Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου



Το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου
    Εσείς γνωρίζατε ποιο είναι το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου Πελάγους που παραμένει ακατοίκητο;
    Πρόκειται για το νησί Πολύαιγος που έχει έκταση 17 τ.χλμ. και βρίσκεται δίπλα από τα νησιά της Μήλου (6χλμ) και της Κιμώλου (2 χλμ). Έχει μέγιστο μήκος 6 χλμ και πλάτος 4 χλμ, ενώ η περίμετρός του είναι περίπου 27 χλμ.
    Η Πολύαιγος, σε σχέση μεγέθους, είναι κατά μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα πιο μεγάλη από την Δονούσα, η οποία έχει περίπου 165 μόνιμους κατοίκους. Παρά το μεγεθός του όμως, το νησί χρησιμοποιείται κυρίως ως βοσκότοπος. Γι’αυτό άλλωστε πήρε το ονομά του, που σημαίνει «πολλές αιγές», ενώ το νησί είναι γνωστό και ως Υπόλυβος ή Πόλυβος.
    Το νησί πιθανόν κατοικήθηκε από τη Μεσολιθική ή τη Νεολιθική Εποχή και από τα αρχαία χρόνια ήταν γνωστό για τον ορυκτό του πλούτο. Αυτός ήταν ο λόγος που η Μήλος και η Κίμωλος ήρθαν σε δικαστική διαμάχη για την κυριότητα του. Τελικά, με απόφαση του δικαστηρίου των Αργείων, η
Πολύαιγος πέρασε στην κυριότητα της Κιμώλου.
    Κάποτε υπήρχε στο νησί ανθρώπινη δραστηριότητα, κάτι που μαρτυρούν τα απομεινάρια του. Στο ακρωτήρι Μάσκουλα υπάρχει ακόμη ο λιθόκτιστος φάρος, που είχε χτιστεί το 1898, σε ύψος 138 μέτρων. Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού υπάρχουν ερείπια της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο ναός της οποίας ήταν βασιλική με τρούλο, που είχε ιδρυθεί το 1622. Η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι επίσης εμφανής από δυο λατομεία στο ίδιο τμήμα όπου γινόταν εξόρυξη τραχείτη, χρησιμοποιούμενου για μυλόπετρες.
    Το 1951 το νησί είχε 14 κατοίκους, ενώ ακόμη παλαιότερα αναφέρεται ότι κατοικούσαν εκεί 170 άτομα. Σήμερα το κατοικούν μόνο δύο κτηνοτρόφοι, ενώ οι περισσότερες εκτάσεις του νησιού ενοικιάζονται σε βοσκούς.
Η χώρα μας έχει περιλάβει την Πολύαιγο στο πρόγραμμα Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώντας την σημαντικό βιότοπο ανενόχλητο από την ανθρώπινη παρουσία. Άλλωστε, στις σπηλιές του νησιού ζει η μεσογειακή φώκια Μονάχους- Μονάχους, ενώ φιλοξενεί την ενδημική οχιά Microvipera schweizeri, την ενδημική μπλε σαύρα Podarcis milensis, μαυροπετρίτες, σπιζαετούς και αγριοκάτσικα.
    Το καλοκαίρι αποτελεί ορμητήριο για όσους κάνουν κρουαζιέρες στο Αιγαίο, οι οποίοι δεν παραλείπουν να ρίξουν άγκυρα και να κολυμπήσουν στις εξωτικές παραλίες του. Ανάμεσα στους επισκέπτες περιλαμβάνονται ο Κάρολος της Αγγλίας, ο Τζορτζ Μπους και η Μόνικα Μπελούτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου