Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Πόλεμος! Αυτή είναι η πρώτη εξαγγελία Ερντογάν μετά τις εκλογές


Πόλεμος! Αυτή είναι η πρώτη εξαγγελία Ερντογάν μετά τις εκλογές
https://www.newsbomb.gr
    Ο «σουλτάνος» διεμήνυσε ότι ο τουρκικός στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Συρία
    Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  επανεξελέγη την Κυριακή (25/06) από τον πρώτο γύρο πρόεδρος της Τουρκίας, με το σύνολο της εκτελεστικής εξουσίας να περνάει στα χέρια του, υποσκελίζοντας την αναζωογονημένη αντιπολίτευση στις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, έπειτα από μάλλον απροσδόκητα σκληρή μάχη.
    Ο Ερντογάν, ο οποίος βασιλεύει στην Τουρκία εδώ και 15 χρόνια κι επανεξελέγη για νέα, πενταετή θητεία, πανηγύρισε τη νίκη του απευθυνόμενος τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στους χιλιάδες συγκεντρωμένους οπαδούς του από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του ισλαμοσυντηρητικού κόμματός του στην Άγκυρα, υποσχόμενος να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του.
    «Ο νικητής αυτών των εκλογών είναι η δημοκρατία, είναι η λαϊκή βούληση. Ο νικητής αυτών των εκλογών είναι κάθε ένας από τα 81 εκατομμύρια συμπολίτες μας», υποστήριξε ο Ερντογάν, επευφημούμενος ηχηρά από τους υποστηρικτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (
    Ο Ερντογάν επέμεινε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «απελευθερώνει εδάφη στη Συρία» ώστε οι «φιλοξενούμενοί μας»--οι σύροι πρόσφυγες--να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια, ενώ διεμήνυσε επίσης ότι η Τουρκία θα δράσει πιο αποφασιστικά εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.
    Η τουρκική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι ο Ερντογάν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των εγκύρων ψήφων, κάτι που του επιτρέπει να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, κατανικώντας την αντίσταση του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ.
    Ο Ερντογάν έχει πλέον επιβληθεί ως ο πιο ισχυρός Τούρκος ηγέτης μετά τον ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, τον Μουσταφά Κεμάλ. Μεταμόρφωσε την Τουρκία προωθώντας την εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής, επιτρέποντας πολύ πιο ελεύθερη έκφραση της ισλαμικής πίστης, και μετατρέποντας την Άγκυρα σε παίκτη-κλειδί στο διεθνές διπλωματικό σκηνικό.
    Αλλά οι επικριτές του κατηγορούν τον 64χρονο «σουλτάνο» για αυταρχική παρέκκλιση, ειδικά μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, την οποία ακολούθησαν μαζικές εκκαθαρίσεις και συλλήψεις που σάρωσαν τους αντιπολιτευόμενους, τους αντιφρονούντες, τους δημοσιογράφους--και θορύβησαν την Ευρώπη.
    Η νίκη του Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής εδραιώνει ακόμα περισσότερο την εξουσία του, έπειτα από αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση που σηματοδότησε τη μετάβαση στο προεδρικό σύστημα. Ο πρόεδρος της χώρας συγκεντρώνει πλέον το σύνολο των εκτελεστικών εξουσιών, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος που εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη πέρυσι, παρότι με μικρή διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου