Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Πέρασε από τη Γερουσία το ΣΤΟΠ για τα τουρκικά F-35 και την τεχνολογία τους


Πέρασε από τη Γερουσία το ΣΤΟΠ για τα τουρκικά F-35 και την τεχνολογία τους
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενέκρινε τροπολογία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδιστεί ή να καθυστερήσει η παράδοση του προηγμένου μαχητικού F-35 και της τεχνολογίας του στην Τουρκία.
    Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες τόσο Ρεπουμπλικάνων όσο και Δημοκρατικών στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων ώστε να εμποδιστεί η παράδοση των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς και της τεχνολογίας τους στην Τουρκία.
    Ο νόμος που περιέχει την τροπολογία θα πρέπει τώρα να εναρμονιστεί με το κείμενο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί και το νομοθέτημα να κυρωθεί πριν τελειώσει το καλοκαίρι.
    Ο νόμος, που αφορά την ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων, προβλέπει δαπάνες ύψους περίπου
716 δισεκ. δολαρίων, ενώ το κείμενο που συζητείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ακόμη πιο σκληρό. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα  που ελέγχει και τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, έχει σκοπό να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ακόμα περισσότερο.
    Το καθένα από τα σώματα πρόσθεσε στο νομοσχέδιο μια τροπολογία που στοχοποιεί την Τουρκία, ένα από τους εταίρους της χώρας στο πρόγραμμα ανάπτυξης του
F-35. Το κείμενο της Γερουσίας προβλέπει το πάγωμα της μεταφοράς τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και αεροσκαφών.
    Η Τουρκία επιδιώκει να αγοράσει 100 μαχητικά. Ωστόσο πολλοί Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί ήγειραν ανησυχίες για την πολιτική της Άγκυρας, στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων τα σχέδιά της να αγοράσει προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ρωσικής κατασκευής, την αναθέρμανση των σχέσεών της με τη Μόσχα, τη σύλληψη Αμερικανών πολιτών και Αμερικανών διπλωματών.
    Μια σημαντική σε επίπεδο συμβολισμού πώληση όπλων στη φρουρά του προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν ήδη εμποδίσθηκε. Μέλη της προεδρικής φρουράς του Ερντογάν είχαν επιτεθεί και τραυματίσει άοπλους Κούρδους διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του αρχηγού του τουρκικού κράτους στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, προκαλώντας οργή στο Καπιτώλιο και έντονη ενόχληση στον Λευκό Οίκο.
Γιλντιρίμ: Θα βρούμε εναλλακτικές λύσεις για τον αποκλεισμό από τα F-35
    Η Τουρκία θα ψάξει να βρει εναλλακτικές λύσεις μετά την απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ να αναστείλει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα για τα αεροσκάφη F-35, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ, την Τρίτη.
    Τη Δευτέρα, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική για το 2019, το οποίο είχε ρήτρα για την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, μετά την αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων της Ρωσίας, S-400.
     «Η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς εναλλακτική λύση. Λυπούμαστε για τις ενέργειες που έκανε η Γερουσία των ΗΠΑ, που αντιβαίνουν στο πνεύμα της στρατηγικής της εταιρικής σχέσης», ανέφερε ο Γιλντιρίμ, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου