό μας, απαγχονίζοντας τους ενόχους στις κεντρικές πλατείες της Γερμανίας. Εμείς πεθαίνουμε για να ζήσει η Ελλάς. Εσείς πεθαίνετε σαν άτομα και σαν λαός, ακολουθώντας τυφλά τον Χίτλερ, ένα παράφρονα εγκληματία, στο δρόμο της καταστροφής
Ιστορία 5.
     Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να κάνουμε για τον κεντρώο αντιβασιλικό αξιωματικό της αεροπορίας Κώστα Περρίκο. Ίδρυσε τον Οκτώβριο του 1941 την «ΠΕΑΝ» (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων) την τέταρτη σε δύναμη και σπουδαιότητα αντιστασιακή οργάνωση μετά το ΕΑΜ, ΕΔΕΣ και ΕΚΚΑ. Διακρίθηκε για τις δολιοφθορές της, την εκδίωξη των μαυραγοριτών και για την έκδοση της εφημερίδας διαφώτισης του ελληνικού λαού, «ΔΟΞΑ».
    Στις 3 Νοεμβρίου 1943, διενήργησε μεγάλο σαμποτάζ στο Πυριτιδοποιείο και τον Μάρτιο του 1942 κατέστρεψε ολοκληρωτικά το  φορτηγό πλοίο «Λούτσε», που είχε αγκυροβολήσει έξω από το λιμάνι του Πειραιά και μετέφερε πολεμικό υλικό.
    Σημαντικότερο χτύπημα ήταν  η ανατίναξη των γραφείων της ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, στην Αθήνα που  επιδίωκε να σχηματίσει ελληνική λεγεώνα φιλοναζιστών που θα πολεμούσε στο Ανατολικό μέτωπο στο πλευρό των Γερμανών. Συνεργάτες της επιχείρησης ήταν οι : Α. Μυτιληναίος, Τ. Μιχαηλίδης, Ν. Μούρτος, Ν. Λάζαρης, Σ. Στανωτάς, Σ. Γαλάτης, Αικατερίνη Μπέση και η Ιουλία Μπίμπα.
    Κάτω από τα ερείπια του κτιρίου ετάφησαν 29 μέλη της ΕΣΠΟ ανάμεσά τους και ο αρχηγός της Σπύρος Στεροδήμος και 43 Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες αφού στον 3ο όροφο εστεγάζοντο υπηρεσίες της Λουφτβάφε. Τραυματίστηκαν επίσης πέντε Γερμανοί στρατιωτικοί και 27 μέλη της ΕΣΠΟ. Οι ξένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί χαρακτήρισαν ότι ήταν το μεγαλύτερο σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη.
    Ο ιός της προδοσίας χτύπησε και πάλι στο όνομα του χωροφύλακα Πολύκαρπο Νταλιάνη. Τα μέλη της οργάνωσης συνελήφθηκαν από τους Γερμανούς. Ο Κ. Περρίκος δικάστηκε από γερμανικό στρατοδικείο και ανέλαβε όλη την ευθύνη για το εντυπωσιακό σαμποτάζ. Καταδικάστηκε δις εις θάνατον και 15 χρόνια φυλάκιση. Υπέστη φρικτά βασανιστήρια, αλλά δεν κατέδωσε κανέναν από τους συναγωνιστές του.   Εκτελέστηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1943 στην Καισαριανή. Ανάλογη τύχη είχαν και τα άλλα μέλη της οργάνωσης.
    Η Ιουλία Μπίμπα  εκτελέστηκε δια πελέκεως,  στη Γερμανία.
    Ο Σπύρος Γαλάτης μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία  μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
    Ο Αντώνης Μυτιληναίος κατόρθωσε και δραπέτευσε .
    Η Αικατερίνη Μπέση καταδικάστηκε σε 5 χρόνια κάθειρξη. Παρά τα βασανιστήρια που υπέστη, δεν μαρτύρησε του συναγωνιστές της.
    Ο Νίκος Μούρτος συνελήφθη από τους Γερμανούς στα τέλη του 1943, βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Στη συνέχεια πήγε στη Μέση Ανατολή
    Ο Νίκος Λάζαρης διέφυγε για το βουνό και κατατάχθηκε στον ΕΔΕΣ. Αυτό που δεν μπόρεσαν να του κάνουν οι Γερμανοί το έκαναν οι έλληνες ΕΛΑΣίτες. Το Δεκέμβρη του 1944 συνελήφθη από την ΟΠΛΑ και εκτελέστηκε.
    Ο προδότης Νταλιάνης είχε την τύχη που του άξιζε. Τα μέλη της Δεξιάς οργάνωσης «ΟΜΗΡΟΣ» τον παγίδευσαν , μαρτύρησε και τον σκότωσαν με απανωτές σφυριές στο κεφάλι. Το πτώμα το μετέφεραν στο πορτ μπακάζ στη Νέα Σμύρνη και το πέταξαν σ’ένα αγωγό αποχέτευσης.
    Το ίδιο απογοητευτική ήταν η στάση του ΚΚΕ στην ανατίναξη της ΕΣΠΟ. Την χαρακτήρισε «προβοκάτσια των Γερμανών» και στη Κομμουνιστική Επιθεώρηση (τεύχος 25, Απρίλιος 1944) αποκάλυψε ονόματα στελέχη της ΠΕΑΝ , πράγμα που βοήθησε πολύ τους Γερμανούς να εξολοθρέψουν την οργάνωση.
    Μπορεί και να μη θυμόταν κανείς τίποτα αν ο Μιλτιάδης Έβερτ ως Δήμαρχος Αθηναίων (1986-1990) δεν έστηνε ανδριάντα του Κώστα Περρίκου στη συμβολή  της Πατησίων και Κάνιγγος. Σήμερα «πατριώτες αναρχικοί» έχουν μουτζουρώσει με κόκκινες και μαύρες μπογιές τη μνήμη ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για  να ζουν σήμερα ελεύθεροι. Κρίμα!
Ιστορία 6.
    Ποιος ξέρει τον Ιωάννη Πελτέκη; Ίσως ο κορυφαίος Έλληνας κατάσκοπος που δημιούργησε την πιο αξιόμαχη κατασκοπευτική οργάνωση στην Ελλάδα με το όνομα «ΥΒΟΝΝΗ» ,διατηρώντας περί τα 700 μέλη.  
    Στο ενεργητικό της οργάνωσης συγκαταλέγεται η πρόκληση εκτεταμένων καταστροφών σε τουλάχιστον 58 σκάφη του Άξονα (ολοκληρωτικών σε 16 από αυτά) συνολικού βάρους 56.000 τόνων, η ανατίναξη πυρομαχικών σε αεροπορικές εγκαταστάσεις και την ευρύτερη ζώνη της Αθήνας, η συντριβή 27 ατμομηχανών και μιας ολόκληρης αμαξοστοιχίας με φορτίο πετρελαίου, η φυγάδευση από την Ελλάδα περίπου 69 ατόμων κ.α.
    70 μέλη της ομάδας συνελήφθηκαν και εκτελέστηκαν στο Χαϊδάρι λίγες μέρες πριν τελειώσει ο πόλεμος.
( http://original-fippak.blogspot.gr/2013/08/33.html)
Ιστορία 7.
    Τον Σεπτέμβριο του 1944 εκτελέστηκαν δύο μεγάλες ηρωίδες του ελληνικού έθνους που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στους «δυνατούς»-δυνάστες της εποχής εκείνης..
    Η μία ένα δεκαεφτάχρονο κορίτσι.. Η δεύτερη μία πολύτεκνη μητέρα..
    Κοινό τους όραμα μία ελεύθερη Ελλάδα..
    Μοναδική τους επιλογή ο αγώνας..
     Ο λόγος για την Ηρώ Κωνσταντοπούλου, μαθήτρια του Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού, η οποία άφησε πίσω της την ανεμελιά των εφηβικών της χρόνων και επικεντρώθηκε στην αντίσταση.
Δεν λύγισε μέχρι το τέλος…
     Και το τέλος δεν άργησε να φανεί.. Η ανατίναξη ενός τραίνου που μετέφερε πυρομαχικά έμελλε να την οδηγήσει στο εκτελεστικό απόσπασμα. Έτσι συνελήφθη στις 31 Ιουλίου 1944 και επί 4 μερόνυχτα υπέστη σκληρά βασανιστήρια, προκειμένου να προδώσει τους συνεργάτες της..
    Μέχρι που στις 5 Σεπτεμβρίου του 1944, μαζί με άλλους 49 κρατούμενους, οδηγήθηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
    Όταν ερωτήθη ένας Γερμανός στρατηγός «γιατί την σκοτώσατε; Ήταν μόλις 17 χρονών..», Εκείνος απάντησε «γιατί τέτοιοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι για εμάς».
    Η ζωή της έγινε ταινία το 1981 με τίτλο «17 σφαίρες για έναν άγγελο, η αληθινή ιστορία της Ηρώς Κωνσταντοπούλου»
    Αναρωτιόμαστε εάν στο σχολείο, όπου φοιτούσε η Ηρώ, υπάρχει κάποιο μνημείο στο όνομά της, ως τον ελάχιστο φόρο τιμής στην ηρωική της στάση..
    Πόσο λίγα γνωρίζουμε άραγε για την ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη που κοσμεί με το όνομα της δεκάδες δρόμους στην Αθήνα;
     Η Λέλα Καραγιάννη ιδρύει τον Μάιο του 1941 την οργάνωση «ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ» που επικεντρώνεται στη κλοπή πληροφοριών , περίθαλψη και φυγάδευση Άγγλων , Αυστραλών , Νεοζηλανδών , Εβραίων και Ιταλών αντιφασιστών. Η ίδια παίρνει μέρος σε ανατίναξη αποθήκης με βενζίνες στο Χασάνι (αεροδρόμιο Ελληνικού) και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον βορβαρισμό του αεροδρομίου του Τατοϊου από τους Άγγλους , μετά από υποκλοπή εγγράφων από τη Βέρμαχτ στην Αθήνα.
     Στις 23 Οκτωβρίου 1941 η Καραγιάννη συλλαμβάνεται από τις ιταλικές αρχές. Προδόθηκε από έναν Έλληνα δάσκαλο και έναν Άγγλο λοχία. Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων της υπέστη φρικτά βασανιστήρια χωρίς να αποκαλύψει τους συνεργάτες της. Σε μια απειλή για την εκτέλεση του ενός από τα 6 παιδιά της Νέλσωνα ,φαίνεται να λέει «Ζητάτε από μια Ελληνίδα μάνα να προδώσει τους συνεργάτες της και την πατρίδα της, με την απειλή του τουφεκισμού των παιδιών της. Ε, λοιπόν μάθετε ότι τα παιδιά μου ανήκουν στην Ελλάδα !» . 
     Αυτή η αξιοθαύμαστη γυναίκα εκτελείται στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, μαζί με άλλες 6 γυναίκες και 60 άνδρες στο δάσος του Χαϊδαρίου. Τα παιδιά και ο σύζυγός της σώθηκαν. Η πλειοψηφία των εκτελεσθέντων ήταν αντιστασιακοί της οργάνωσης «Υβόννη».( Η ιστορία της Λέλας Καραγιάννη.Ποια ήταν η αγωνίστρια της Αντίστασης που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. Το Βήμα:  15/01/2013)
    Έτσι για να μπαίνουν ορισμένα πράγματα στη θέση τους.


1 σχόλιο: