Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Ο Τσίπρας θέλει τώρα να φέρει διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας


Ο Τσίπρας θέλει τώρα να φέρει διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας
     «Πρέπει να τεθεί, κατά τη γνώμη μου, το θέμα. Νομίζω έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξει ο διαχωρισμός (σ.σ.: Κράτους - Εκκλησίας) στο πλαίσιο της κατανόησης και των αμοιβαίων απόψεων, οι οποίες συγκλίνουν σε αυτό το θέμα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στην ΕΡΤ.
    Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε, έτσι, σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ώρες και σύμφωνα με τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών για τα Σκόπια και τη συμφωνία με τους εταίρους για την ελάφρυνση του χρέους, ετοιμάζει ήδη την επόμενη κίνησή του: τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας με μοχλό την αναθεώρηση του Συντάγματος.
    Σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας είπε ότι με την ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης θα πρέπει να γίνει πιο λειτουργική αυτή η σχέση, προσθέτοντας ότι η μισθοδοσία των ιερέων θα συνεχιστεί.
    Επίσης, πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός εγκαίρως άνοιξε το ζήτημα και θα πάμε στις απαραίτητες θεσμικές τομές που χρειάζεται η Ελλάδα μετά την κρίση.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες δημοσιεύει και η «Καθημερινή», ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τη συζήτηση για την αναθεώρηση τον επόμενο μήνα, παρότι επισήμως, ως νομικό κείμενο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το πιθανότερο είναι να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, με την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής.
    «
Οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας πρέπει να είναι διακριτές. Και το Κράτος και η Εκκλησία έχει να επιτελέσει ένα σπουδαίο ρόλο, στα πλαίσια της ελληνικής κοινωνίας, οπότε θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα εκσυγχρονισμού του δημόσιου βίου αλλά και περισσότερης ελευθερίας στην Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία είναι κάτι το οποίο όλοι πρέπει να το θέλουμε» πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αναφορικά με τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.
Υπέρ του διαχωρισμού Κουίκ και Κυρίτσης
    Υπέρ του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησιάς τάχθηκε σήμερα με δηλώσεις του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουικ, λέγοντας ότι θα δώσει μάχη στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, όπου αναμένεται ζωηρή συζήτηση όπως είπε, για να περάσουν οι απόψεις του.
    «
Είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησιάς γιατί θα συσπειρώσει μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε τη Δευτέρα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης.
    «
Οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησιάς είναι σημαντικότερες από το όνομα των Σκοπίων» πρόσθεσε σημειώνοντας πάντως ότι μπορεί να βρεθεί μια μέση οδός με τη συμφωνία της Εκκλησίας.
Πληροφορίες για παρεμβάσεις στο πολιτειακό
    Άλλες, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να ωθήσει τώρα την συζήτηση ως τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας και έχει διαβεβαιώσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα αφορά το πολιτειακό και όχι το εκκλησιαστικό θέμα.
    Στις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας έπεσε η σκέψη στο τραπέζι να γίνει μια μικρή αλλαγή του
Άρθρου 3 του Συντάγματος που θα αναφέρει ξεκάθαρα την ύπαρξη και άλλων δογμάτων στην Ελλάδα, πέραν του Ορθοδόξου.
    Εξάλλου, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην κυβέρνηση, το ζήτημα του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας θα οδηγούσε σε νέο αδιέξοδο τις σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο, λίγους μήνες πριν τις εκλογές.
Γαλλικό σύστημα για πρόεδρο Δημοκρατίας;
    Επομένως στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι να προτείνει συνταγματική αναθεώρηση για μια σειρά ζητημάτων (Συνταγματικό δικαστήριο) και κυρίως για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό.
    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πολιτειακό σύστημα που θα προτείνει ο Τσίπρας είναι το γαλλικό, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται απευθείας και ορίζει κυβέρνηση και πρωθυπουργό.
      Όταν και αν οι προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές εγκριθούν από την βουλή, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος για έγκριση από το λαό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Ο Βενιζέλος προέβλεψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση
    Με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον Μάιο του 2018, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε προβλέψει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει δημοψήφισμα για να προωθήσει αυτές τις αλλαγές.
    «
Η χώρα χρειάζεται επειγόντως εκλογές και άλλη κυβέρνηση και όχι δήθεν συνταγματικές συναινέσεις με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από την οποία εξαρτάται αριθμητικά η αναθεωρητική διαδικασία στην παρούσα Βουλή», επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
    «
Η κρίση δεν είναι συνταγματική αλλά οικονομική και κοινωνική» πρόσθετε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο ΑΠΕ ενώ ανέφερε ότι «η πορεία προς τις εκλογές δεν θα είναι παιδική εκδρομή και δεν θα είναι ούτε απλή ούτε ευθύγραμμη», θα περιέχει «καταχρήσεις εξουσίας σχετικές με τη Δικαιοσύνη, ανάμιξη των βουλευτικών εκλογών με παιχνίδια σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τεχνάσματα σε σχέση με το εκλογικό σύστημα και ένα τουλάχιστον δημοψήφισμα σχετικό με το Σύνταγμα κατά παράβαση όμως του Συντάγματος».
Για να «στριμώξει» τον Μητσοτάκη
    Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, φιλοδοξεί με τη διενέργεια συζήτησης (ή και δημοψηφίσματος) για διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας να φέρει σε δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ταχθεί κατά του διαχωρισμού.
Τι προβλέπει το κείμενο διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας
      Όπως  αναφέρει η «Καθημερινή», το περίγραμμα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας είχε περιγραφεί σε κείμενο πριν από περίπου έναν χρόνο και προβλέπει:
    Πρώτον, ότι καθιερώνεται πλήρως η διακριτότητα Κράτους και Εκκλησίας με πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ιστορικό της ρόλο.
    Δεύτερον, τη ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους με αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως ιστορικά επικρατούσας θρησκείας.
    Τρίτον, την κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού μόνο όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των λοιπών δημοσίων λειτουργών.
Το Μαξίμου δεν φοβάται αντιδράσεις από την Εκκλησία
    Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου δεν παραγνωρίζει τον κίνδυνο αντιδράσεων από τους κόλπους της Εκκλησίας. Όμως, εκτιμά πως θα αποδειχθούν ελεγχόμενες. Εξάλλου η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει λειτουργικές σχέσεις με την ηγεσία της, όπως καταδεικνύει και η υποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ.
Πόλωση ως τις εκλογές του Μαΐου 2019
    Σε κάθε περίπτωση, η δρομολόγηση των διαδικασιών της αναθεώρησης του Συντάγματος εισάγει μια νέα κρίσιμη παράμετρο στο πολιτικό «παζλ» μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, που παραμένει η ισχυρή πιθανότητα να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές.
Ο Ιερώνυμος ζητούσε δημοψήφισμα για τον διαχωρισμό
    Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά την εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο, από τον Οκτώβριο του 2016, τάχθηκε κατά του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας, τονίζοντας ωστόσο πως αν το επιχειρήσει η κυβέρνηση να το επιβάλει μονομερώς, τότε «ο ευλαβής ελληνικός λαός θα δώσει οριστική απάντηση».
    Όπως είπε, επιδιώκεται ο χωρισμός της Εκκλησίας από τον λαό της, ενώ παράλληλα προκάλεσε την Πολιτεία να επιχειρήσει διαχωρισμό «
αν έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού».
 «Η βιοκοσμοθεωρία του κομουνιστικού κοσμοειδώλου»
     «Τα κόμματα της Αριστεράς με τη γνωστή φιλοσοφικο-κοινωνική βιοκοσμοθεωρία του κομμουνιστικού κοσμοειδώλου, όπως γνώρισε τον χωρισμό αυτό ο καταρρεύσας υπαρκτός σοσιαλισμός στο ανατολικό μπλοκ, που στην ουσία ήταν ο διωγμός της θρησκευτικής πίστεως, ελαύνονται από αποτυχημένα αθεϊστικά ιδεολογήματα και συναντώνται με τα υπόλοιπα κόμματα του νεοφιλελεύθερου χώρου κάτω από τις ντιρεκτίβες της νέας εποχής και της νέας τάξεως. Μιλούν γα χωρισμό εκκλησίας και Κράτους επικαλούμενοι δήθεν προοδευτικά συνθήματα. Οι αντιλήψεις, όμως, περί χωρισμού είναι του περασμένου αιώνα που γεννήθηκαν κάτω από μισαλλόδοξο αντιθρησκευτικό και αντικληρικαλιστικό λαϊκιστικό πνεύμα που δεν συμβιβάζεται με τις σημερινές πολιτειακές και θρησκευτικές αντιλήψεις»,
ανέφερε τότε ο αρχιεπίσκοπος δανειζόμενος, όπως σημείωσε, «τις σκέψεις του αγαπητού αδελφού, σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ».
    «
Η Εκκλησία κατά την άποψή μου δεν πρέπει να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από το λαό της, γιατί αυτό επιδιώκεται. Εκεί αποβλέπει το εγχείρημα. Η Εκκλησία υπήρξε, είναι και θα υπάρχει μάνα αυτού του λαού με ό,τι αυτό σημαίνει. Η Πολιτεία, αν το θελήσει και έχει την συγκατάθεση αυτού του λαού, ας το επιχειρήσει τηρώντας βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις», είπε χαρακτηριστικά.
    Κατά τον Αρχιεπίσκοπο, «
η Πολιτεία ούτε θέλει, αλλά ούτε μπορεί πράγματι να χωρισθεί από την Εκκλησία με όρους κοινωνίας, όπως δεν μπορεί να χωρισθεί από οποιαδήποτε ‘’γνωστή θρησκεία’’». «Προφανώς», πρόσθεσε, «μπορεί η Πολιτεία να επιβάλλει με ιδεολογικά κριτήρια τον χωρισμό της Εκκλησίας από τις θεσμικές λειτουργίες του Κράτους, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει και τον χωρισμό της Εκκλησίας από την Κοινωνία».

1 σχόλιο:

  1. ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ-ΚΡΑΤΟΥΣ... Εξαιρετικο και επικαιρο αρθρο που αφορα την σταση του ΚΚΙ σχετικα με την εκκλησια, μεταπολεμικα!!!

    ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΙΣΜΟΣ
    Μετα τον Β' ΠΠ σε κοινοβουλευτικη δυναμη, το Ιταλικο κομμουνιστικο κομμα ηταν λιγωτερο
    ισχυρο απο το γαλλικο αντιστοιχο του. Οι εκλογες του 1946 δεν του εδωσαν παρα το 18,9%
    των ψηφων, και δεν οδηγησαν στο Μοντετσιτοριο παρα μονο 104 κομμουνιστες βουλευτες σε
    συνολο 556 εδρων. Στη Γαλλια ομως οι κομμουνιστες εχουν να αντιμετωπισουν ενα
    σοσιαλιστικο κομμα διαποτισμενο απο τον ατομικισμο ενος Ζαν Ζωρες και ενος Λεον Μπλουμ.
    Ενω οι Ιταλοι κομμουνιστες διαιρουν και δυναστευουν ενα σοσιαλιστικο κομμα βιαιο και
    αναποφασιστο.
    Αυτο το κομμα το περιμεναν για να το φερουν σε δυσκολη θεση κατα την συζητηση του
    αρθρου 5 του σχεδιου Συνταγματος, που οριζε οτι οι σχεσεις της Ρωμαικης Εκκλησιας και της
    Ιταλικης Δημοκρατιας ρυθμιζονται απο την συνθηκη του Λατερανου. Εργο του Μουσσολινι,
    η συνθηκη εκεινη διακηρυσσε οτι ο Καθολικισμος ειναι η επισημη θρησκεια του Ιταλικου κρατους.
    "Γιατι να αλλαξωμε αυτη την διαταξη?" ρωτα ο πρωθυπουργος Αλτσιντε Ντε Γκασπερι. "Απο
    τους 45.526.750 Ιταλους, οι 45.349221 ειναι Καθολικοι". Παρα το μικροσκοπικο τους αναστημα,
    η προτεσταντικη και η ισραηλιτικη κοινοτητα εξεγειρονται εναντιον αυτου του προνομιου που
    εχει παραχωρηθη σε ενα δογμα.
    Οι εξωστες του Μοντετσιτοριο εχουν γεμισει απο λευκα και μαυρα ρασα. Μιλα ο Τολιατι*.
    Το ονομα του, Παλμιρο, το χρωστα στο γεγονος οτι γεννηθηκε την Κυριακη των Βαιων (Palme),
    απο μια φτωχη οικογενεια που κατοικουσε στην οδο Πτωχοκομειου. Θυμιζει στην Βουλη οτι στην
    αρχη προοριζοταν για το ιερατικο σταδιο, οτι σπουδασε εκκλησιαστικο δικαιο στο πανεπιστημιο
    του Τορινο, αλλα τελικα αλλαξε γνωμη. Απο τους λογαριασμους του Ντε Γκασπερι προκυπτει
    οτι πολλα εκατομμυρια Καθολικων ψηφιζουν κομμουνιστες. "Αυτο μας αναγκαζει να ειμαστε
    πολυ προσεκτικοι στις σχεσεις του κομματος μας με την Καθολικη Εκκλησια. Η Καθολικη
    Εκκλησια επιτιθεται κατα του κομμουνισμου. Ο κομμουνισμος θα δειξη πως εχει πιο ευρυ
    πνευμα, θα ψηφιση το αρθρο 5". Γαλουχημενη με μια μακρια αντικληρικαλιστικη παραδοση
    η κλασσικη αριστερα επαναστατει. Ο ιδιος, ο αρχηγος των σοσιαλιστων, ο Νεννι εκφραζει την
    λυπη του και για πρωτη φορα, διαχωριζει την θεση του απο τους κομμουνιστες. Ματαια.
    Στις 22 Μαρτιου 1947, την μερα που ο Τολιατι εκλεινε τα 54 χρονια του, μονο 149 ψηφοι
    τασσονται κατα της επικυρωσεως τησ συνθηκης του Λατερανου, 350 την αποδεχονται.
    Μια αντιστροφη των ψηφων των κομμουνιστων θα εδινε πλειοψηφια 7 μοναδων εναντιον
    της επισημης θρησκειας του Κρατους... Το βραδυ στις εκκλησιες, ευλαβικα χερια αναβουν
    λαμπαδες για το παιδι των Βαιων, τον Τολιατι...
    Λιγες μερες αργοτερα, οι κομμουνιστες σημειωνουν προοδο με ποσοστο 70% στις εκλογες
    της Σικελιας. Ο αντιδραστικος νοτος, το Μετσοτζορνο, κλινει προς το κοκκινο. Αλλα αν
    εξαιρεση κανεις μια μετριοπαθη αγροτικη μεταρρυθμιση - που ηταν απαραιτητη - το προγραμμα
    των κομμουνιστων θα μπορουσε να το υπογραφη και μια οργανωση εργοδοτων, νομισματικη
    σταθεροτητα, εκβιομηχανιση, αυξηση της παραγωγικοτητας κλπ. "Για μας, τους Ιταλους
    κομμουνιστες", διακηρησσει ο βουλευτης Λικαουζι, "δεν τιθεται ζητημα παγκοσμιας επαναστασης,
    αλλα διατροφης του πληθυσμου και εκδημοκρατισμου της κοινωνιας. Τα Σοβιετ δεν εχουν
    καμια δουλεια εδω. Χρειαζομαστε βιομηχανιες, μπορουμε να δωσουμε στο κεφαλαιο ολες τις
    εγγυησεις που του χρειαζονται".
    * O Παλμιρο Τολιατι (1983-1964) ηταν Γενικος Γραμματεας του ΚΚΙ απο το 1927 εως τον θανατο του. Σε αντιθεση με αρκετα στελεχη του πολιτικου του χωρου, ειχε σημαντικη πολεμικη εμπειρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή