Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Βενεζουέλα - Η λίστα θανάτου μεγαλώνει



Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Βενεζουέλα - Η λίστα θανάτου μεγαλώνει
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές της Κυριακής, η αντιπολίτευση καλεί τους πολίτες να ξεχυθούν αύριο στους δρόμους, υψώνοντας τη γροθιά τους στον Μαδούρο
    Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Βενεζουέλα με άλλα δύο άτομα, ένας 16χρονος κι ένας 30χρονος, να προστίθενται στη λίστα θανάτου των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει στη χώρα τους τελευταίους τέσσερις μήνες. 
    Λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές της Κυριακής για τη σύσταση νέας συνέλευσης που θα αναλάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος, η αντιπολίτευση καλεί τους πολίτες να ξεχυθούν αύριο στους δρόμους χώρας υψώνοντας τη γροθιά τους στον Μαδούρο.
    Τους τελευταίες μήνες, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, όπως υποστηρίζουν ο αρχές της χώρας. Ωστόσο, μέλη της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι στην πραγματικότητα τα θύματα ξεπερνούν τα 120. 
    Η αντιπολίτευση της χώρας που σηκώνει τα μανίκια για την αυριανή διαδήλωση, έχει δημιουργήσει ή τουλάχιστον προσπαθεί να δημιουργήσει «παράλληλες» κυβερνητικές δομές και θεσμούς. Η Βουλή της Βενεζουέλας που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, όρισε τα 33 μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου, κίνηση που κρίθηκε παράνομη από την κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο Μαδούρο είχε δηλώσει: «Θα τους πιάσω έναν-έναν και θα τους βάλω φυλακή».
    Παρά τις διεθνείς πιέσεις, αλλά και τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην ψηφοφορία της Κυριακής από την οποία θα προκύψει ένα νέο σώμα 545 μελών που θα «γράψει» το νέο Σύνταγμα και θα αναδείξει τη «Βουλή του λαού». Για την αντιπολίτευση, η κίνηση αυτή έχει έναν και μόνο σκοπό: να αναλάβει μόνιμα την προεδρία ο Μαδούρο φιμώνοντας την οποιαδήποτε αντίθετη «φωνή» στη Βενεζουέλα.
    Ο 16χρονος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια ταραχών στην πολιτεία Μιράνδα και ο 30χρονος σε διαδήλωση στην ορεινή πολιτεία Μερίδα. Χθες η αντιπολίτευση της χώρας κάλεσε σε 48ωρη γενική απεργία, κλιμακώνοντας τις πιέσεις σε βάρος του καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο κατηγορεί ότι προσπαθεί να έχει υπό τον έλεγχό του τους δημοκρατικούς θεσμούς και να παγιώσει την παραμονή του στην εξουσία.
    Οι πολέμιοι του Μαδούρο στο εσωτερικό και το εξωτερικό προσπαθούν να τον πιέσουν ώστε να παγώσει τα σχέδιά του για την αναθεώρηση του Συντάγματος  με τις εκλογές για ανάδειξη μελών Συνταγματικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή.
    Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν με το μέρος τους τα συνδικάτα, ωστόσο, η κυβέρνηση Μαδούρο ελέγχει τον στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκό και δημόσιο τομέα, που απαριθμεί τρία 3 εκατομμύρια εργαζομένους. Ο Μαδούρο, έχει στυλώσει τα πόδια και ζητά από την αντιπολίτευση να «σεβαστεί το δικαίωμα των ανθρώπων να ψηφίσουν ελεύθερα και χωρίς βία». Άμεση ήταν η απάντηση του Λεοπόλντο Λόπεζ, μίας εμβληματικής προσωπικότητας της αντιπολίτευσης, καλώντας τους στρατιωτικούς να αποκηρύξουν τα σχέδια του Μαδούρο για τη συντακτική συνέλευση.
    Οι δραματικές εξελίξεις εκτυλίσσονται ενώ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας χαρακτήρισε τις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν χθες στο καθεστώς του ως «αυθάδεις», καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για το αμφιλεγόμενο σχέδιο του σχετικά με το Σύνταγμα. Χθες, Τετάρτη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε στοχευμένες κυρώσεις εναντίον 13 εν ενεργεία και πρώην ανώτερων κρατικών αξιωματούχων της Βενεζουέλας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου