Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Έως και 10.000 κορώνες πρόστιμο στη Δανία για μπούργκα στους δημόσιους χώρους


Έως και 10.000 κορώνες πρόστιμο στη Δανία για μπούργκα στους δημόσιους χώρους
http://www.efenpress.gr/
    Το κοινοβούλιο της Δανίας ενέκρινε σήμερα έναν νόμο που απαγορεύει την ισλαμική μαντήλα (μπούρκα ή νικάμπ) στους δημόσιους χώρους, ακολουθώντας άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία ή το Βέλγιο.
    «
Όποιος φέρει, σε δημόσιους χώρους, ένα ένδυμα που κρύβει το πρόσωπο υπόκειται στην καταβολή προστίμου», αναφέρεται στο κείμενο που εγκρίθηκε με 75 ψήφους. Τριάντα βουλευτές ψήφισαν κατά του μέτρου.
    Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από την κεντροδεξιά κυβέρνηση, είχε επίσης την έγκριση των δύο πρώτων πολιτικών δυνάμεων στο κοινοβούλιο: των Σοσιαλδημοκρατών και του λαϊκιστικού, αντιμεταναστευτικού Λαϊκού Κόμματος.
    Από την
1η Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε ισχύ ο νέος νόμος, κάθε παραβίαση της απαγόρευσης της μαντήλας σε δημόσιους χώρους θα τιμωρείται με πρόστιμο 1.000 κορωνών Δανίας (134 ευρώ). Αν το αδίκημα επαναληφθεί, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τις 10.000 κορώνες.
    Δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο για τον αριθμό των γυναικών που φορούν νικάμπ ή μπούρκα στη Δανία.
    «
Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές (…) . Όμως αν υπάρχουν, πρέπει να τιμωρηθούν με πρόστιμο», είχε δηλώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σόρεν Πάπε Πούλσεν στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.
    Η ισλαμική μαντήλα απαγορεύεται ή υπόκειται σε περιορισμούς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
    Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγόρευσε την μπούρκα στους δημόσιους χώρους, με έναν νόμο που «
απαγορεύει την απόκρυψη του προσώπου στον δημόσιο χώρο», ο οποίος εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2010 και τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2011.
    Ο νόμος, που επικυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2014, προβλέπει πρόστιμα έως και 150 ευρώ. Μέσα σε πέντε χρόνια σημειώθηκαν περισσότερες από 1.600 παραβάσεις.
    Τον Ιούλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικύρωσε την απαγόρευση της μπούρκας στους δημόσιους χώρους στη Βέλγιο. Η μπούρκα απαγορεύεται επίσης στην Αυστρία από τον
Οκτώβριο.
    Οι Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν στις
27 Αυγούστου 2017 έναν νόμο που απαγορεύει εν μέρει την μπούρκα σε ορισμένο πλαίσιο, υποχρεώνοντας κυρίως τους δημόσιους υπαλλήλους να έχουν εντελώς ακάλυπτο το πρόσωπο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και τα πρόσωπα με καλυμμένο το πρόσωπο να βγάλουν το κάλυμμα σε περίπτωση που τους ζητηθεί εξακρίβωση στοιχείων. Η Μπούντεσρατ, η άνω βουλή, ενέκρινε με τη σειρά της τον νόμο στις 12 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου