Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

3.Ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος στα νησιά «του Παραδείσου».




3.Ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος στα νησιά «του Παραδείσου».
Φονικές αποστολές, στρατηγικά λάθη και «ανούσιες απώλειες»
6.400 νεκροί στρατιώτες σε 72 ώρες.
    Σπάνιο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό από μία στιγμή που έχει χαθεί στο χρόνο, μακριά από κάθε πατρίδα σε ένα μολυσμένο παράδεισο…
    Στο αρχείο του LIFE βρέθηκαν ξεχασμένες εικόνες από την ζωή των στρατιωτών στην κοραλλιογενή νήσο Ταράουα, η οποία βρίσκεται στα νησιά Γκίλμπερτ στον Ειρηνικό Ωκεανό.
    Τις έχει τραβήξει ο φωτορεπόρτερ ΤΖ.Ρ. Άιρμαν το 1944, ένα χρόνο πριν από το τέλος του πολέμου και αμέσως μετά τη μάχη της Ταουάρα, στην οποία οι Αμερικάνοι πολέμησαν τους Ιάπωνες.
    Ο φωτογράφος κάνει μία εκπληκτική περιήγηση στο ηλιόλουστο νησί, το οποίο είχε διχαστεί ανάμεσα στην κόλαση και στον παράδεισο…

    Οι γηγενείς φαίνονται φιλόξενοι προσφέροντας θεάματα και επιδείξεις φορώντας τις παραδοσιακές τους στολές για τους Αμερικάνους
    Στις περισσότερες φωτογραφίες βλέπουμε ένα νησί στο οποίο βασιλεύει ειρήνη. Η αλήθεια όμως είναι οδυνηρή.
    Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί αμέσως μετά από μία αιματηρή μάχη στην οποία πέθαναν 6.400 Αμερικάνοι, Ιάπωνες και Κορεάτες.
    Όλες οι απώλειες στην περιοχή προέκυψαν σε ένα διάστημα 76 ωρών.
    Ο μεγάλος αριθμός θυμάτων είχε ως αποτέλεσμα μία έκρηξη στα αμερικάνικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία πραγματεύονταν τις «Αιματοβαμμένες παραλίες της Ταράουα».
    Η εκστρατεία των Αμερικάνων στα νησιά του Ειρηνικού είχε ως απώτερο στόχο να φτάσει στην Ιαπωνία από νησί σε νησί, χρησιμοποιώντας κάθε φορά ως βάση των επιχειρήσεών τους το αμέσως προηγούμενο νησί που είχαν κατακτήσει, ξεκινώντας από τα νησιά Γκίλμπερτ.
    Μόλις τα νησιά καταλαμβάνονταν όλα θα μπορούσε να ξεκινήσει ο βομβαρδισμός της Ιαπωνίας, προτού εισβάλουν τα στρατεύματα των Η.Π.Α.
    Το ανθρώπινο κόστος όμως της επιχείρησης δεν το είχε προβλέψει κανείς.
    Ο στρατηγός Χόλανντ Σμιθ που είχε ηγηθεί του αμερικάνικου στρατού στην επίθεση στα νησιά Γκίλμπερτ και θεωρείται ο πατέρας του αμφίβιου αμερικανικού πολέμου, στα απομνημονεύματά του γράφει: «Άξιζε η Ταράουα; Όχι. Από την αρχή η απόφαση των Ενωμένων Αρχηγών να καταλάβουμε την Ταράουα ήταν λάθος και από το αρχικό λάθος ξέσπασε ένα φρικτό δράμα λαθών, πιο πολύ λαθών παράλειψης παρά λανθασμένων εντολών, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα όλες αυτές τις ανούσιες απώλειες».
    Η εκστρατεία των Αμερικάνων είχε στόχο να φτάσει στην Ιαπωνία από νησί σε νησί
 

                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου