Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Η Εκκλησία των Σκοπίων αφήνει το «Μακεδονία», επιστρέφει στο Πατριαρχείο


Η Εκκλησία των Σκοπίων αφήνει το «Μακεδονία», επιστρέφει στο Πατριαρχείο
    Ένα αίτημα με σημαντικό πολιτικό συμβολισμό σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ αλλά και τις κινήσεις καλής θέλησης από την πλευρά της ΠΓΔΜ υπέβαλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων.
    Η Eκκλησία της γειτονικής χώρας έστειλε επιστολή στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ζητώντας να εγκαταλείψει την ονομασία «Εκκλησία της Μακεδονίας» και να υπαχθεί εκ νέου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό τον τίτλο «Αρχιεπισκοπή Αχριδών».
    Το αίτημα αυτό μάλιστα συνοδεύεται και από επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
    Έως τώρα η Eκκλησία της ΠΓΔΜ υπαγόταν στο Πατριαρχείο της Σερβίας, ωστόσο έως τη δεκαετία του '30 υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
    Μάλιστα στο κοιμητήριο του Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη έχει ενταφιαστεί Πατριάρχης των Σκοπίων.
Συζητήθηκε μεταξύ Τσίπρα-Ιερώνυμου
    Η αυτοαποκαλούμενη και μη αναγνωρισμένη «Μακεδονική» Εκκλησία, η οποία στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να ζητήσει να αναγνωριστεί από άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες, θα ονομάζεται στο εξής «Αρχιεπισκοπή Αχριδών», εγκαταλείποντας έτσι κάθε αλυτρωτική επιδίωξη. Η λύση αυτή έχει συζητηθεί μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, και βρίσκει σύμφωνο τον κ. Ιερώνυμο.

Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου
    Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνελθοῦσα σήμερον ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, ἐξήτασε τό αἴτημα τῆς ἐν σχίσματι Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων, ὑποστηριζόμενον καί διά γράμματος τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς FYROM Ἐξοχ. κ. Ζόραν Ζάεφ, περί ἀναλήψεως ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τῆς πρωτοβουλίας ἐπαναφορᾶς τῆς Ἐκκλησίας αὐτῆς εἰς τήν κανονικότητα ὑπό τό ὄνομα τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν, καί ἀπεφάσισε νά ἐπιληφθῇ αὐτοῦ καί διενεργήσῃ τά δέοντα ὑπό τούς ἀπαραβάτους ὅρους τῶν ἱστορικοκανονικῶν ἁρμοδιοτήτων καί προνομίων τοῦ πρωτοθρόνου Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.
    Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 30ῇ Μαΐου 2018 Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου
Γ. Αμανατίδης: Εγκαταλείπει το «Μακεδονία» η εκκλησία της ΠΓΔΜ
    Εγκαταλείπει το «Μακεδονία» η Εκκλησία της ΠΓΔΜ ενημέρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης πριν λίγο στην ΕΡΤ υπογραμμίζοντας ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη.
    «Αποτελεί μία λύση ενός εκκλησιαστικού ζητήματος καθώς ήταν ένα σοβαρό θέμα που δυσχέραινε τη διαπραγμάτευση. Μια τέτοια λύση διαψεύδει τους φόβους και της Εκκλησίας της Ελλάδος» υπογράμμισε ο κ. Αμανατίδης.
    «Η αξιωματική αντιπολίτευση η καλύτερη προσφορά που έχει να κάνει είναι να δηλώσει επιτέλους τη θέση της στο Μακεδονικό. Συμφωνεί με την εθνική θέση; Δεν υπάρχει καμία σαλαμοποίηση του ζητήματος. Οι ακροβατισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να τελειώνουν. Η λύση αυτού του εκκλησιαστικού ζητήματος είναι μια πολλή σημαντική εξέλιξη θα το αναγνωρίσει; Όταν φτάσουμε στα συνολικά ζητήματα θα υπάρξει και ενημέρωση υποστήριξε ο υφυπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «κακώς η Ν.Δ. ψαρεύει στα θολά νερά του λαϊκισμού περί σαλαμοποίησης».
Το προανήγγειλε το Μαξίμου
    Το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρθηκε την Τετάρτη (30/05/2018) στην απόφαση αυτή της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, σημειώνοντας ότι παρότι δεν υπάρχει συμφωνία για την ονομασία με την ΠΓΔΜ υπάρχει η «απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας».
Ο Ζάεφ στον Πατριάρχη
    Τον Απρίλιο του 2018, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχθηκε στο Φανάρι όμιλο καθηγητών και τελειοφοίτων σπουδαστών του Σεμιναρίου των Σκοπίων «Άγιος Κλήμης της Αχρίδος», οι οποίοι επισκέφθηκαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο πλαίσιο προσκηνυματικής εκδρομής τους στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη.
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην πρόσφατη ενέργεια της Εκκλησίας της Βουλγαρίας να δώσει «εκκλησιαστική μητρότητα» στη σχισματική Εκκλησία της ΠΓΔΜ.
    «Θίγω αυτό το θέμα επειδή θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας. Αυτή η ενέργεια της αδελφής Εκκλησίας της Βουλγαρίας ήταν λανθασμένη. Δεν βοηθεί. Περιπλέκει τα πράγματα. Η Μητέρα Εκκλησία όλων των βαλκανικών λαών είναι η Κωνσταντινούπολη. Αυτό το λέει η αδέκαστος ιστορία. Αυτή που συζητείται είναι μια πλασματική μητρότης. Και δεν μπορεί η Βουλγαρία να σας εισαγάγει στην Κανονικότητα, σε κανονικές σχέσεις με τις άλλες Εκκλησίες. Εις τας διορθοδόξους σχέσεις πρέπει να υπάρχει ευθύτης, εντιμότης και ειλικρίνεια», σημείωσε.
    Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Zόραν Ζάεφ με την οικογένεια και τη συνοδεία του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στις καλές και φιλικές σχέσεις που έχουν μεταξύ τους, καθώς συναντώνται συχνά σε διεθνή συνέδρια που διοργανώνονται στην Πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου