Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

O Kιμ αναβαθμίζει πυρηνικό αντιδραστήρα παρά τις υποσχέσεις του στη Σιγκαπούρη


O Kιμ αναβαθμίζει πυρηνικό αντιδραστήρα παρά τις υποσχέσεις του στη Σιγκαπούρη
    Σημαντικές βελτιώσεις στις υποδομές του πυρηνικού αντιδραστήρα, που χρησιμοποιούσε για το οπλικό της πρόγραμμα κάνει η Βόρεια Κορέα, παρά τις υποσχέσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη για αποπυρηνικοποίηση.
    Σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης της Βόρειας Κορέας
38 North με έδρα τις ΗΠΑ δορυφορικές φωτογραφίες της 21ης Ιουνίου αποκαλύπτουν ότι συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στο Πυρηνικό Ερευνητικό Κέντρο της Γιονγκμπιόν που τροφοδοτεί με ουράνιο το φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.
    Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν ότι το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα παραγωγής πλουτωνίου αναβαθμίστηκαν και προστέθηκαν τουλάχιστον δύο κτίρια στο συγκρότημα, πιθανώς για επισκέψεις επισήμων προσώπων. Ένα κτίριο γραφείων, που πιθανότατα θα χρησιμοποιείται από μηχανικούς, έχει επίσης ολοκληρωθεί, ενώ συνεχίζονται οικοδομικές εργασίες σ’ ολόκληρο το χώρο.
    Ο Κιμ είχε υποσχεθεί στην ιστορική συνάντηση της 12ης Ιουνίου με τον Ντόναλντ Τραμπ να εργαστεί προς την κατεύθυνση της «πλήρους αποπυρηνικοποίησης» της κορεατικής χερσονήσου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει κάποια βήματα.
    Ειδικοί προειδοποιούν ότι οι συνεχιζόμενες εργασίες στις εγκαταστάσεις στη Γιονγκμπιόν δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι συσχετίζονται κατ’ οιονδήποτε τρόπο με τις δεσμεύσεις του Κιμ για αποπυρηνικοποίηση.  «
Μέχρι να δοθούν συγκεκριμένες διαταγές από την Πιονγιάνγκ, το πυρηνικό πρόγραμμα αναμένεται να συνεχιστεί ως συνήθως», αναφέρει η έκθεση.
    Στο μεταξύ αξιωματούχοι των δύο χωρών της κορεατικής χερσονήσου συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα για στρατιωτικές για να συζητήσουν την αποκατάσταση γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων των δύο χωρών, ενώ άλλοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο σιδηροδρομικής σύνδεσης της Νότιας με τη Βόρεια Κορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου