Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018

Βαλκανικές πονηριές: Ο Ζάεφ μιλάει για «συμφωνία» και ο Ιβανόφ την «απορρίπτει» με στόχο να εξαντλήσουν την Αθήνα


Βαλκανικές πονηριές: Ο Ζάεφ μιλάει για «συμφωνία» και ο Ιβανόφ την «απορρίπτει» με στόχο να εξαντλήσουν την Αθήνα
    Oι Σκοπιανοί παίζοντας έξυπνα το παιχνίδι της βαλκανικής πονηριάς έχουν φέρει την ελληνική κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση: Έχουν τον Ζ.Ζάεφ που το παίζει ο «χαμογελαστός» και «συνεργάσιμος» ηγέτης και τον Σκοπιανό πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ αμέσως μετά να παίρνει πίσω την όποια υποτιθέμενη «παραχώρηση» παίζοντας τον σκληρό πατριώτη «Μακεδόνα»
    Δεν δέχεται λοιπόν ούτε μια λύση με όρους erga omnes (η νέα ονομασία να ισχύει και στο εσωτερικό).
    Έτσι εξαντλούν και τα χρονικά περιθώρια αλλά και την Αθήνα που αυτοπαγιδεύεται από μόνη της.
    Υπενθυμίζουμε πως ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία η οποία μένει εγκριθεί από τους δύο πρωθυπουργούς Ελλάδας και Σκοπίων.
    Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως κράτησε αποστάσεις λέγοντας πως υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί.
    Η αλήθεια είναι πως στο Μέγαρο περιμένουν να δουν τι θα συμβεί με τα συλλλαλητήρια που διοργανώνονται σε 13 πόλεις. Τι μέγεθος θα έχουν και εν τέλει τι μέγεθος θα έχουν όλες οι αντιδράσεις συνολικά.
    Ο Ζ.Ζάεφ εξέθεσε άπαντες στην Ελλάδα μιλώντας για «συμφωνία επί της αρχής» και κυρίως τα οφέλη αυτής για τη γειτονική χώρα και είπε ότι «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ, ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία» και πρόσθεσε το ακόμα «καλύτερο» ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του «έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα» και ότι ο ίδιος «λαχταρά μια "Μακεδονία", στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος».
    Τότε η ελληνική κυβέρηνση αμέσως διέψευσε τον Ζ.Ζάεφ δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει καμία συμφωνία».
    «Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση».
    Όμως στην Αθήνα έχουν καταλάβει ότι δεν διαπραγματεύονται μόνο με το Ζάεφ αλλά στην ουσία και με το VMRO
    Το VMRO πάλι δεν έχει και τόσο αγνά κίνητρα έχουν λάβει υπόσχεση από την κυβέρνηση Ζάεφ να σταματήσει τις διώξεις τόσο του πρώην πρωθυπουργού Γκρουέφσκι όσο και άλλων ανωτάτων στελεχών του VMRO, εάν ψηφίσουν τη συμφωνία για το όνομα.
    Οι δε Αμερικανοί έχουν πιέζουν με κάθε τρόπο και μέσον άπαντες στο εσωτερικό των Σκοπίων για να μην τους χαλάσει κανείς την «δουλειά»
    Θέλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και ας τα λένε και... Ντίσνεϊλαντ. Αρκεί να μπουν. Ξεκινούν εξελίξεις με τον Turkish Stream, εξελίξεις που τις επιταχύνει η προσπάθεια της Ιταλίας να ανεξαρτητοποηθεί από ΕΕ και Δύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου