Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Ο Ζάεφ μίλησε ξανά για «Μακεδονία» μπροστά στον γραμματέα του ΝΑΤΟ


Ο Ζάεφ μίλησε ξανά για «Μακεδονία» μπροστά στον γραμματέα του ΝΑΤΟ
    Σίγουρος ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση ένταξης στην ΠΓΔΜ στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας σε δύο εβδομάδες εμφανίστηκε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ στις Βρυξέλλες.
    Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ χαιρέτισε γι’ άλλη μια φορά τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για το όνομα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί στα Σκόπια προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία.
    «Έχουμε μια ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Η συμφωνία πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλους ως προς το πώς εδραιώνονται η ειρήνη και η σταθερότητα. Περιμένω ότι η χώρας σας θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο που θα γίνει σε δύο εβδομάδες. Θα μπορέσετε να γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ όταν κυρωθεί η συμφωνία. Ειδάλλως είναι αδύνατο. Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοικτή, μη χάσετε αυτή την ευκαιρία», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.
    Η κύρωση της συμφωνίας έχει σκοντάψει στην αντίδραση του προέδρου των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβανόφ και θα εξαρτηθεί από την έκβαση του δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κάλεσε για πολλοστή φορά τους πολίτες της χώρας του να υπερψηφίσουν τη συμφωνία: «Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” έχτισε γέφυρες για να λύσει τις διαμάχες που είχε με γειτονικές χώρες. Η συμφωνία με την Ελλάδα μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ. Βήμα-βήμα η χώρας πέτυχε αυτό που όλοι θεωρούσαν αδύνατο. Ας ενώσουμε τώρα τις δυνάμεις μας και ας πούμε “ναι” στο μέλλον μας», δήλωσε σημειώνοντας ότι η ένταξη στη Συμμαχία θα σημάνει και οικονομική ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου