Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Ο στρατός της Συρίας έφτασε τον Ευφράτη, κόβοντας τον δρόμο Αλ-Μπουκαμάλ-Χαλέπι. Και τώρα;



Ο στρατός της Συρίας έφτασε τον Ευφράτη, κόβοντας τον δρόμο Αλ-Μπουκαμάλ-Χαλέπι. Και τώρα;
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Οι δυνάμεις Τίγρεις του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA) και οι Εθνικές Δυνάμεις Αμύνης (NDF) αναφέρεται ότι έχουν φθάσει στον ποταμό Ευφράτη νότια της πόλης Ράκκα και διέκοψαν τον αυτοκινητόδρομο Αλ-Μπουκαμάλ-Χαλέπι στην περιοχή.
    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δυνάμεις των Τίγρεων και οι NDF έχουν ανακαταλάβει την Al-Dakhilah, το Bir Al-Sabkhawi και τον Al-Sabkhawi από τους τρομοκράτες του Νταές στη νότια ύπαιθρο της Ράκκα. Με αυτήν την κίνηση, οι κυβερνητικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο ενός τμήματος της εθνικής οδού Αλ-Μπουκαμάλ-Χαλέπι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί προέλαση προς το Ντέιρ εζ-Ζορ.
    Με αυτό το τρόπο, ο στρατός και οι σύμμαχοί του επανέλαβαν το τύπο επιχείρησης της αλ-Μπαμπ όταν δημιούργησαν μια ζώνη ασφαλείας προκειμένου να σταματήσουν μια πιθανή τουρκική προέλαση προς τη κεντρική Συρία. Ο έλεγχος της εθνικής οδού Αλ-Μπουκαμάλ-Χαλέπι εμποδίζει μια πιθανή επιχείρηση υπό τη καθοδήγηση των ΗΠΑ προς την κατεύθυνση του Ντέιρ εζ-Ζορ από την περιοχή της Ράκκα.
    Από την πλευρά του, το Νταές ανακοίνωσε ότι οι μαχητές του κατάφεραν να ανακαταλάβουν μια θέση του SAA ανατολικά του κοιτάσματος Al-Heel στην ανατολική ύπαιθρο της Χομς. Τα μέλη του Νταές ισχυρίζονται ότι σκότωσαν 4 Σύριους στρατιώτες και κατέστρεψαν ένα άρμα μάχης με ATGM κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Οι μαχητές του Νταές κατόρθωσαν επίσης να κατακτήσουν ένα άρμα μάχης του στρατού, έναν εκτοξευτήρα Metis-M και ένα πύραυλο Metis-M, καθώς και άλλα όπλα και πυρομαχικά. 
    Επιπλέον, το Νταές ισχυρίστηκε ότι κατόρθωσε να καταστρέψει ένα άρμα μάχης του SAA με ATGM στην περιοχή Hamima στην ανατολική ύπαιθρο της Χομς και να στοχεύσει τις θέσεις του SAA στα βορειοανατολικά του κοιτάσματος Al-Sha'ir με VBIED στις 20 Ιουλίου.
    Σύμφωνα με πηγές του SAA, οι Σύριοι στρατιώτες κατάφεραν να καταστρέψουν το VBIED και να σκοτώσουν αρκετούς επιτιθέμενους βομβιστές αυτοκτονίας μέσα σε αυτό.
    Τα πολεμικά αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας συνέχισαν να βομβαρδίζουν θέσεις του Νταές στην ανατολική ύπαιθρο της Χάμα. Δύο θέσεις του Νταές καταστράφηκαν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ΣΑΣ ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια να προχωρήσει σύντομα στην ανατολική ύπαιθρο της Χάμα με ρωσική υποστήριξη.
    Οι πρόσφατες ενέργειες του στρατού και των συμμάχων του έδειξαν ότι η στρατιωτική γενική διοίκηση της Συρίας κατανοεί τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι κυβερνητικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της λεγόμενης κούρσας προς το Ντέιρ εζ-Ζορ.
    Οι τρομοκράτες του Νταές εξακολουθούν να έχουν ισχυρές άμυνες, αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό και μεγάλο αριθμό στρατιωτικού εξοπλισμού που αναπτύσσεται στην περιοχή βόρεια του αυτοκινητόδρομου Χομς-Ντέιρ εζ-Ζορ. Οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη καταφέρει να καταλάβουν ή να πολιορκήσουν τα οχυρά του Νταές στη Sukhna βορειοανατολικά της Παλμύρας και του Uqayribat ανατολικά της Salamiyah.   Σε περίπτωση ισχυρής αντίστασης του Νταές σε αυτές τις περιοχές, θα καθυστερήσει η ευρέα αναμενόμενη προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων που πιέζουν τον Ντέι εζ-Ζορ.
    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συριακές δυνάμεις αποφάσισαν να προλάβουν μια πιθανή κατάσταση, κατά την οποία οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας θα προχωρήσουν στην κατεύθυνση του Ντέιρ εζ-Ζορ από τη Ράκκα.
    Τώρα, οι κυβερνητικές δυνάμεις πιθανότατα θα επικεντρωθούν στην εκκαθάριση της περιοχής του Uqayribat από το Νταές, μειώνοντας το μήκος της πρώτης γραμμής του μετώπου στην κεντρική Συρία. Εάν ο στρατός εξασφαλίσει τον δρόμο που συνδέει τη Σαλαμιγιά με την Παλμύρα μέσω του Uqayribat και τη περαιτέρω περιοχή προς τα ανατολικά, θα είναι σε θέση να ξεκινήσει μια μεγάλη επέλαση στην Sukhna χωρίς να απειλείται στις πλευρές από μονάδες του Νταές.
    Μια άλλη επιλογή είναι η ανακατάληψη της Sukhna και να προσπαθήσει να περικυκλώσει τις μονάδες του Νταές ανατολικά της Σαλαμιγιά μέσω της οδού Resafa-Sukhna-Palmyra. Ωστόσο, αυτό φαίνεται απίθανο επειδή θα χρειαστεί πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό που ο στρατός στερείται στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου