Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ


ΜΕΙΩΣΕΙΣ  ΤΩΝ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Νικόλαος  Ζαρκάδας Υποστράτηγος  ε.α.
    Τελευταία, δημοσιεύτηκαν στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο και αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διάφορες πληροφορίες, ανακοινώσεις και αναλύσεις, οι οποίες δημιούργησαν σύγχυση σχετικά με τις μειώσεις των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων από 1.1.2019, ήτοι μετά την αναπροσαρμογή τους.
    Στις γραμμές, που ακολουθούν, χωρίς να είμαι ο ειδικότερος, θα προσπαθήσω και θα επιδιώξω με την παράθεση, την χρήση και την ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 1 του νόμου 4472/2017 {ΦΕΚ 74Α΄} να σκιαγραφήσω τις μειώσεις, που μας περιμένουν.
    Στον νόμο αυτόν καθορίζονται ότι
“Από 1.1.2019 αν το καταβαλλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό………το υπερβάλλον ποσόν περικόπτεται. Το ποσό που περικόπτεται………δεν μπορεί να υπερβαίνει το δέκα οκτώ τοις εκατόν {18%} της καταβαλλόμενης κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος κύριας σύνταξης του δικαιούχου. Αν μετά την εφαρμογή της ρύθμισης του ανωτέρου εδαφίου το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει………το επί πλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά”.
    Ομοίως
“Αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει………τότε αυτό προσαυξάνεται από 1.1.2019 κατά 1/5 της διαφοράς σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε {5} ετών” {παρ. 2 και 3γ αντίστοιχα}.
    Ως “καταβαλλόμενο ποσό” υπολογίζεται το πληρωτέον σήμερα, στο οποίον πρέπει να προστεθούν η εισφορά της υγειονομικής περίθαλψης, ο φόρος εισοδήματος και η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης.
    Ερμηνεύοντας τις παραπάνω διατάξεις καταδεικνύεται ότι η προσωπική διαφορά, όπως την είχαμε συνηθίσει με τον νόμο 4387/2016 {ΦΕΚ 85Α΄}, περικόπτεται και μόνον σε περίπτωση, που αυτή είναι μεγαλύτερη του 18% της καταβαλλόμενης σύνταξης περιορίζεται και καταβάλλεται το υπερβάλλον αυτό ποσόν συμψηφιζόμενο κατ’ έτος μέχρι την πλήρη εξάλειψή του.
    Η μόνη περίπτωση χορήγησης προσωπικής διαφοράς είναι αν το καταβαλλόμενο ποσό μετά την έκπτωση του 18%, είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει με την αναπροσαρμογή της σύνταξης, τότε το ποσόν της προσωπικής διαφοράς καταβάλλεται ολόκληρο, αλλά σταδιακά και ισόποσα κατά 1/5 κάθε χρόνο.
    Μετά τα παραπάνω καταλήγουμε στο τελικό συμπέρασμα, κατά το οποίον, η σύνταξή μας από 1.1.2019 και μετά την αναπροσαρμογή της θα είναι μειωμένη οπωσδήποτε κατά 18% επί του καταβαλλόμενου ποσού της σήμερον. Αυτό ρητά και με σαφήνεια καθορίζεται στο νόμο ως εξής
“……της καταβαλλόμενης κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος κυρίας σύνταξης του δικαιούχου” {παρ. 2β}. Ημερομηνία δε ισχύος του νόμου είναι η 19 Μαΐου 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου