Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Η «γεωγραφία» των λουκέτων στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας



Η «γεωγραφία» των λουκέτων στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Εικόνα εγκατάλειψης συνεχίζουν να παρουσιάζουν αρκετοί εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας. Παρά τη στασιμότητα που φαίνεται να υπάρχει, η αναλογία κλειστών-ανοικτών επιχειρήσεων στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας θέλει τα 3 στα 10 καταστήματα να παραμένουν κλειστά.
    Αυτό δείχνει η τελευταία εξαμηνιαία έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία μπορεί να προκύπτει σταθεροποίηση των λουκέτων στον κλάδο της εστίασης, την ίδια ώρα όμως συρρικνώνεται το λιανικό εμπόριο κυρίως στον κλάδο της ένδυσης που παραδοσιακά στεγαζόταν σε κεντρικά εμπορικά σημεία της πόλης.
    Ειδικότερα, τα υψηλότερα ποσοστά λουκέτων καταγράφονται στους δρόμους: Χαριλάου Τρικούπη (45,1%), Ιπποκράτους (39,3%), Σοφοκλέους (38,7%), Σταδίου (34,3%), Πανεπιστημίου (33,9%) και Ευριπίδου (29,4%).
    Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, τα λουκέτα διαμορφώνουν πλέον «πιάτσες». Ειδικά στην Αθήνα, καθεμία από τις τέσσερις ξεχωριστές εμπορικές ζώνες έχει διαφορετική αντοχή απέναντι στο φαινόμενο των λουκέτων.
    Έτσι, το εμπορικό τρίγωνο παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων συγκριτικά με τις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες (23%), ποσοστό που διατηρείται σταθερό σε σχέση με την περσινή καταγραφή.
    Στην Ερμού, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων είναι μόλις 10,8%, στην Αγίου Μάρκου 9,6%, στην Αθηνάς 8,2%, στην Αιόλου 22,5%, στην Κολοκοτρώνη 18,4%, στη Μητροπόλεως 23,9% και μόνο στη Βουλής το ποσοστό παρουσιάζεται αυξημένο στο 32,2%.
    Το εμπορικό τρίγωνο αποτελεί τη σημαντικότερη εμπορική ζώνη του κέντρου, καθώς στεγάζει σχεδόν το 40% των επιχειρήσεων ένδυσης - υπόδησης αλλά και της εστίασης. Παράλληλα, η σημασία του εμπορικού τριγώνου είναι ευρύτερη, καθώς αποτελεί την καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης.
    Ακολουθεί το Κολωνάκι, όπου η εικόνα βελτιώθηκε (23%) σε σύγκριση με την προηγούμενη καταγραφή, όμως σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία η αύξηση των λουκέτων είναι δεδομένη στους βασικούς δρόμους της Σκουφά (από 20,6% αύξηση σε 26,2%) και της Τσακάλωφ (από 21,1% αύξηση στο 27,7%).
    Σε χειρότερη θέση εξακολουθεί να βρίσκεται η ζώνη των Εξαρχείων με 35%, καθώς και η ζώνη κεντρικών οδικών αρτηριών (Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας) με 33%. Η ζώνη που περιλαμβάνει τους κεντρικούς οδικούς άξονες του κέντρου της Αθήνας πλήττεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου