Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Δεν δημοσιοποιεί τελικά τα πρακτικά ο Νίκος Αναστασιάδης



Δεν δημοσιοποιεί τελικά τα πρακτικά ο Νίκος Αναστασιάδης
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να μην προχωρήσει τελικά στη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων των πρακτικών του δείπνου, της 6ης Ιουλίου, στο Κραν Μοντανά, ανταποκρινόμενος, όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, σε έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
    Σημειώνεται ότι το πρωί ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, είχε ανακοινώσει ότι εντός της ημέρας θα δίνονταν στην δημοσιότητα αποσπάσματα των πρακτικών, που κράτησε ο ίδιος.
    Ο κ. Αναστασιάδης στη δήλωση του αναφέρει ότι παρόλα αυτά «τα πρακτικά θα τα δώσει στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) και θα ενημερώσει και το Εθνικό Συμβούλιο». Επίσης, θα αποστείλει τα πρακτικά στον πρόεδρο του ΣΑ, στον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών και τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
    Στην δήλωση του ο Κύπριος πρόεδρος ανακοινώνει ότι αποφάσισε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, την 1η Αυγούστου, για συζήτηση της διαμορφωθείσας κατάστασης και ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις.
    Επιπλέον, επιμένει στο θέμα του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «οι συνεχιζόμενες δημόσιες επιλεκτικές αναφορές του κ. Άιντε είναι σε πλήρη αντίθεση με τις κατ΄ ιδίαν επεξηγήσεις, που έδωσε κατά την πρόσφατη συνάντηση μας στις 24 Ιουλίου».
    Ο κ. Αναστασιάδης στη δήλωση του σημειώνει και τα εξής:
    -Όλες οι απαντήσεις του κ. Άιντε «συμφωνούσαν με τα όσα κατεγράφησαν εκείνο το βράδυ για τις θέσεις της τουρκικής πλευράς και την ευθύνη για την τελική εξέλιξη της συζήτησης, καθώς και με τα λεπτομερή πρακτικά που τηρούσε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, πρέσβης κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης».
    - Στην προχθεσινή συνάντηση ο κ. Άιντε «όχι μόνο συνεχάρη την ελληνοκυπριακή πλευρά για το γεγονός ότι στο Kραν Μοντανά ήταν η μόνη που κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις εντός του πλαισίου του γγ των ΗΕ, αλλά επισήμανε την ίδια στιγμή ότι ουδεμίας ανταπόκρισης, είτε γραπτώς είτε προφορικώς, έτυχαν από τουρκικής πλευράς οι προτάσεις».
    - Κάλεσα τον κ. Άιντε να επανορθώσει δημόσια και να προβεί σε διορθωτικές δηλώσεις, αποκαθιστώντας τα πραγματικά γεγονότα προς τερματισμό της παραπλάνησης που δια ψιθύρων άφηνε να εννοηθούν.
    Επίσης, ο Πρόεδρος της Κύπρου αποκαλύπτει ότι επισήμανε στον κ. Άιντε ότι «είναι ο μόνος, ο οποίος με τις δηλώσεις του διαψεύδει τα όσα ο κ. Τσαβούσογλου διακήρυττε, είτε προ της 6ης Ιουλίου, όταν δήλωνε ότι "οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο περί τερματισμού των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων", είτε μετά την 6η Ιουλίου, όταν δήλωνε ότι "η πρόταση περί τερματισμού της Συνθήκης Εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων είναι μια ανόητη πρόταση που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή"».
    Στην γραπτή του δήλωση ο κ. Αναστασιάδης ενδεικτικά μόνο αναφέρει σε σχέση με τα διαμειφθέντα στη συνάντηση με τον κ. Άιντε της 24ης Ιουλίου:
    «1. Σε ερώτηση μου προς τον κ. Άιντε κατά πόσο οι προτάσεις που υπέβαλα στις 5 Ιουλίου ήταν μέσα στο πλαίσιο του γ.γ. , αν αντιμετώπιζαν τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και αν θα έπρεπε να υπάρξει ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς, ο ειδικός σύμβουλος μου απάντησε ότι έχω απόλυτο δίκαιο και το τι περιγράφω είναι απόλυτα αληθές.
    2. Σε ερώτηση μου κατά πόσο η τελική τουρκική θέση στο δείπνο ήταν η μετονομασία της Συνθήκης Εγγύησης σε Συνθήκη Εφαρμογής καθώς επίσης μόνιμη παρουσία στο νησί με στρατιωτική βάση, ο κ. Άιντε μου απάντησε ότι είναι σωστή η αντίληψη μου, σημειώνοντας ότι οι Τούρκοι επιθυμούν να διατηρήσουν την παρουσία τους στο νησί για ευρύτερους γεωπολιτικούς λόγους.
    3. Σε ερώτηση, εάν ο γ.γ. του ΟΗΕ, μετά την παρέμβαση του Τούρκου ΥΠΕΞ στο δείπνο, ανέφερε ότι δεν αντιλήφθηκε ορθώς την τουρκική θέση στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, ο κ. Άιντε απάντησε καταφατικά.
    4. Στην αναφορά μου ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια του δείπνου της 6ης Ιουλίου, εξέφρασε τη θέση ότι η Συνθήκη Εγγύησης και το δικαίωμα επέμβασης θα πρέπει να παραμείνουν για 15 χρόνια με ρήτρα επανεξέτασης, ο κ. Άιντε απάντησε ότι αυτό ισχύει και καταγράφεται και στα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών.
    Τέλος, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επαναλαμβάνει την πρόκληση-πρόσκληση προς την τουρκική κυβέρνηση να επιβεβαιώσει, «αν τα όσα ο κ. Άιντε ισχυρίζεται είναι αληθή και αν αναλόγως πράξει δηλώνω απερίφραστα ότι είμαι έτοιμος να συνεχίσω τις προσπάθειες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως είχα αναφέρει και στη συνέντευξη Τύπου στις 10 Ιουλίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου