Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

H Ουάσιγκτον μελετά κυρώσεις κατά της Τουρκίας αν αγοράσει τους S-400


H Ουάσιγκτον μελετά κυρώσεις κατά της Τουρκίας αν αγοράσει τους S-400
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας αν προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 μελετά η Ουάσιγκτον.
    «
Καταστήσαμε σαφές ότι αν η Τουρκία αγοράσει S-400... θα υπάρξουν συνέπειες. Θα θέσουμε σε εφαρμογή κυρώσεις...»,  είπε ο ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
    Οι ΗΠΑ ενδέχεται ακόμη να αναβάλουν την παράδοση μαχητικών
F-35 στην Άγκυρα, μολονότι η Τουρκία μετέχει στο διεθνές κονσόρτσιουμ συμπαραγαγωγής του στελθ αεροσκάφους πέμπτης γενιάς με την Lockheed Martin.
    Σχετικά με το αν έχει πράγματι ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης των πρώτων δύο
F-35 στη Τουρκία, ο Μίτσελ ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν τον έλεγχο των αεροσκαφών μέχρι την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των πιλότων και της μεταφοράς τους, γεγονός που, όπως εκτίμησε, προσφέρει χρόνο για να σταλούν μηνύματα.
    «
Πιστεύουμε ότι έχουμε ήδη τις υπάρχουσες νομικές εξουσίες που θα μας επέτρεπαν να παγώσουμε τη μεταφορά κάτω από ορισμένες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια», τόνισε σημειώνοντας πως οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες του Κογκρέσου προσφέρουν χρήσιμα νομοθετικά εργαλεία στην αμερικανική διπλωματία, η οποία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ως μοχλούς πίεσης.
    Επισκεπτόμενος την Ουάσιγκτον στις αρχές του μήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι
η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί πιέσεις αναφορικά με την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ πυρά κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε και ο Ταγίπ Ερντογάν για τις προσπάθειές τους να μπλοκάρουν την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου