Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

ΕΒΕΠ: Εκρηκτικές οι διαστάσεις του παρεμπορίου στην Ελλάδα -Πλήγμα για την πραγματική οικονομία



ΕΒΕΠ: Εκρηκτικές οι διαστάσεις του παρεμπορίου στην Ελλάδα -Πλήγμα για την πραγματική οικονομία
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Αυστηρούς ελέγχους ζητάει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά για την καταπολέμηση του εμπορίου των προϊόντων «μαϊμούδων» με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ και του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO).
    Το ΕΒΕΠ αν και θεωρεί εξωπραγματικό το ποσό των
200 δισ. ευρώ του τζίρου αυτών των προϊόντων, που διακινούνται μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της διακίνησης των προϊόντων του λαθρεμπορίου στην πραγματική οικονομία, επισημαίνοντας ότι για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο απαιτείται λήψη αποτελεσματικών μέτρων περιορισμού, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογικών μέσων.
    Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι κόμβος για δύο από τις δέκα βασικές κατηγορίες προϊόντων απομίμησης γνησίων, που διοχετεύονται στην Ευρωπαϊκή αγορά. Ειδικά για τον φωτογραφικό εξοπλισμό και τα ιατρικά μηχανήματα, κατηγορία, στην οποία περιλαμβάνονται και τα γυαλιά ηλίου, η Ελλάδα είναι στην έβδομη θέση της κατάταξης των χωρών προέλευσης απομιμήσεων.
    Αντίστοιχα, για τα αθλητικά είδη και παιχνίδια, η Ελλάδα είναι στη δωδέκατη θέση των χωρών προέλευσης και στην όγδοη για την ευρωπαϊκή αγορά.
    Οι άλλες οκτώ κατηγορίες προϊόντων, που αποτελούν στόχο της βιομηχανίας απομιμήσεων, είναι τρόφιμα, φάρμακα, καλλυντικά-αρώματα, δερμάτινα είδη-τσάντες, ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα και ηλεκτρονικά είδη. Κατηγορίες, στις οποίες η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλά στη λίστα των χωρών προέλευσης ή των ενδιάμεσων σταθμών διακίνησης.
    Στις εννέα από τις δέκα κατηγορίες απομιμήσεων, η Κίνα είναι η κύρια χώρα παραγωγής και ακολουθούν Ινδία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Μαλαισία, Πακιστάν και Βιετνάμ. Στον τομέα της διακίνησης, διεθνώς, οι σημαντικότεροι κόμβοι είναι το Χονγκ-Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σιγκαπούρη, ενώ για την ευρωπαϊκή αγορά οι πύλες εισόδου, εκτός από την Ελλάδα είναι η Αλβανία, με ενδιάμεσους σταθμούς την Αίγυπτο, το Μαρόκο και την Ουκρανία.
    Την ίδια στιγμή, προσθέτει το ΕΒΕΠ, ανεξέλεγκτο και αυξανόμενο παραμένει το παρεμπόριο-λαθρεμπόριο των καπνικών προϊόντων. Ενδεικτικά, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα το 2017 θα αγγίξει το 30% της αγοράς, ενώ η χώρα μας κατέχει τα πρωτεία της υψηλότερης φορολογίας στη ΕΕ, που φτάνει το 90% της λιανικής τιμής πώλησης.
    Επιπλέον, το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων απειλεί άμεσα περίπου
60.000 οικογένειες που απασχολούνται στη νόμιμη αλυσίδα του καπνού στη χώρα μας, από τον καπνοπαραγωγό μέχρι τον περιπτερά και η αρνητική επίδραση στα έσοδα του κράτους είναι τεράστια, με τους κρατικούς πόρους, στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου, να υστερούν κατά 800 εκ. ευρώ από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
    Με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε:
    «Το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία. Τα πρόσφατα στοιχεία για τη διακίνηση προϊόντων παραποίησης/ απομίμησης, είναι εντελώς αποθαρρυντικά.
    Η Λερναία Ύδρα της παραβατικότητας, σε μεγάλο μέρος της οικονομίας, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, παραμένει σε πλήρη δράση. Το ότι όμως η χώρα μας κατατάσσεται στις 10 πρώτες θέσεις στην ΕΕ όσον αφορά στις επιπτώσεις στην οικονομία της από την παραβατικότητα αυτή, δημιουργεί έντονο προβληματισμό.
    Απομίμηση προϊόντων, παραποίηση, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, παροικονομία, παρεμπόριο και εισφοροδιαφυγή, είναι μια αλυσίδα παρανομίας και αιμορραγίας της οικονομία μας, παρεμποδίζοντας την εξυγίανση της αγοράς. Το υγιές εμπόριο έχει στρατευθεί στην καταπολέμηση των παροικονομικών και παραεμπορικών δραστηριοτήτων, απαιτώντας τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων πάταξής τους.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε προτείνει επανειλημμένως ότι απαιτείται η διενέργεια αυστηρών ελέγχων σε τρία πεδία και συγκεκριμένα στις πύλες εισόδου, τις αποθήκες και το πεζοδρόμιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου