Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

5.Φορολογική έκπτωση 26-33% για όσους ρυθμίσουν τις οφειλές στα Ταμεία



5.Φορολογική έκπτωση 26-33% για όσους ρυθμίσουν τις οφειλές στα Ταμεία
fpress.gr
    Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ απόφαση του υπουργού Εργασίας βάσει της οποίας όσοι παραμείνουν στην παλαιά ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και δεν... μετακομίσουν στην καινούργια με τις 100 δόσεις, θα έχουν ως πρόσθετο bonus διαγραφή 20% από τις προσαυξήσεις.
    Το ευνοϊκό πλαίσιο έρχεται να συμπληρώσει απόφαση που υπέγραψε η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων Κατερίνα Σαββαιδου σύμφωνα με την οποία ότι πληρώσουμε φέτος για την τακτοποίηση παλαιών οφειλών, θα αφαιρεθεί από τα φορολογητέα εισοδήματα της χρονιάς εντός της οποίας πληρώνονται δηλαδή μέσα στο 2015.
    Ειναι πολύ απλό: όσοι αποφασίσουν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το ασφαλιστικό τους ταμείο σε 12 δόσεις -πράγμα που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού θα δοθεί πριν λήξει το 2015- θα βρεθούν με μια πολύ μεγάλη επαγγελματική δαπάνη στη φορολογική τους δηλώση η οποία πρακτικά θα εκμηδενίσει τα φορολογητέα κέρδη. Αυτή η επαγγελματική δαπάνη θα περιλαμβάνει:
Τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές
Τα ποσά που θα δοθούν για τις ανάγκες της ρύθμισης.
     Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας εκτιμά ότι θα έχει το 2015 έσοδα 15.000 ευρώ. Οι τρέχουσες εισφορές του προς το ΤΕΒΕ αναμένεται να είναι 3000 ευρώ. Ταυτόχρονα, προγραμματίζει να δώσει για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιπλέον 4000 ευρώ. Το 2016, μόνο εξαιτίας αυτών των πληρωμών θα φορολογηθεί για 8000 ευρώ και όχι για 15.000 ευρώ. Δηλαδή, -αν υποτεθεί ότι παραμένει το καθεστώς φορολόγησης του 26% (και 33% για κέρδη άνω των 50.000 ευρώ), ο φορολογούμενος θα πληρώσει φόρο 2080 ευρώ αντί για 3900 ευρώ. Αν μάλιστα υιοθετηθεί πρόταση που προβλέπει θέσπιση αφορολογήτου ορίου για όσους στα επίπεδα των 12.000 ευρώ, ο συγκεκριμένος επαγγελματίας δεν θα πληρώσει απολύτως τίποτα.
    Εννοείται ότι το μέτρο της αναγνώρισης των ποσών που καταβάλλονται για ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών δεν αφορά μόνο σε αυτούς που διακανονίζουν το χρέος σε 12 δόσεις. Οποιοδήποτε ποσό, αναγνωρίζεται ως δαπάνη τη χρονιά κατά την οποία καταβάλλεται. Ιδού και τι αναφέρει η σχετική εγκύκλιος της κυρίας Σαββαίδου:
    Τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων που αφορούν το φορολογικό έτος 2014 και τα οποία καταβάλλονται από 1.1.2015 και μέχρι τη νόμιμη προθεσμία που ορίζει ο οικείος ασφαλιστικός φορέας ή μέχρι την τυχόν παράτασή της, μπορούν να εκπέσουν από τα ακαθάριστα έσοδα του φορολογικού έτους αυτού. Επειδή τα αναφερόμένα ισχύουν γενικότερα για φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, κατ’ ανάλογη εφαρμογή γίνεται δεκτό, ότιτα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που αφορούν την περίοδο 1.1-31.12.2014 και τα οποία καταβάλλονται μέσα στο έτος 2015 και ειδικότερα από 1.1.2015 και μέχρι τη νόμιμη προθεσμία που ορίζει ο οικείος ασφαλιστικός φορέας ή μέχρι την τυχόν παράτασή της, μπορούν να εκπέσουν από τα ακαθάριστα έσοδα του φορολογικού έτους 2014. Ειδικά για τις εισφορές που αφορούν τις χρήσεις των ετών 2012 και μετά και που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση θα εκπίπτουν στο έτος που πραγματικά καταβάλλονται
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου