Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Σε δύσκολη θέση ο Τραμπ: Το Κογκρέσο θα ψηφίσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας



Σε δύσκολη θέση ο Τραμπ: Το Κογκρέσο θα ψηφίσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Συμφωνία επί της αρχής επετεύχθη αυτό το Σαββατοκύριακο στο αμερικανικό Κογκρέσο για την ψήφιση την προσεχή εβδομάδα νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.
    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος υποστηρίζει την νομοθετική πρωτοβουλία.
    Η Γερουσία είχε εγκρίνει στις
15 Ιουνίου σχεδόν ομοφώνως πρόταση νόμου για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και του Ιράν, αλλά το κείμενο παρέμενε έκτοτε μπλοκαρισμένο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μέχρι να υπάρξει χθες συμφωνία.
    Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει την Τρίτη επί νομοσχεδίου που επιβάλλει κυρώσεις όχι μόνο κατά της Ρωσίας, κυρίως για την ανάμειξη που φέρεται ότι είχε στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία και για την προσάρτηση της Κριμαίας, και του Ιράν, αλλά και κατά της Βόρειας Κορέας, εξαιτίας των πρόσφατων δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων.
    Το κείμενο συναντούσε την αντίσταση του Λευκού Οίκου διότι έχει ως στόχο να δέσει τα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ για να τον εμποδίσει ενδεχομένως να άρει τις υπάρχουσες κυρώσεις κατά της Μόσχας.
    Ο Αμερικανός πρόεδρος, ύποπτος για τις συμπάθειές του προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, θα βρισκόταν σε αυτήν την περίπτωση υπό την ντε φάκτο παρακολούθηση του Κογκρέσου.
    Απέναντι στην δημιουργία συναίνεσης στο Κογκρέσο, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε σήμερα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επικυρώσει τον νόμο, εάν ψηφισθεί.
    «Υποστηρίζουμε την παρούσα νομοθεσία και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Βουλή και την γερουσία για να επιβάλουμε νέες αυστηρές κυρώσεις στην Ρωσία, μέχρι η κατάσταση στην Ουκρανία να επιλυθεί πλήρως», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπλανς Σάρα Σάντερς στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
    Ακόμη και αν ο πρόεδρος ήταν αντίθετος με τον νόμο, το Κογκρέσο θα μπορούσε να υπερβεί το βέτο του με μία πλειοψηφία δύο τρίτων.
    «
Εάν προβάλει το βέτο του, θα το υπερβούμε», διαβεβαίωσε ο δημοκρατικός Μπεν Κάρντιν στο Fox. Όταν θα ψηφισθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, η Γερουσία θα ξαναψηφίσει, αναμφίβολα πριν από τις διακοπές των μέσων του Αυγούστου.
    Στην Ευρώπη, η μονομερής πρωτοβουλία του αμερικανικού Κογκρέσου δημιούργησε ανησυχία. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι ο νόμος που βρίσκεται υπό επεξεργασία «έχει κίνητρα εσωτερικής πολιτικής».
    «
Οι κυρώσεις λειτουργούν καλύτερα όταν είναι συντονισμένες. Αυτήν την στιγμή οι κυρώσεις μας είναι συντονισμένες», πρόσθεσε εκφράζοντας ανησυχίες για «μη επιθυμητές συνέπειες». Το Βερολίνο ιδιαίτερα διαμαρτυρήθηκε για την περίληψη στο αρχικό σχέδιο κυρώσεων κατά του σχεδίου του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα συνδέσει την Ρωσία με την Γερμανία μέσω της Βαλτικής.
    Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές ανησυχίες επισημαίνοντας ότι το κείμενο, το οποίο δεν έχει ακόμη δοθεί στην δημοσιότητα, θα διατηρήσει «
την πρόσβαση των ευρωπαίων συμμάχων μας σε σημαντικούς ενεργειακούς πόρους εκτός της Ρωσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου