Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017

«ΤΙ ΚΑΠΝΟ ΦΟΥΜΑΡΕΙ» Ο ΝΕΟΣ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ;«ΤΙ ΚΑΠΝΟ ΦΟΥΜΑΡΕΙ» Ο ΝΕΟΣ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ;
Ένα «γεράκι» στον Αραβικό Κόλπο
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
Της Έφης Τριήρη
    Aναδιπλώνεται το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, δείχνοντας σαφή διάθεση να προχωρήσει σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό του και να ακολουθήσει πιο επιθετική εξωτερική πολιτική προκειμένου να αντισταθμίσει την ιρανική επιρροή.
    Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας όρισε για διάδοχο του θρόνου τον 31χρονο γιο του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, αντικαθιστώντας τον ανιψιό του, τον 57χρονο Μοχάμεντ Μπιν Ναγέφ, ο οποίος διατηρούσε έως σήμερα τη συγκεκριμένη θέση. Το διάταγμα του βασιλιά σημαίνει αυτόματα ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ διορίζεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενώ συνεχίζει να διατηρεί τη θέση του υπουργού Άμυνας.
    Η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει μία εκ βάθρων κοινωνική και πολιτιστική αλλαγή, καθώς τα σκήπτρα περνούν τώρα σε μία πολύ νεότερη γενεά σε μία χώρα όπου επί μακρόν κυριαρχούσε η πατριαρχική παράδοση. Πολύ περισσότερο, δημιουργεί νέα δεδομένα για την αγορά πετρελαίου, σε μία περίοδο που η Σαουδική Αραβία σχεδίαζε να περιορίσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο και να διαφοροποιήσει την οικονομία της. Ο πρίγκιπας Σαλμάν θεωρείται «γεράκι» στην οικονομία και περισσότερο παρεμβατικός στην εξωτερική πολιτική.
    Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις του θα φέρουν ρήγμα στο παραδοσιακό συναινετικό κλίμα των διαμορφωτών πολιτικής του Αραβικού Κόλπου, με απώτερο στόχο να ανακόψουν την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν, που διοχετεύει ολοένα και περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά. Το νέο λοιπόν πεδίο του παιχνιδιού θα είναι η τιμή του μαύρου χρυσού και η προσπάθεια επιστροφής των τιμών πετρελαίου πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που σημαίνει ότι θα δοθεί και πάλι έμφαση στο πετρέλαιο. Η Σαουδική Αραβία πρωτοστάτησε της προσπάθειας μείωσης της παραγωγής μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας και πιθανόν να πράξει και πάλι το ίδιο.
    Αυτό όμως θα προϋπέθετε μια πιο «μαλακή» προσέγγιση απέναντι στο Κατάρ, καθότι και αυτό είναι μέλος του ΟΠΕΚ. Και το ερώτημα που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση είναι τι θα αποφασίσει να ακολουθήσει ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, μια πιο σκληροπυρηνική γραμμή απέναντι σε Κατάρ και Ιράν ή να εργαστεί για την ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου; Πιθανότερο φαίνεται το δεύτερο... 'Ομως πάντα θα υπάρχει το απρόβλεπτο στα σχέδια των διαμορφωτών πολιτικής.
Σαουδική Αραβία: «Σε τρεις ημέρες θα καταστρέψουμε τις ρωσικές δυνάμεις στην Συρία»!
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Ο νέος διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου προειδοποιεί για τελεσίγραφο με αποδέκτη τη Ρωσία σύμφωνα με το οποίο θα «πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τους τρομοκράτες» ενώ δηλώνει πως οι σαουδαραβικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να καταστρέψουν το ρωσικό Στρατό στην Συρία μέσα σε τρεις ημέρες.
    Ο νέος διάδοχος του θρόνου του σαουδαραβικού Βασιλείου Μοχαμεντ Μπιν Σαλμάν είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Μέχρι πρότινος «αναπληρωτής διάδοχος του θρόνου», σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα από τον βασιλιά Σαλμάν ο Μπιν Σαλμάν παρέκαμψε και αντικατέστησε στη θέση αυτή  τον θείο του Μοχάμεντ Μπιν Ναγιέφ.
    Ο νέος διάδοχος του θρόνου και μελλοντικός βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν ο οποίος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την στροφή της χώρας του στον εξτρεμισμό, τόσο με την εμπλοκή του σαουδαραβικού Στρατού στην Υεμένη όσο και με την κάλυψη που παρέχει σε σαλαφιστικές  τρομοκρατικές οργανώσεις.
    Η περίπτωση του Μπιν Σαλμάν είναι όμως πιο ακραία. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται ήταν αυτός που ουσιαστικά ενορχήστρωσε και μοίρασε στις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου για να το προσυπογράφουν, το τελεσίγραφο προς το Κατάρ.
    Προχώρησε όμως ένα βήμα πιο πέρα. Όπως αναφέρει το Saudi Press Agency ο διάδοχος θεωρεί πως η Ρωσία του Β. Πούτιν είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα του.
     «Νομίζω πως υπάρχουν πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία που πρέπει να ηττηθούν», είπε εχθές σύμφωνα με το SPA για να συνεχίσει: «Είναι όμως οι Ρώσοι που προσπαθούν να διασπείρουν την τρομοκρατία στην Μέση Ανατολή. Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε πως το ηθικό αυτών των τρομοκρατών έχει εξυψωθεί. Είναι προφανές πως η Ρωσία βοηθά τους τρομοκράτες για να επιτίθενται στον FSA», δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο Μπιν για να συνεχίσει ακόμη πιο δριμύς:
     «Η Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να είναι μαλακή πλέον προς την Ρωσία: Θα δώσουμε ένα τελεσίγραφο στον Β.Πούτιν. Εάν η Ρωσία συνεχίσει τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς της θα κάνουμε σαφές ότι θα πάρουμε μέτρα για να θέσουμε τις δυνάμεις της υπό απειλή. Η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει πως οι στρατιωτικές δυνατότητες της Σαουδικής Αραβίας είναι τέτοιες που μπορούν να καταστρέψουν το σύνολο των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία μέσα σε τρεις ημέρες» (Parole, parole, parole).
    Φυσικά οι δύο κυριότεροι λόγοι για την σαουδαραβική εχθρότητα προς τη Ρωσία είναι αφενός η εμπλοκή της στην Συρία και η καταστροφή της ISIS και δεύτερον η στάση της Μόσχας στην κρίση με το Κατάρ, η οποία έχει αποδοκιμάσει ουσιαστικά τις κινήσεις για αποκλεισμό του κρατιδίου αυτού του Κόλπου. 
    Σε ηλικία 31 ετών ο Μπιν Σαλμάν ουσιαστικά είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση της αμυντικής πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας ενώ οι απόψεις του απηχούν τις θέσεις και του σαουδαραβικού θρόνου όπως είναι φυσικό, ο οποίος να αναβάθμισε στη θέση του διαδόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου